• 瀏覽: 69,459
  • 回覆: 455
+14
引用:
原帖由 kchaha 於 2023-3-29 01:25 發表

阿爾斯通都好意思搬出來講
間野之前係好多國家俾人告過,連法國都收緊有關賄賂外國政府法例
廣場協議簽完之後日本出口仍然上升緊,仲有幾個國家例如西德都有簽,又唔見佢地死?
算把啦你,阿爾斯通單嘢係點人人都知,仲攞乜嘢賄賂嚟講,實際係美國老屈人地。如果只係因為賄賂,咁點解要人賣盤先放人走?原來美國法治就係咁兒戲呀。  
日本嘅電子業因為廣場協議已經衰落咗,仲有人話唔係,其實你係咪唔知個協議係乜呀。如果唔係個協議,你美國都做唔到老大啦,日本同德國都唔駛做美國隻狗,隨時日本、德國先至係今日最大嘅經濟強國囉。
算把啦你地,只要係美國做嘅嘢,點衰你地都要搵藉口去美化,講嘢講到顛倒黑白都得,我會信你講嘅嘢咩?

引用:
原帖由 kchaha 於 2023-3-29 01:21 發表

因為賣去伊朗既產品有美國零件,美國有呢d禁令賣之前會要簽字,如果冇美國零件佢冇得告
乜原來你以為真係咁嘅?美國老屈人地你就當正美國有足夠證據,原來美國講嘅嘢就一定係啱嘅。
賣去伊朗嘅產品有美國零件?乜美國攞咗啲貨拆開嚟睇過?美國講大話已經唔係一次半次嘅事,佢講就係。請問你美國為咗侵略伊拉克,話伊拉克有大殺傷力武器,咁又係咪事實呢?
今次tiktok又點呀,咪又係用老屈呢招,目的咪又係想食咗tiktok囉,開個聽證會只係做下樣咋。你咁信美國係好人,咁你應該移民去美國享受下美國嘅幸福快樂囉,唔好迫其他人去信美國係好人呢樣嘢。我地無你地咁崇洋,我地有眼睇美國做過嘅幾多衰嘢,唔會為咗跪拜美國而要埋沒良心。

引用:
原帖由 kchaha 於 2023-3-29 01:21 發表

因為賣去伊朗既產品有美國零件,美國有呢d禁令賣之前會要簽字,如果冇美國零件佢冇得告
真係天真,有冇睇新聞架,呢幾年黎,一有中國公司同伊朗有生意來往,大多數都俾美國制裁,根本美國就要發出一個訊息,我美國制裁伊朗,你地全世界都要跟,我既說話就係說話,我美國既制裁令就係全世界適用

引用:
原帖由 星仔走天涯 於 2023-3-24 17:57 發表

TikTok首席執行官,來自新加坡的周受資美國當地時間23日上午10時出席了美國國會眾議院能源和商務委員會聽證會,回應來自美方議員「國家安全」等方面的問題,結果遭美國本土網民炮轟,指聽證會淪為「網絡知識普及大會」,讓美國人顯得好蠢。美國政客們被指毫不知情、漠不關心,憑著「保護美國人的數據隱私和兒童安全」這般冠冕堂皇的借口,只為「潑髒水」。

綜合外媒報道,在這場長達5個小時的聽證會上,以「與互聯網 ...
甘蠢嘅國家,留係嗰度咪教精佢地?
一於唔留,咪益佢地

我睇過,班政客智商連白痴都不如

引用:

無美國零件都得架,
只要你用過電腦WINDOWS, ANDROID
甚至可以砌你INTERNET條線經過海域
簡單黎講全世界都無得避佢管晒
如果唔係有西門子, 阿爾斯通前車可鑒
都唔會有華為孟晚舟真係可以動用國家力量解決
係因為美國政府已經玩左呢招好多次
先開始俾人睇到佢條路

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]