• 瀏覽: 9,883
  • 回覆: 13
咁又廿五年!己改造成第三代機型,進步神速

引用:
原帖由 東熱汁男 於 2023-3-23 22:32 發表

咁又廿五年!己改造成第三代機型,進步神速
殲20都係成飛出品
下一代戰機亦已在成飛啟動
雖然係大大步,不過真係一步一步行出泥

殲十總師宋文聰,係中國空軍/軍工業內,第一個提出 「未來空戰是甚麼?」 ,將一班只識「高空高速」嘅老頑固叫醒

Youtube 有條中央台講J10的片,好正

當年仲要60%是用新科技。 果時設計已經幾高風險。但最後都成功

引用:
原帖由 勇猛果斷的樹苗 於 2023-3-24 09:24 發表

當年仲要60%是用新科技。 果時設計已經幾高風險。但最後都成功
係,風險爆錶

不過呢條路唔可以唔行
仲用2代機 殲7殲8出泥行咩

亦因為誇度太大,國內軍工 多次 頂唔順發老皮
飛控所 直接拒絕 全數字電傳 飛控,要食自己
更因多個 皇判 質量唔過關 而公開招標
成飛 差唔多得罪晒 成個 軍工界

最後由 引入蘇27嘅 林虎將軍拍板「中國一定要有自己嘅戰機」先逃過落馬命運

可歌可泣

當時江主席都流淚。

中國,自已動手, 豐衣足食!

繼續努力

引用:
原帖由 pooh24680 於 2023-3-24 00:52 發表

殲20都係成飛出品
下一代戰機亦已在成飛啟動
雖然係大大步,不過真係一步一步行出泥

殲十總師宋文聰,係中國空軍/軍工業內,第一個提出 「未來空戰是甚麼?」 ,將一班只識「高空高速」嘅老頑固叫醒
「高空高速」,即是米格23(殲八),米格25(狐蝠,殲九的概念),八十年代已遠遠落後於美軍戰機F14,15,16

「高空高速」明顯此路不通,蘇聯末期亦已經放棄用米格廠設計,改用蘇凱

引用:
原帖由 明亮的晨星二 於 2023-3-25 13:59 發表

「高空高速」,即是米格23(殲八),米格25(狐蝠,殲九的概念),八十年代已遠遠落後於美軍戰機F14,15,16

「高空高速」明顯此路不通,蘇聯末期亦已經放棄用米格廠設計,改用蘇凱
高空高速本身冇問題,跑得快跳得高 幾時都有著數
問題係 為左嗰啲 高空少少高速少少 放棄咗啲乜?
黑鳥基本唔識轉彎
狐蝠開過turbo 引擎就要報癈

現實除左呢兩集怪物外,F14/15/su27 唔慢過/低過 其他2代機幾多,甚至有過之而無不及
加上雷達/各種導彈
代差本質新係單向屠殺

殲十競標對手殲十三,完全冇考慮過呢啲
空軍放水第二次競標都唔識死仲以為空軍偏袒對方……..

中華民族偉大、自強不息!💪

引用:
原帖由 明亮的晨星二 於 2023-3-25 13:59 發表

主要是再高速或者高空也比不上飛彈。所以雷達定位,隱身還有電子飛控才是王道 。

中國加油!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]