• 瀏覽: 95,902
  • 回覆: 20
+33
引用:
原帖由 星仔走天涯 於 2023-3-25 11:40 發表

多國打壓中國晶片技術發展,內地傳媒昨日報道,華為輪值董事長徐直軍在內部會議上透露重大技術進展,稱華為在EDA(電子設計自動化工具)等3大半導體工具軟體上均取得重大突破,2023年將完成對其全面驗證。

《每日經濟新聞》報道,該項新的技術進展是2月28日華為在深圳總部舉行總結與表彰會上,由輪值董事長徐直軍首次披露。徐直軍說,華為在PCB、CAD、EDA等3大工具軟件上均取得重大突破,其中EDA已完成 ...
咁係咪應該希望美國打壓多啲?越大鑊,越快樂?

引用:
原帖由 富國為榮 於 2023-3-25 12:00 發表

香討耐唔耐都有呢啲新聞,鼓勵吓士氣!好!
可以歸入義和團神功滅洋-類。

引用:
原帖由 salabit 於 2023-3-25 16:05 發表

深圳未來可媲美silicon valley全因靠近香港,假若幾十年前大陸肯撥塊地俾香港發展STEM就唔會發生西方捏春袋事件出現。
係會令香港一早就俾人捏春袋。

引用:
原帖由 太卷之王 於 2023-3-25 18:14 發表

美國幾時驚呀
佢哋意思係制裁打壓代表驚你嘛。

即係學校記你大過,罰你留堂都代表好驚你。個邏輯應該差唔多。

引用:
原帖由 黃加藍=綠 於 2023-3-25 20:31 發表

呢啲新聞多到連大陸人自己都唔再信,小粉紅真係樂此不疲個個禮拜po呢啲新聞上嚟俾同伴J!
掂就起哂鑼鼓舞哂獅頭啦,仲使乜嘢「在內部會議上透露重大技術進展吖」!

引用:
原帖由 GLD 於 2023-3-25 20:47 發表

太空站北斗同軍備都係同你講一樣

由冇到有
由有到憂 (不過係美國憂)
不過太空站係美國上世紀70年代已經玩厭咗嘅嘢。

引用:
原帖由 星仔走天涯 於 2023-3-25 21:39 發表

睇下美國地鐵先啦,好似第三世界咁
咁照計係只見中國透過高科技禁運,制裁打壓美國至係㗎。何以係掉轉,俾美國嘢嘢練住個袋袋呢?

事實係呃唔到人㗎喎。穿梭機 (上世紀),Starlink 網絡  , SpaceX 可重用火箭, 哈勃望遠鏡 , James Webb 望遠鏡,mRNA 疫苗...... 。講基礎科研,尾燈你都見唔到呀!

引用:
原帖由 GLD 於 2023-3-25 21:52 發表

好多時玩唔掂唔玩都係話玩厭咗, 大家好落台
係咩?  

喺高科技、基礎科研領域,你一諗就諗「落台」呢啲咁低層次嘅嘢?  

附件

USA Space Stations -2.jpg(159.25 KB)

USA Space Stations  -2.jpg

引用:
原帖由 lukjoel 於 2023-3-26 00:24 發表

玩到2奈米啦⋯⋯
退步咗?  之前明明話已經攻克 0.85納米!

https://www.youtube.com/watch?v=P8EeDv8mDgI

引用:
原帖由 星仔走天涯 於 2023-3-26 00:40 發表

自主航母,西方國家點會估到中國會用自己的技術製作出航母,中國人一樣做得到,連全球只有美國識得的電磁彈射技術,中國也做得出來,太空科技也傲視全球,呢D係吹水?
中國"太空科技也傲視全球" ?

你講嘢有冇好笑啲?

引用:
原帖由 nishizhen 於 2023-3-26 04:13 發表

太空戰機的確係尖端科技嘢,不過中國前年已經有咗,美國都有報道,中國航天兩年前微博亦有報道“過于先進,不便展示”。太空戰機可以20馬赫速度于太空軌道隨意變軌,目前冇任何武器可以懲罰到,如果帶上核彈頭可以係任何國家頭上叮虱,叮完隨便走,目前只有中美有
"過于先進,不便展示”

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

引用:
原帖由 cwm001 於 2023-3-26 10:48 發表

中國點解要玩全產業鏈,就係多得美國全方面打壓封鎖,中國咩都要自己製造唔係就會被卡脖子,慢慢從無到有,從低端做到中端再發展上高端,加上西方近幾十年去工業化只做利潤高產業,漸漸就失去全面製造業,要依賴全球供應鏈,競爭力其實已經空心化
嘩!創作力量同幻想,會嚇你一跳。

🤣🤣

引用:
原帖由 Tchu 於 2023-3-26 11:06 發表

成日都係呢啲廢理論,中國強唔強大,你估美國冇數據咩?出口幾多?GDP增張幾多?特定項目市場佔有率幾多?發表科學論文發表幾多?發明左或使用左D乜乜新系統,呢D數據美國日日睇住,你估大陸韜光養晦就收埋得到咩?
轁光養晦除左係客觀數據,仲係一種態度。

日日將大國崛起,厲害了我的國,南海九段線,改變國際社會秩序,建構人類命運共同體掛喺嘴邊, 你咁即係撩鬼攞命唧, 咁咪求仁得仁囉。

🤣🤣🤣🤣

引用:
原帖由 富國為榮 於 2023-3-26 11:28 發表

華為連自己手機業務都悍衛不到,何以給人信心呢?唉!
任正飛話嚟緊幾年,華為嘅生存係首要任務。

引用:
原帖由 Tchu 於 2023-3-26 11:37 發表

嘥9氣,南海九段線由中華民國時代已經主張,你會唔會因為要韜光養晦而放棄?例如你唔想俾美國打壓,老尾話維多利亞港唔係你嘅,你又得唔得呀?而且大陸到現在為止,有冇為南海九段線而開過一槍?改變國際社會秩序?大陸一直都要求大家根據聯合國規章去做事,係邊個先打破聯合國規矩呀?其實你知唔知乜嘢叫人類生命共同體呀?只係一種價值觀,希望每個民族國家都平等,風雨同路,榮辱與共咁去創建一個和諧世界大家庭,仲講到明 ...
大陸一直都要求大家根據聯合國規章去做事?

咁有冇指責過俄羅斯侵略?還是上門稱兄道弟?

🤣🤣🤣

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]