• 瀏覽: 24,749
  • 回覆: 259
  • 追帖: 1
+2
希望多啲專才由各地來香港建設香港  

本港醫生人手嚴重短缺,一直未能解決。醫管局周五(24日)晚上在社交平台公布,為吸引更多非本地培訓醫生到本港加入醫管局工作,將於4月2日在英國舉行招聘日。

局方以高年薪、低稅率、年假長及前景穩定等作招徠。若以最高年薪18.8萬英鎊為例,兌換成港元逹180萬元,扣除繳交標準稅率15%,仍有至少153萬元落袋,成功獲招聘後每個月實際淨收入約12.8萬元。相比英國年收入逾15萬鎊要交45%稅項,在港交少三分二稅款。

本港公立醫院醫生人手嚴重短缺,一直未能解決,影響對市民的服務。(資料圖片/羅君豪攝)

醫管局行政總裁帶隊搶人手

醫管局表示,招聘日將在英國時間4月2日早上9時半至下午5時,在倫敦30 Euston Square舉行。現場將提供茶點及簡單午餐,並會講解相關資訊,演講者包括醫管局行政總裁高拔陞、醫院管理局總行政經理(醫療職系)關慧敏、港大李嘉誠醫學院行政副院長林光汶。

成功獲招聘可享四大福利

醫管局指,在香港工作可獲多種福利,包括:

1)年薪由92,772英鎊(折算港幣約89萬)至188,088英鎊(折算港幣約180萬元);

2)享簡單及低稅率,最高標準稅率15%;

3)25日年假;

4)專科培訓機會;

5)提供職業發展及註冊途徑等;

6)全面福利套餐。

原文網址: 搶人才|醫管局4月倫敦招醫生 年薪89至180萬港元 交稅少過英國 | 香港01 https://www.hk01.com/article/881117?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/881117/搶人才-醫管局4月倫敦招醫生-年薪89至180萬港元-交稅少過英國

聘請內地醫生就好,為何要把高薪職位留給英國人? 

當然,佢地來到香港生唔生仔係佢哋嘅自由。
最好成家立業留港發展  

唔好問排少幾多時間去睇醫生,或者有幾多打工仔會加人工。
呢啲只有我老友 Eddie 同佢啲老友心算出嚟㗎 

引用:
原帖由 sokwokwai 於 2023-3-25 06:31 發表

聘請內地醫生就好,為何要把高薪職位留給英國人? 
呢的咪擺到明係黃官, 港英餘孽, 要去曱甴國囈人嚟香港, 徹底矮化自己。

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2023-3-25 06:49 發表

呢的咪擺到明係黃官, 港英餘孽, 要去曱甴國囈人嚟香港, 徹底矮化自己。
應該HA內部有崇英一族吧,在他們心目中,英國人什麼都高人一等。

引用:
原帖由 sokwokwai 於 2023-3-25 07:12 發表

應該HA內部有崇英一族吧,在他們心目中,英國人什麼都高人一等。
到時係曱甴國請左班白皮豬返嚟, 易請難送。講真, 殖民地年代, 受呢班人氣已經受夠, 而家仲要請佢地返嚟, 受佢地氣, 點解呢的廢官, 咁中意係洋人面前矮化自己? 真係影衰晒正常香港人。

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2023-3-25 07:26 發表

到時係曱甴國請左班白皮豬返嚟, 易請難送。講真, 殖民地年代, 受呢班人氣已經受夠, 而家仲要請佢地返嚟, 受佢地氣, 點解呢的廢官, 咁中意係洋人面前矮化自己? 真係影衰晒正常香港人。
而且他們是不會學習香港母語,變相要市民用英文與他們溝通。

應該盡快開立更多醫生學位

提示: 違規內容已被屏蔽
其實在本地大學增加大量醫科學位,降底收生要求便可解決問題。

引用:
原帖由 sokwokwai 於 2023-3-25 07:33 發表

而且他們是不會學習香港母語,變相要市民用英文與他們溝通。
呢個係其中一個重點, 尤其是老人家, 會好唔方便, 如果請內地醫生, 話唔埋大家老鄉, 格外親切。

引用:
原帖由 Kenny~ 於 2023-3-25 08:26 發表

降低收生要求,會令醫生水平下降的。

引用:
原帖由 sokwokwai 於 2023-3-25 08:29 發表

降低收生要求,會令醫生水平下降的。
有時中學文憑成績唔代表一切。
最重要是在6年學習裡達到應有的水平。

引用:
原帖由 Kenny~ 於 2023-3-25 08:26 發表

多d醫科生有乜用?
都被小粉紅趕走晒

引用:
原帖由 Kenny~ 於 2023-3-25 08:39 發表

有時中學文憑成績唔代表一切。
最重要是在6年學習裡達到應有的水平。
但也是最客觀的標準。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]