• 瀏覽: 24,312
  • 回覆: 190
  • 追帖: 1
+13
法國多個工會當地時間周四(23日)發起第9輪全國大罷工示威,抗議法國政府早前強行通過退休制度改革法案。工會指全國示威人數創新高,達到350萬人,爆發多宗示威群眾與防暴警察衝突事件,數十名示威者受傷,至少172人被捕,另至少有149名警察受傷。在首都巴黎,便發生140宗街頭縱火事件。在英皇查理斯三世(King Charles III)即將於下周二(28日)到訪的法國西南部城市波爾多,市政廳亦遭人放火

吊!班暴徒示威者根本就搞事, 和平示威就得啦!市民有言論和表達的自由但要守法嗎!為何要破壞秩序衝擊政府和社會先?退休年齡只是延長兩年咁多啫!乜退休金取遲兩年就無飯開嗎?有乜咁大件事先?講道理好喎!全世界退休年齡都延長啦!很多國家都延至65歲, 法國只延至64歲啫!個人認為政府不應向暴徒妥協, 反而要以法律將搞事者繩之以法, 否則就得一次唔就得下次暴亂。

新聞來源連結:

https://www.stheadline.com/world ... 多處遭縱火-至少172人被捕149警傷

好難收科

法蘭西帝國鎮壓「和平示威」!

「香港手足」一言不發。

引用:
原帖由 ichthys2 於 2023-3-24 18:10 發表

法蘭西帝國鎮壓「和平示威」!
縱火仲係「和平示威」?

引用:
原帖由 LT3648 於 2023-3-24 18:14 發表

縱火仲係「和平示威」?
掉汽油彈既都係和平喎

美麗風景線

手足須要幫忙嗎,香港要人有人,要火有電油,要頂罪有曱甴。

引用:
原帖由 jackma_498 於 2023-3-24 18:20 發表

掉汽油彈既都係和平喎
意圖傷人不算和平

這叫「暴政」鎮壓「聞屎豉油」!
支持花蘭雞國國民全民成曱甴。

引用:
原帖由 黃金騎士牙狼 於 2023-3-24 18:25 發表

這叫「暴政」鎮壓「聞屎豉油」!
支持花蘭雞國國民全民成曱甴。
警方只會阻止及拘捕暴亂人士, 對於和平示威者, 警方不會阻止, 並會提供方便。

支持巴黎義士!

香港人同巴黎巴打絲打核爆都唔割!

民主國家,市民點解唔係用選票表達意見?有咩唔滿意下次選過第二個咪得囉。

引用:
原帖由 LT3648 於 2023-3-24 18:25 發表

意圖傷人不算和平
貪玩啫

法國真美麗。。。。。啲風景線

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]