• 瀏覽: 28,791
  • 回覆: 190
  • 追帖: 1
+3
一陣又話影響國家安全
一陣又話毒害青少年

其他社交平台搞到美國暴動又無呢啲問題喎  

真係 10000 個趣  

美國兩黨尋求禁用中國字節跳動旗下的短片分享應用程式TikTok(抖音海外版),TikTok行政總裁周受資3月23日出席美國眾議院能源和商務委員會的聽證會。與會議員批評TikTok提供有害內容,並對年輕用戶造成情緒困擾。

共和黨籍眾議員羅傑斯(Cathy McMorris Rodgers)批評,有用戶在TikTok開設帳戶後僅幾分鐘,平台的內容算法便已提供不當內容,包括促使自我傷害和飲食失調,以及鼓勵參與危險,甚至危及生命的挑戰。民主黨籍眾議員帕隆(Frank Pallone)表示,TikTok提供內容加劇了兒童的情緒壓力。

共和黨籍眾議員拉塔(Bob Latta) 稱,曾有名10歲女童因仿效平台的「昏迷挑戰」(Blackout Challenge)而死亡。拉塔表示,TikTok不應受到《通訊規範法》(Communications Decency Act)第230條的保護,該法規通常賦予網絡平台內容一定豁免權。

周受資在聽證會上重申,TikTok禁止用戶發布危險挑戰等內容,又指雖然TikTok絕大多數用戶都滿18 歲,但該公司已採取措施保護年輕用戶。此外,他在會上被議員追問他有關中國政府是否可以通過TikTok取得美國用戶數據的問題,他強調中國政府從來沒有問過。

原文網址: 周受資接受美國眾議院質詢 議員質疑TikTok危害青少年 | 香港01 https://www.hk01.com/article/880734?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/880734/周受資接受美國眾議院質詢-議員質疑tiktok危害青少年

同我老友 Eddie 一樣
次次俾人用事實 Bin
就話人哋搞事,就話人哋挑釁  
嬴唔到人哋,就出橫手當自己嬴。  

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2023-3-24 06:01 發表

一陣又話影響國家安全
一陣又話毒害青少年

真係 10000 個趣  

...
呢排唔見你老友喎

係咪已經壽終正

引用:
原帖由 啱啱好 於 2023-3-24 06:17 發表

呢排唔見你老友喎

係咪已經壽終正
美國銀行爆煲,Eddie狗冇狗糧出呀

Eidde應該無玩TikTok, 因為TikTok無得比佢用最拿手既絕妓

遊戲機日玩夜玩會吾會毒害青少年

IG、Facebook一類咪一樣,祇不過TikTok打破美國政府猶太傳媒,一向操控全球口舌嘅話語權,好難再掩飾同洗腦其他國家,電子遊戲危害仲大啦!欲加之罪

Tik-tok 最有力籌碼係響美國有億半用家, 美國D 政棍唔敢亂黎.

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 24-3-2023 06:01 發表

一陣又話影響國家安全
一陣又話毒害青少年

真係 10000 個趣  

...
又真係幾影響,D細路睇到停唔到

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2023-3-24 06:03 發表

同我老友 Eddie 一樣
次次俾人用事實 Bin
就話人哋搞事,就話人哋挑釁  
嬴唔到人哋,就出橫手當自己嬴。  
有一夫當關之架勢。

世界第一既公司
只能是美國
議員無直接通啫

美狗宣揚黃色思想,推D細路去暴動,呢D咪危害青少年囉

啲黃絲唔出黎笑?
個陣國家禁打機又嘈生晒

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2023-3-24 09:37 發表

又真係幾影響,D細路睇到停唔到
大人都係

老人家,即係在下,都係呀

引用:
原帖由 貴貴大世界 於 24-3-2023 09:45 發表

大人都係

老人家,即係在下,都係呀
小紅書都係我老友奶晒野我暫時未入坑

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]