• 瀏覽: 32,633
  • 回覆: 26
+2
佢個雪櫃有啲大喎
10支1.5公升牛奶、500ml乳酪飲品10支
、1L果汁16支
果汁我常買,無開口15個鐘室溫係頂得住,如果佢唔開雪櫃,憑裡面原本嘅溫度,6月天都肯定ok
而凍肉嗰啲只要放冰格,唔開雪櫃,可能根本連冰都未溶曬
23個牛油果放雪櫃?我見超市都係室溫存放,無事喎
蘋果菜呢啲更唔洗講,雪少15小時根本乜事都唔會有

佢一家幾口?咁大個雪櫃嘅?
15L牛奶用幾耐飲完?
16L果汁又用幾耐飲完?

條友根本搞事架
佢追討啲海鮮,我未處理過肉類唔識評
但觀乎我識嘅部份
明顯刁民
按例一開就大L鑊,以後邊個仲敢搞電力呢啲民生嘢?
停電、停公交害人簽唔成份合同,損失幾個億,真係賠佢老母呀?

香港供電已好穩定
如果咁都賠死,太唔公道

引用:
原帖由 賭爸 於 2023-3-23 13:40 發表

受到應得的保障都可以話人柒
做慣人做狗有眼睇
家居保險了解一下

引用:
原帖由 淡忘之音 於 2023-3-23 13:49 發表

仆街中電搞到人地冇電 d食物壞哂又唔賠償。仲話加價 DLLM
幾多口嘅家庭需要咁大嘅食物儲備?
又佢點證明啲食物喺停電時正處於雪櫃中?
又點證明啲食物因此變壞?
例如牛油果蘋果菜呢啲雪少15小時根本乜事都唔會有,特別雪櫃原有係低溫,只要唔開雪櫃,溫度跌唔得幾多

唔好話疫症要食物儲備
一來要儲備一定唔儲易變壞嘅食物
二來根本香港無行大陸嘅封區
三來大廈圍封係會派糧嘅
仲有,突然停電,為減少損失,會唔會一家人每人食減啲雪糕?

佢根本當中電提款機

引用:
原帖由 43射1中巴黎西 於 2023-3-23 14:42 發表

賠幾多有待商榷,但你呢句:「按例一開就大L鑊,以後邊個仲敢搞電力呢啲民生嘢?」
好有問題,依家係你大停電搞到人財物損失,你有問題預左要賠償架啦,地鐵一次大故障都要賠比政府幾仟萬啦,唔通地鐵又冇人敢搞?
咁又係無人搞喎
遲到罰錢、無勤工,邊有人去入稟索償?
我估中電應該合約上有漏洞
有人以為可以鬧事

但點樣論證啲食物係因停電變壞?
點論證停電時食物喺雪櫃內?
又無購買單據
佢大可以話停電,cctv停埋,被賊入屋偷咗幾百萬首飾,咁中電又要賠?

引用:
原帖由 productdesigner 於 2023-3-23 14:53 發表

未必,可能係攪私房菜,要一大埋食材 

陳官總括而言,認為這不屬無理纏繞,撤回中電剔除申索的申請。
陳官指,基於申請人暫時成功申請,可提出訟費申請。申索人隨即指,他曾為本案準備時間,付出時間及文件成本。
私房菜飲品唔會咁集中喺牛奶同乳製品
酒、汽水先係最高機率上桌飲料
而且如果呢單成功,咁以後停鹹淡水咪賠死水務署?
以後電費會唔會狂加以防不測?

