• 瀏覽: 14,932
  • 回覆: 90
+3
英國國家統計局(ONS)3月22日發布數據顯示,英國2月消費者價格指數(CPI)與2022年同期比較上漲10.4%,高於市場預期。
英國國家統計局首席經濟學家菲茨納(Grant Fitzner)表示,食物和非酒精飲料價格以45年來最快的速度上漲,特別是高昂的能源成本和歐洲的惡劣天氣造成蔬菜短缺和供應受限。

英國智庫決議基金會(Resolution Foundation)研究部門負責人史密斯(James Smith)說,2月CPI的意外上漲使正在應對銀行業危機的英國央行更難做出利率決定,此外,食品價格推動通脹上漲意味着低收入家庭面臨更大的價格壓力。

原文網址: 英國2月CPI按年升10.4% | 香港01 https://www.hk01.com/article/880 ... utm_medium=referral

有民煮豉油物價貴D又有乜好怕呢

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/article/880 ... utm_medium=referral

加息加到銀行爆鑊都控制唔到 

引用:
英國國家統計局首席經濟學家菲茨納(Grant Fitzner)表示,食物和非酒精飲料價格以45年來最快的速度上漲
BNOer又要貼啲黃標、牛油、牛奶咁話好平黎洗板先掂

引用:
原帖由 starr 於 2023-3-23 16:11 發表

加息加到銀行爆鑊都控制唔到 
加又死唔加又死

其實與能源無關,汽油由年尾一直下跌至~$70。我覺得最大問題係息魔。

黃人真係佗衰家
好快連牛油都食唔起

引用:
原帖由 paulchen 於 2023-3-23 16:19 發表

黃人真係佗衰家
好快連牛油都食唔起
去到邊累到邊

提示: 違規內容已被屏蔽
孟母三遷, 唔靠阿媽都無位走了... 要幫都只能幫到這個地步...

升幾多都係無能去解決

引用:
原帖由 fun_db 於 2023-3-23 16:32 發表

升幾多都係無能去解決
好易解決姐,換個首相就得啦

日日都掛住China,唔理國民水深火熱中

升極牛奶牛油牛肉都係平, 記住要日日食牛奶牛油牛肉

引用:
原帖由 俊楠 於 2023-3-23 16:47 發表

日日都掛住China,唔理國民水深火熱中
政客真係話之你,最緊要選票

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]