• 瀏覽: 15,167
  • 回覆: 162
+5
香港官津主流學校教師薪酬是全世界數一數二的高,而且工作穩定、年年加薪。2022學年中學學位教師的入職點為32,545元;假設不升職,僅以年資每年加

呢個作者June Leung 啲思維真係奇L怪。

成篇文章都係廢話。

中學教師入職起薪點三萬二千蚊,仲叫人工太低,咁咩先叫合理人工?

貪得無厭

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/article/880 ... utm_medium=referral

起薪點三萬二千蚊,仲叫人工太低 

引用:
原帖由 膠大碌 於 2023-3-25 12:26 發表

香港官津主流學校教師薪酬是全世界數一數二的高,而且工作穩定、年年加薪。2022學年中學學位教師的入職點為32,545元;假設不升職,僅以年資每年加

香港啲所謂「教師」,根本就唔值咁高人工。

你睇2019年黑暴事件,啲暴徒就係啲「黃師」教出嚟。

鞏英國搵幾多?

我剩係知項明生講過
英國大學教授年薪(稅前)只及香港教授一半

以前教師名額有限,好多新畢業要做教學助理,同工不同酬,薪金得教師一半,仲要做多年仍是教學助理。多得班教師移民,班助理有得轉正。我親戚新畢業都搵到份正職教師,唔使做教學助理。 同商業機構比,新畢業有三萬零唔算低。

引用:
原帖由 gloriawind 於 2023-3-25 12:33 發表

有啲點樣嘅老師,就有啲點樣嘅學生

正常教師值得比,但教屍教人挖磚,掉磚,行坑渠,打人,破壞商店,破壞社會法治,仲要光明正大收人工?

真係垃撚圾的言論

引用:

香港警察督察起薪點係$44910
一樣要大學畢業(督察的入職要求什至不須大學畢業,不過實際絕大部份為大學畢業)
一樣要宣誓效忠政權
一樣要守好多規矩紀律
對比起教師唔係好低薪咩

引用:

一個未婚的,講乜都可以

奇怪佢好似講到,帶個外國男友回來好自豪咁?

引用:

教師人工高,如果係可以依最初願境,吸引精英在教育界就非常合理,幣在好多
都唔係精英,濫竽充數的教育小混混,低調出緊份厚糧

能力有限就以工作量搭夠,ot到八點,餵奶式改卷到半夜,
科科Evaluationa低過90都驚驚地

教師多假期

入職就3皮,幾乎係入息中位數既1. 6 倍

引用:
原帖由 silverseven 於 2023-3-25 12:32 發表

起薪點三萬二千蚊,仲叫人工太低 
見仁見智

引用:
原帖由 gloriawind 於 2023-3-25 12:33 發表

有 d 黃師仲帶埋學生去堵路,搞破壞

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]