• 瀏覽: 15,395
  • 回覆: 113
繼新冠病毒後,日前美國疾病管制與預防中心(CDC)宣布美國多個州份正受另一種可致命且有極高抗藥性的真菌威脅。這種名為「耳念珠菌」(Candida auris),目前不但已在半數州份爆發感染,更甚的是有多達1/3比例的患者,會在感染後90天內喪命。
綜合外國傳媒報道,美國CDC研究人員於本月20日發表的「內科醫學年鑑」(Annals of Internal Medicine)論文提到,該真菌最早在芝加哥發現,伊利諾州更是本次大傳染的重災區。報告指出,耳念珠菌屬於超級細菌,不但具高度傳染性,如從身體傷口、耳朵或血液系統入侵人體;更對真菌藥物具抗藥性,現存三種抗生素都它無效。

CDC研究人員表示耳念珠菌主要免疫力較低下的年長或長期病患人士,感染者會出現發燒、畏寒等症狀,病情會在短時間內加重,若感染擴及血液、心臟等器官,則可能直接死亡。

數據顯示,美國有關病例於2021年有1471例、2022年則有2377人被感染。另外,目前耳念珠菌已蔓延美國華府及30個州。感染病例快速增加,有專家認為、很可能是過去醫護人員太專注應付新冠病毒,因而降低對真菌的防備。對於
感染耳念珠菌的患者有三分之一在90天內病逝,研究補充,由於目前數據過少,故難以肯定死者究竟是因耳念珠菌而過世,或是患者本身的健康問題受到耳念珠菌加持下,惡化所致。

你老尾真係持續性放毒
https://topick.hket.com/article/ ... 美國   1-3患者感染後90天內喪命

佢老尾又有病毒,度度復常開晒關先黎新病毒

引用:
原帖由 下載孩 於 2023-3-24 15:21 發表

繼新冠病毒後,日前美國疾病管制與預防中心(CDC)宣布美國多個州份正受另一種可致命且有極高抗藥性的真菌威脅。這種名為「耳念珠菌」(Candida auris),目前不但已在半數州份爆發感染,更甚的是有多達1/3比例的患者,會在感染後90天內喪命。
綜合外國傳媒報道,美國CDC研究人員於本月20日發表的「內科醫學年鑑」(Annals of Internal Medicine)論文提到,該真菌最早在芝 ...
DKLM,老尾搞咁多生化嘢去傷天害理,好彩未傳入中國,唔係又嗌嘈哂話要中國交代

引用:
原帖由 soviso 於 2023-3-24 15:24 發表

佢老尾又有病毒,度度復常開晒關先黎新病毒
菌 =/= 病毒

你老尾放完新冠病毒而家又放致命細菌

引用:
原帖由 老婆大大 於 2023-3-24 15:31 發表

菌 =/= 病毒
你諗清楚先發言啦,宜家佢老尾係唔係真係細菌害到市民大家唔知,但細菌就係可以比科學家,特別係老尾既培植成病毒害人。 佢老尾肺炎,仲有之前無數病毒,心照啦

引用:
原帖由 soviso 於 2023-3-24 15:49 發表

你諗清楚先發言啦,宜家佢老尾係唔係真係細菌害到市民大家唔知,但細菌就係可以比科學家,特別係老尾既培植成病毒害人。 佢老尾肺炎,仲有之前無數病毒,心照啦
你睇清楚先發言啦。
美國一直攪事害人,無人否認。
我只係話你講錯,細菌同病毒係兩樣唔同嘅嘢。唔好攪錯以為我幫美國。

引用:
原帖由 老婆大大 於 2023-3-24 15:52 發表

你睇清楚先發言啦。
美國一直攪事害人,無人否認。
我只係話你講錯,細菌同病毒係兩樣唔同嘅嘢。唔好攪錯以為我幫美國。
你睇清楚先發言啦。
我邊句話你幫美國,我答你病毒同細菌名字係唔相同,但係可以混為一談。如果你想話我知兩種本質唔一樣我諗好多人都知。

引用:
原帖由 soviso 於 2023-3-24 15:56 發表

你睇清楚先發言啦。
我邊句話你幫美國,我答你病毒同細菌名字係唔相同,但係可以混為一談。如果你想話我知兩種本質唔一樣我諗好多人都知。
衰咗仲死撐,病毒。

引用:
原帖由 老婆大大 於 2023-3-24 15:58 發表

衰咗仲死撐,病毒。
咁樣叫死撐,你真係以為自己惡晒要其他人聽晒你講

引用:
原帖由 soviso 於 2023-3-24 15:59 發表

指出你講錯啫,病毒。

引用:
原帖由 soviso 於 2023-3-24 15:59 發表

講錯好少事啫,唔認講錯先有問題。你惡晒,唔俾人指正你講錯。

引用:
原帖由 老婆大大 於 2023-3-24 16:01 發表

指出你講錯啫,病毒。
你認為錯係你自己想法,唔好代表其他人

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]