• 瀏覽: 2,193
  • 回覆: 12
政府早前啟動「你好,香港!」大型宣傳活動,機管局於2020年4月向國泰航空、香港快運及香港航空預購約50萬張機票,免費派發予海外及內地旅客。運輸及物流局長林世雄今日(22日)書面回覆立法會議員質詢時指,機管局已於同年將購買機票的款項全數支付予航空公司。不過,由於所涉的機票數量及金額等詳情,涉及商業敏感資料,故未能透露。

政府用公帑買呢d機票, 用幾錢幾多張都唔公開?  
有無搞撚錯? 用一百萬買一張咁點算? 市民嘅錢可以用得咁唔透明? 
班議員死撚晒? 如果唔公開就一定唔可以通過呢d on9嘢!  
搵ICAC查呢d棺員有無利輸送!!!!!!!!!!!!!!!!!

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/ins/港聞/article/20230322/s00001/1679473577997/派免費機票吸旅客-政府指涉商業敏感資料-拒透露機票金額

即係 地鐵同地霸嘅標書咁啦

唔係你買1正苦送1咩?

你唔介意買100萬機票我估正苦都照送1

黑箱作業

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2023-3-24 10:10 發表

唔係你買1正苦送1咩?

你唔介意買100萬機票我估正苦都照送1
係政府唔肯講買機票用幾錢同買咗幾多!
即係佢用幾多錢買一張機票都無講

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 24-3-2023 10:12 發表

係政府唔肯講買機票用幾錢同買咗幾多!
即係佢用幾多錢買一張機票都無講
機票錢好浮動點講

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2023-3-24 10:14 發表

機票錢好浮動點講
佢連總數同價值都唔講, 因為敏感?唔係唔知  
唔好盲目幫政府講嘢啦

做乜用市民嘅錢干預市場運作,速查官商有無私相受受

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 24-3-2023 10:16 發表

佢連總數同價值都唔講, 因為敏感?唔係唔知  
唔好盲目幫政府講嘢啦
我講常理唔係幫正苦,總數送幾多張應該有講,同1行班唔同日子買可以差價10000幾千,有時公司又會出1蚊機票,點預計到

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2023-3-24 10:20 發表

我講常理唔係幫正苦,總數送幾多張應該有講,同1行班唔同日子買可以差價10000幾千,有時公司又會出1蚊機票,點預計到
機管局於2020年4月向國泰航空、香港快運及香港航空預購約50萬張機票,免費派發予海外及內地旅客。運輸及物流局長林世雄今日(22日)書面回覆立法會議員質詢時指,機管局已於同年將購買機票的款項全數支付予航空公司。不過,由於所涉的機票數量及金額等詳情,涉及商業敏感資料,故未能透露  

睇清楚未?

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 24-3-2023 10:21 發表

機管局於2020年4月向國泰航空、香港快運及香港航空預購約50萬張機票,免費派發予海外及內地旅客。運輸及物流局長林世雄今日(22日)書面回覆立法會議員質詢時指,機管局已於同年將購買機票的款項全數支付予航空公司。不過,由於所涉的機票數量及金額等詳情,涉及商業敏感資料,故未能透露。  

睇清楚未?
如果都比晒錢硬掘左, D人更加要買100萬1張機票最著數啦

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2023-3-24 10:21 發表

機管局於2020年4月向國泰航空、香港快運及香港航空預購約50萬張機票,免費派發予海外及內地旅客。運輸及物流局長林世雄今日(22日)書面回覆立法會議員質詢時指,機管局已於同年將購買機票的款項全數支付予航空公司。不過,由於所涉的機票數量及金額等詳情,涉及商業敏感資料,故未能透露。  

睇清楚未?
喺㗎一句商業秘密資料

萬能擋箭牌 

就算獨立王國司法部都無符

有乜用系要比錢國泰使填數

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]