• 瀏覽: 24,428
  • 回覆: 190
  • 追帖: 1
+13
引用:
原帖由 LT3648 於 2023-3-24 18:09 發表

法國多個工會當地時間周四(23日)發起第9輪全國大罷工示威,抗議法國政府早前強行通過退休制度改革法案。工會指全國示威人數創新高,達到350萬人,爆發多宗示威群眾與防暴警察衝突事件,數十名示威者受傷,至少172人被捕,另至少有149名警察受傷。在首都巴黎,便發生140宗街頭縱火事件。在英皇查理斯三世(King Charles III)即將於下周二(28日)到訪的法國西南部城市波爾多,市政廳亦遭人放火 ...
民主社會無能嘅一面,改行美國嗰種高壓獨裁咪即時攪掂囉。

引用:
原帖由 LT3648 於 2023-3-24 18:14 發表

縱火仲係「和平示威」?
好和平啊,起碼無燒人

睇唔到有暴力行為, 完全和平示威, 美麗的風景線

支持全國開花

引用:
原帖由 lawumi 於 2023-3-25 00:08 發表

推翻咗先叫革名
推唔翻係叫暴動
好難講咯。你聽法國全名就知道啦
法蘭西第五共和國

即系前邊有4個共和國…
加埋中間有三個帝國…
即系200年內,法國人成功革命左7次

點知下一次係幾時?

引用:
原帖由 LT3648 於 2023-3-24 18:09 發表

法國多個工會當地時間周四(23日)發起第9輪全國大罷工示威,抗議法國政府早前強行通過退休制度改革法案。工會指全國示威人數創新高,達到350萬人,爆發多宗示威群眾與防暴警察衝突事件,數十名示威者受傷,至少172人被捕,另至少有149名警察受傷。在首都巴黎,便發生140宗街頭縱火事件。在英皇查理斯三世(King Charles III)即將於下周二(28日)到訪的法國西南部城市波爾多,市政廳亦遭人放火 ...
又係d烏合之眾為發洩而攪攪震,如果有心要政府讓步就應該殺入去總統府攞幾枝槍指住馬克龍公開發布撤銷退休改革。依家咁樣就只係好似19年香港班所謂勇武,只係識堵路同喺街扔汽油彈,完全唔識殺上禮賓府同d司長局長屋企用刀行住佢哋去奪取政權

越亂越好

引用:
原帖由 haroldleung61 於 2023-3-24 23:57 發表

一睇到外國有依啲新聞,我地香討就特別醒神,個個都喜氣洋洋
同你地睇中國新聞一樣啫

引用:

跟據國際標準,係冷血極權政府,打壓民主自由示威喎。。。

支笨注意又玩到要爆煲, 送啲人去烏打扙, 咪可以解決窮人過多問題。

引用:
原帖由 LT3648 於 2023-3-24 18:14 發表

縱火仲係「和平示威」?
黃屍話死物黎啫。。。

2019年,英國美國澳洲加拿大日本話「係」。。。

唔係唔撤回惡法下話😏😏😏😏😏😏😏😏😏😏😏

引用:
原帖由 chenflie 於 2023-3-25 00:11 發表

錯啦。今次真系政府唔掂當。唔係黑暴。係白暴!
法國條法案 唔係延遲退休咁簡單!
而係要求工作時間夠43年先可以攞退休金!
即系一個人從21歲開始做野。中間唔可以失業啊。你失業個陣,唔計!
一直年年打工,打到64歲,可以攞退休金!
大佬,一世人,無加埋幾年失業? 如果讀書讀得好,讀到24先開始做野?
咁即系成70幾歲先可以攞退休金!
仲有過左60仲邊有人請啊? 咁萬一58歲失業,點q樣計啊?無得攞 ...
仲絕過腥港強迫金

引用:
原帖由 御用拗頸王 於 2023-3-24 20:29 發表

警方只會阻止及拘捕暴亂人士, 對於和平示威者, 警方不會阻止, 並會提供方便。
那有暴亂?佢哋全部都係手無寸鐵的孩子!

五大素求,缺一都可!
沒有暴徒,只有暴政!

法國人加油!

引用:
原帖由 @海東青 於 2023-3-25 00:32 發表

仲絕過腥港強迫金
所以班黃人話生於亂世…
想睇政府可以做到幾絕。去法國啦…
今次我就支持法國人打柒個政府啦。
簡直係無得傾。咁個條件,擺明係政府想食左份退休金,唔想畀!
一世人,畀左咁耐退休金份錢。突然講,你一世白做?

唔打柒個政府,仲系人?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]