引用:
原帖由 淡忘之音 於 2023-3-23 17:12 發表

你都傻既,如果唔駛賠既話中電玩野一個月停你一次電咪無敵又冇後果。賠就賠硬架啦 睇下賠幾多架姐
中電玩嘢有乜好處先?
你唔好下下被害妄想症啦

幾十年前成日停水停電又唔見有呢啲索償?
肯定有理由唔上身

中電一向表現良好
單嘢咁古怪,當時我甚至懷疑小黃人員工玩嘢
老實講呀,論害人,小黃人員工一句唔高興,報復公司,搞破壞,然後逼中電賠,咪話無動機呀

引用:
原帖由 花生之友 於 2023-3-23 17:55 發表

我老母個雪櫃有3000蚊花膠,我都同佢講花膠本身乾貨唔使放雪櫃,我話停電一冷一熱好易變壞,佢唔理照放我都無佢扶,仲有啲急凍螺頭四五百蚊,仲有花旗參花菇之類,應該過6000唔難囉!
問題唔係條數
係條友啲貨唔係呢類海産乾貨
15L奶類,16L果汁,蘋果牛油果無雪都唔壞嘅,肉類放冰格,停電只要唔開雪櫃,佢裡面溫度唔會急升架嘛
15小時捱得到喎
而且重點係我認為根本不能追討

引用:
原帖由 淡忘之音 於 2023-3-23 17:56 發表

點會冇好處,已經慳左果一日供咁多住戶用電既成本啦

你知唔知電費係計用電量架?
唔係計日子收費架?
即係你依家講租咗舖唔開店係慳咗成本
咪為反而反啦

引用:
原帖由 豬頭BB 於 2023-3-23 18:11 發表

全部都講我我我,依家係人地個雪櫃,人地雪櫃你又唔知,人地屋企有幾人又唔知,人地飲食習慣你又唔知,你知唔知依家係用緊你自己把尺去度人,會唔會你先至係刁民
咩叫全部都講我我我?
你回錯咗,定腦補咗
你就真係乜都唔知就跳出嚟鬧人
真刁民也

引用:
原帖由 淡忘之音 於 2023-3-23 18:13 發表

冇後果既話,佢每隔幾日玩野停你電,你死你事  至少罰幾億都要下嘛,地鐵壞車都罰錢啦
問題係點解中電要玩嘢?
一無動機,二無先例
你張口就嚟?????

引用:
原帖由 wai177 於 2023-3-23 18:14 發表

香港人係咪習慣左做大財團權貴既奴隸呢?

之前尖沙咀火災,附近受影響人士,可以向地盤申請賠償。

同樣情況,一班奴隸居然會幫中電講說話。

呢d情況,點解申請賠償係唔岩先?
中電設施意外,又關我乜事,做乜要同情你?邊個同情我d野壞晒?

一係中電自己賠償,一係中電就為呢d 意外要買保險。
而家係恐怖襲擊同天災咩
唔係奴隸,只係唔做精緻利己主義者
唔做絕對自我中心嘅嘢啫

引用:
原帖由 淡忘之音 於 2023-3-23 18:14 發表

重點係如果佢冇後果既話,個主導權永遠係佢度,極之唔公平。最少都要罰幾億啦下嘛
點解你總認為中電要害你?
你知道單嘢內情係小黃人技工搞事?
所以認為中電為報復會針對性地停你電???

引用:
原帖由 深水埗街坊70777 於 2023-3-23 18:30 發表

現在的家庭,有些不只一鄀雪櫃,有些人買多個雪櫃放高級食材,例如龍蝦飽魚和牛紐西蘭羊扒之類,幾千蚊唔奇,未必是獅子開大口
佢內文列咗內容,你可以去望望

引用:
原帖由 Puke007 於 2023-3-23 18:37 發表

中電咁大間野,多少要補貼返比當地用戶,賠錢就吾應該,因-開咗個頭,就收吾到尾。
有補帖
好似派100蚊消費劵

引用:
原帖由 DARKSILVER 於 2023-3-23 20:05 發表

羊毛出自羊身上,佢地簽既係利潤保證,所以,如果索償成功,會全部用戶攤分的!
原來係咁
唔怪得幾十年前成日停電,從來未聽過申索
呢條友玩寸party

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]