• 瀏覽: 24,856
  • 回覆: 259
  • 追帖: 1
+2
引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2023-3-25 08:40 發表

多d醫科生有乜用?
都被小粉紅趕走晒
小粉趕走的都係小粉

引用:
原帖由 sokwokwai 於 2023-3-25 09:20 發表

你知道內地高考有多困難嗎? 內地醫科生水平,至少會比香港好。
醫科世界頭五三間係英國,港大先四十!內地只有三間入百大! 老實講係完全難以比較!

引用:
原帖由 sokwokwai 於 2023-3-25 09:22 發表

政府已經要求HA系統要用雙語,內地醫生不用英文也沒問題。
最近冇留意過新聞 真係匪夷所思  如果行醫吾統一書信,用詞  隨時有意想到既錯誤

引用:
原帖由 sokwokwai 於 2023-3-25 09:16 發表

你肯定HA沒有優先去英國招聘?
我只知上年7月政府係大陸招聘咗十個醫生落嚟,未來四月會去英國再招聘係未發生嘅事
不過明的
十萬蚊大陸人唔落嚟咪出夠二十萬囉!
再唔落咪三十萬囉!
仲咩要用十幾萬請外國人呢!
總之請外國人就係罪啦!

唔喜歡講英語醫生的人,可選擇乘搭高鐵返大陸就醫,悉隨尊便

引用:
原帖由 chuckleberry 於 2023-3-25 09:22 發表

我諗請嘅大部份係華人,甚至已用bno 走佬去英國嘅前HA人
咁即係用高薪去請返班前曱甴暴徒返嚟?  唔係咁X係嘛? 

引用:
原帖由 前往外圍的甩毛 於 2023-3-25 09:26 發表

醫科世界頭五三間係英國,港大先四十!內地只有三間入百大! 老實講係完全難以比較!
你先了解內地醫科生水平吧。

引用:
原帖由 花生之友 於 2023-3-25 09:27 發表

我只知上年7月政府係大陸招聘咗十個醫生落嚟,未來四月會去英國再招聘係未發生嘅事
不過明的
十萬蚊大陸人唔落嚟咪出夠二十萬囉!
再唔落咪三十萬囉!
仲咩要用十幾萬請外國人呢!
總之請外國人就係罪啦!
總之請內地醫生已經足夠。

引用:
原帖由 前往外圍的甩毛 於 2023-3-25 09:26 發表

佢根本吾係睇呢d標準  本身就冇得比較  就算藍絲 屋企有條件緊係過英國讀

引用:
原帖由 sokwokwai 於 2023-3-25 09:29 發表

咁點解現在仲唔夠?

引用:
原帖由 sokwokwai 於 2023-3-25 09:25 發表

你知不知道,內地是醫科畢業生多,新增職位少?
咁你即係話內地嘅大學唔應該設立咁多醫學系學位,咁你即係批評大陸嘅大學辦事不力,設立過多醫學系名額,你既然咁唔滿意中國大陸,點解唔移民美國,中國香港唔歡迎你,成日批評中國大學嘅發展

引用:
原帖由 北投公園 於 2023-3-25 09:31 發表

咁你即係話內地嘅大學唔應該設立咁多醫學系學位,咁你即係批評大陸嘅大學辦事不力,設立過多醫學系名額,你既然咁唔滿意中國大陸,點解唔移民美國,中國香港唔歡迎你,成日批評中國大學嘅發展
要移民的應該是你吧。

引用:
原帖由 sokwokwai 於 2023-3-25 09:29 發表

個個大陸醫生來晒香港,大陸人咪無醫生睇囉!

引用:
原帖由 sokwokwai 於 2023-3-25 09:32 發表

要移民的應該是你吧。
我又無埋怨大陸嘅大學點樣唔好唔好,要移民嘅係你

引用:
原帖由 北投公園 於 2023-3-25 09:32 發表

個個大陸醫生來晒香港,大陸人咪無醫生睇囉!
大陸醫生不缺人,反而可以增加醫科畢業生就業機會。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]