• 瀏覽: 16,607
  • 回覆: 118
引用:
原帖由 前進可愛的波菜 於 2023-3-23 16:33 發表

🤔1965年 是蔣介石做總統….

洪都拉斯是比面蔣介石…

現在2023年 新冠、全球經濟唔好、俄烏戰爭…結果台灣還同美國玩野….

比我都反菜英文面🤔 E個朋友咁鐘意搞事….
https://m.huanqiu.com/article/44h4sGCVf05

🤔菜英文 搞 蔣介石

你都唔紀念前人…

咁前人簽個約都唔洗理….

洪都拉斯話:現在識你老鼠😂

都好嘅。而家可以大聲話自己召回大使。好過將來俾人踢走。更加冇面。

引用:
原帖由 淼林焱 於 2023-3-23 16:37 發表

你估佢想㗎咩,主子叫做就要做㗎啦
咁又係,奴才要聽話,你啱

斷交就梗架啦!弱省無權外交。

引用:
原帖由 discuss-5 於 2023-3-23 16:29 發表

台灣比多D錢囉,SO easy
台積電都走埋,只夠錢買過期武器,放債買外交咩

如果無晒所謂嘅邦交國會點?蔡英文總統及其繼任人,可能唔使再以過境為藉口而可以大搖大擺非官式直接訪問美國。

民進黨真係好搞笑,又唔認台灣屬於中國,咁中國同洪都拉斯建交,關你民進黨政府乜事🤣🤣🤣

引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2023-3-23 15:36 發表

據外媒報道,洪都拉斯總統府秘書長3月22日證實,洪都拉斯外交部長雷依納(Eduardo Enrique Reina)依照總統希奧瑪拉・卡斯特羅(Xiomara Castro)

呆灣科水比冇邦交嘅立逃丸都11億而洪都拉斯只有🐓碎咁多5千幻唔走有👻

「大細超亅在前,「發爛渣亅在後。

別忘了,仲有日日排住隊想「䂿實亅你呆灣的「邦交國」睇住的啊 ......

搞外交搞成咁,都算「有性格亅!

Taiwan can help .........

引用:
原帖由 s-chris 於 2023-3-23 16:42 發表

如果無晒所謂嘅邦交國會點?蔡英文總統及其繼任人,可能唔使再以過境為藉口而可以大搖大擺非官式直接訪問美國。
咁又算贏?
咁台灣應該主動斷哂佢喎

台灣12億美元霸氣力挺(非邦交國)立陶宛....立陶苑人口 280.1 萬 (2021 年)
洪都拉斯人口1028 萬 (2021 年)
台灣建交以來援助洪都拉斯總數未夠六億美元
兩國建交超80年....立陶苑一炮12億美元...係人都嬲啦

俾立陶宛都十二億,洪都拉斯攞多少少都唔俾,呆灣真係好戇鳩

引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2023-3-23 15:36 發表

據外媒報道,洪都拉斯總統府秘書長3月22日證實,洪都拉斯外交部長雷依納(Eduardo Enrique Reina)依照總統希奧瑪拉・卡斯特羅(Xiomara Castro)

呆蛙唔召回,唔通俾人用掃把掃走咩

又唔使雞咁腳趕住走嘅,將門口個大屎館招牌改名辦事處,自己燉冬菇咪得囉。😁🤣😂😂😂

呆灣又少一個邦交

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]