• 瀏覽: 39,770
  • 回覆: 329
  • 追帖: 2
+2
俄羅斯國家安全會議副主席、前總統梅德韋傑夫警告,如果有國家執行國際刑事法院向總統普京發出的逮捕令,將被莫斯科視為宣戰。 國際刑事法院日前向普京發出拘捕令,指他要為俄羅斯非法驅逐烏克蘭兒童負責。德國官員表明逮捕令在德國有效,普京一旦入境就會被捕。 梅德韋傑夫接受俄羅斯傳媒訪問時說,這個情況永遠不會發生,但假設普京真的入境並被捕,俄羅斯將視之為宣戰,屆時包括導彈在內的俄方所有武器,將會射向德國總理辦公室和聯邦議院等。 梅德韋傑夫又批評,國際刑事法院的決定將會令莫斯科與西方的關係進一步惡化。

梅德韋傑夫都幾惡下喎!普京和習大大都未出聲, 你條友卻夠薑恐嚇國際法院指定的執法者, 我看國際法院應再下多條拘捕令將這條友繩之於法, 以維護世界秩序及璋顯國際法院及法律的威嚴。

新聞來源連結:

https://hk.news.yahoo.com/俄國警告若有國家拘捕普京-莫斯科將視之為宣戰-230440009.html

引用:
原帖由 LT3648 於 2023-3-24 15:04 發表

俄羅斯國家安全會議副主席、前總統梅德韋傑夫警告,如果有國家執行國際刑事法院向總統普京發出的逮捕令,將被莫斯科視為宣戰。 國際刑事法院日前向普京發出拘捕令,指他要為俄羅斯非法驅逐烏克蘭兒童負責。德國官員表明逮捕令在德國有效,普京一旦入境就會被捕。 梅德韋傑夫接受俄羅斯傳媒訪問時說,這個情況永遠不會發生,但假設普京真的入境並被捕,俄羅斯將視之為宣戰,屆時包括導彈在內的俄方所有武器,將會射向德國總理辦公 ...
璋顯國際法院及法律的威嚴?
海牙,中美俄都唔承認該法庭,美國更制裁該法庭。
美國都是國務卿蓬佩奧講制裁,梅德韋傑夫咪差唔多囉。

要璋顯威嚴先要大國承認啦,冇大國承認的所謂"國際"。

--
美國向部分海牙國際刑事法庭人員實施制裁

引用:
原帖由 Roadroadgo 於 2023-3-24 15:07 發表

啱呀,俄佬到時候出師有名
若是如此, 俄佬即不守國際法及存心與國際法院作對, 也違反聯合國憲章, 亦即與人類為敵, 那麼聯合國大會應盡快通過決議將老俄逐出安理會。

國際法庭係咪要鳩縮?

引用:
原帖由 LT3648 於 2023-3-24 15:04 發表

俄羅斯國家安全會議副主席、前總統梅德韋傑夫警告,如果有國家執行國際刑事法院向總統普京發出的逮捕令,將被莫斯科視為宣戰。 國際刑事法院日前向普京發出拘捕令,指他要為俄羅斯非法驅逐烏克蘭兒童負責。德國官員表明逮捕令在德國有效,普京一旦入境就會被捕。 梅德韋傑夫接受俄羅斯傳媒訪問時說,這個情況永遠不會發生,但假設普京真的入境並被捕,俄羅斯將視之為宣戰,屆時包括導彈在內的俄方所有武器,將會射向德國總理辦公 ...
普京同梅德韋傑夫就算企喺度比你任拉任鎖, 恐怕都冇人夠膽拉佢哋呀

笑死
應該係99%俄官希望普京消失自己可以上位

荷蘭狗屎法院不知天高地厚,遲早被夷為平地。

引用:
原帖由 LT3648 於 2023-3-24 15:14 發表

若是如此, 俄佬即不守國際法及存心與國際法院作對, 也違反聯合國憲章, 亦即與人類為敵, 那麼聯合國大會應盡快通過決議將老俄逐出安理會。
國際咪幾個大國加埋咪叫國際囉
即係英美德法中俄囉!亦即係拳頭大嘅加埋先叫國際
之但係中美俄都唔承認呢個十九法庭咁國乜嘢際呀

引用:
原帖由 貴貴大世界 於 2023-3-24 15:18 發表

普京同梅德韋傑夫就算企喺度比你任拉任鎖, 恐怕都冇人夠膽拉佢哋呀
這兩兄弟夠膽就直飛去德國柏林國會大廈大門口, 看看會唔會被拉

引用:
原帖由 LT3648 於 2023-3-24 15:14 發表

之前美國直頭制裁呢個法庭啦,警告佢哋唔好查美軍係海外既暴行呀,講呢D

拉人哋國家嘅元首梗係等於宣戰啦
邊個國家都係一樣呀

引用:
原帖由 LT3648 於 2023-3-24 15:22 發表

這兩兄弟夠膽就直飛去德國國會大門口, 看看會唔循被拉
德國邀請佢哋去德國你驚佢哋唔敢去?
佢哋一定去,去到德國人驚佢地少條毛都出大事呀!
國際國際,國際講拳頭㗎! 即係好似美國咁,軍隊強大就做乜都啱!

提示: 違規內容已被屏蔽
提示: 違規內容已被屏蔽
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]