• 瀏覽: 3,028
  • 回覆: 14
敘利亞東北部一個有美軍駐紮的基地周四(23日)遭懷疑涉及伊朗的無人機襲擊,造成一名美國承包商死亡,另有6人受傷,傷者包括5名美軍。美軍隨即向敘利亞東部的親伊朗武裝組織發動多輪空襲,8人死亡。

唔怪之得美畜要引起烏俄戰爭, 一邊可以繼續搵歐盲石油財, 又可縴制俄佬令美畜繼續起中東偷石油!

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/ins/國際/article/20230324/s00005/1679648595962/敘利亞美軍基地疑遭伊朗無人機襲擊1死6傷-美軍空襲敘利亞釀8死

DKLM ,敘利亞點解會有美軍駐紮??

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2023-3-24 22:15 發表

DKLM ,敘利亞點解會有美軍駐紮??
牠們係去保護偷石油嘅賊

以牙還牙,以眼還眼

以八換一
美國人命特別矜貴啲?
二換一都畀多佢啦

伊朗媒體報道,
美軍空襲其實炸咗一個農村發展中心、一個糧食中心,冇炸到親伊朗武裝分子嘅基地。
美軍空襲之後幾個鐘頭,美軍喺敘利亞東部一個非法基地被火箭襲擊。未有傷亡、破壞報告。
來源:https://www.presstv.ir/Detail/2023/03/24/700372/Base-housing-US-occupation-troops-in-eastern-Syria-comes-under-rocket-attack

看來伊朗在反客為主了~

引用:
原帖由 佛口蛇心。十一 於 2023-3-25 00:18 發表

看來伊朗在反客為主了~
其實都看唔到潛水艇, 點反客為主? 現在只是雙方磨合.

伊朗真係傻閪黎,連中國同俄羅斯都唔敢郁美國。你呢隻三流嘍囉咁on99去獅子頭上釘一戈

引用:
原帖由 淡忘之音 於 2023-3-25 00:20 發表

伊朗真係傻閪黎,連中國同俄羅斯都唔敢郁美國。你呢隻三流嘍囉咁on99去獅子頭上釘一戈
洗衣粉都話系大殺傷力武器,何況伊朗有賣無人機俾俄羅斯,今次唔系靠屈都無人信。

似係一場大龍鳳
伊朗同沙地世紀復合
就有「伊朗制」無人機出現

引用:
原帖由 淡忘之音 於 2023-3-25 00:20 發表

我覺得系一盤棋來,先有沙伊復交,緩解伊朗軍事壓力,然后伊朗同敘利亞對話,再然后伊朗武裝在敘利亞襲擊美軍,唔系環環相扣嗎?

如果中東國家繼續發難,將美國拖入持續戰爭,咁中國台海同俄國俄烏戰場嘅壓力就大減,如果美國不堪其擾,撤出中東基地,咁中東國家勝利,美國全球利益就會下降,團結中東,呢個戰略好

美國唔想中東和平,所以發動襲擊。

引用:
原帖由 nishizhen 於 2023-3-25 01:40 發表

如果中東國家繼續發難,將美國拖入持續戰爭,咁中國台海同俄國俄烏戰場嘅壓力就大減,如果美國不堪其擾,撤出中東基地,咁中東國家勝利,美國全球利益就會下降,團結中東,呢個戰略好
一齊反佢老尾

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]