• 瀏覽: 24,889
  • 回覆: 259
  • 追帖: 1
+2
交租有冇津貼

引用:
原帖由 freeyauchan 於 2023-3-25 14:37 發表

香港人重奴隸性! 以奴隸身份為榮  重衰過尼泊爾人 !
你話當年香港係殖民地, 要睇呢的白皮豬面色, 都冇辦法, 因為當時環境冇得選擇。而家香港已經回歸祖國, 點解的廢官仲要去囈呢的白皮豬嚟香港? 要請醫生, 內地幾好都有, 而且大家都係中國人, 點都好過見到呢的白皮豬, 簡直係一種恥辱。

點解只招英國人?平機會出句聲啦!

引用:
原帖由 hfceddie 於 2023-3-25 09:53 發表

做乜要嚟我哋英國搶人材?

人「才」呀  

有乜問題,唔通搶垃圾?

引用:
原帖由 hfceddie 於 2023-3-25 10:01 發表

BNOers 醫生返嚟做,點符合5 +1居留要求?

實際上係兩回事
唔識就講少句啦

引用:
原帖由 hfceddie 於 2023-3-25 10:07 發表

選擇要錢當初就唔會走啦!你估人哋唔知英國醫生人工低?

加埋福利同稅嘅考慮,香港醫生搵多好多喎。  
唔識就講少句啦

引用:
原帖由 hfceddie 於 2023-3-25 11:10 發表

14萬人咁多又點會部滿意呀? 香港幾百萬人全部滿意?

嚟咗英國嘅香港醫護選擇應聘回流返香港嘅,我唔敢話-個都冇,不過就會係極少數囉!

成個計劃係點
去睇下先啦

引用:
原帖由 hfceddie 於 2023-3-25 11:26 發表

因住俾人話你崇洋媚外呀!

咁食西藥算唔算崇洋媚外呀?
咁用中醫係咪算奶共呢?
連基本人權嘅嘢都要政治化,何必呢!

黃撚又話2地有唔同?唔係溝通唔到咩?乜又玩雙標丫

引用:
原帖由 北投公園 於 2023-3-25 12:04 發表

咁你即係話澳門無人才啫
留意量詞,澳門無大把人才。

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2023-3-25 06:29 發表

希望多啲專才由各地來香港建設香港  

...
真心講句 , 做這些海外招聘 , 只係得到個人 , 得唔到個心 , 對長遠醫療人材發展  , 係百害而無一利 , 這批人不是在你體系內訓練出嚟 , 又點會對你個機構有歸屬感 , 另一方面, 這批大從小沒有接受過醫管局的醫療服務 , 怎會明白和體諒病人的心情 , 可能佢哋會問 , 點解巿民咁無聊 , 要係公院排隊睇症 , 浪費時間同加重我哋工作量咁解 , 另一方面係只是私營暫時冇工打 , 咪你揾你政府做吓暑期工先咁解 , 而且免咗執業試果關 ,不知幾爽  , 當這批人學成滿師 , 咪又一樣跳進私營服務 ,原全解決唔到人材流失的問題。 

引用:
原帖由 sokwokwai 於 2023-3-25 07:12 發表

應該HA內部有崇英一族吧,在他們心目中,英國人什麼都高人一等。
咪系,下次睇E生,一定指定要國產。。。

好擔心英國醫療系統崩潰,白人醫生立即去學廣東話,普通話的人數激增,6個月內會有40%流失率。

引用:
原帖由 FX2036 於 2023-3-25 09:54 PM 發表

好擔心英國醫療系統崩潰,白人醫生立即去學廣東話,普通話的人數激增,6個月內會有40%流失率。
印尼姐姐職前學廣東話都係一個月左右,醫生要學多很多樣:廣東話藥名,病理學。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]