• 瀏覽: 13,092
  • 回覆: 55
電視廣播有限公司(0511,TVB)行政主席許濤今日(24 日)向員工發信,表示要推出「優化成本及資源管理方案」,目標是節省 2.6 億支出,為此需要遣散員工,受影響人數佔全公司 5%。以最新業績報告推算,TVB 須遣散約 195 人。

TVB經營手法落後!
淨係睇MyTV super 已經收錢仲要有MyTV gold黎收額外嘅費用已經令人反感!
市場大把選擇點解要畀雙重收費

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/tvb-遣散員工-百分之五-電視廣播-許濤-014549189.html

無良僱主

編劇組有好多廢人.

越減支出就越影響節目質素
咁樣既話,仲難同其他媒體競爭

復常後經濟好番 d 就裁員,真奇怪 😷

引用:
原帖由 笨豬傻咪 於 2023-3-24 10:39 發表

越減支出就越影響節目質素
咁樣既話,仲難同其他媒體競爭
根本就是走緊Atv的舊路,基本上係死路一條,,

引用:
原帖由 banjo. 於 2023-3-24 10:38 發表

編劇組有好多廢人.
其實明珠台配音片原本就最受歡迎, 點知就cut晒配音就知班仆街幾廢!
應使唔使, 應慳唔慳

一日唔換晒啲膠層,一日都會繼續落去。

又想用電視帶貨但又要收錢睇重雙重收費! 白痴手法!
無人睇點樣帶貨?

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2023-3-24 10:42 發表

其實明珠台配音片原本就最受歡迎, 點知就cut晒配音就知班仆街幾廢!
應使唔使, 應慳唔慳
山頭文化好嚴重。

包括一d垃圾偽人嗎?

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2023-3-24 10:30 發表

電視廣播有限公司(0511,TVB)行政主席許濤今日(24 日)向員工發信,表示要推出「優化成本及資源管理方案」,目標是節省 2.6 億支出,為此需要遣散員工,受影響人數佔全公司 5%。以最新業績報告推算,TVB 須遣散約 195 人。

...
咩呀?Mytv super 系升級Mytv gold,交一個費用,之不過貴少少,多好多嘢睇,以前交個有線成4百幾一個月,都冇乜睇,tvb奇實好平!

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 24-3-2023 10:30 發表

...
高層呢?使唔使郁?

係咪炒左堆黃編劇

自唔比依樣廣告嗰樣廣告 己經出問題

多謝嗰班太理想嘅環保L

減少收入 任何行業都有影響

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]