• 瀏覽: 32,636
  • 回覆: 227
+2
引用:
原帖由 淡忘之音 於 2023-3-23 17:12 發表

你都傻既,如果唔駛賠既話中電玩野一個月停你一次電咪無敵又冇後果。賠就賠硬架啦 睇下賠幾多架姐
你都傻既,所可服務提供者,如未能提供服務,都只會退回服務費!
航空公司取消航班,乘客可唔可以因為去唔外國簽約,損失億元生意索償?
公司電話壞左,接唔到重要電話損失百億生意,要電話公司賠?
你買枝原子筆去簽百億生意合約,枝筆寫唔出,合約冇左,可唔可以告筆生產商賠!

電力公司無諾100%唔斷電,如你電力咁緊要,可揾公程公司幫你設計後備電力裝置,簽埋約斷電責任賠償!

唯一要電力公司賠既,就係供電電壓過高破壞左你電器,就有得賠!

引用:
原帖由 淡忘之音 於 2023-3-23 17:12 發表

你都傻既,如果唔駛賠既話中電玩野一個月停你一次電咪無敵又冇後果。賠就賠硬架啦 睇下賠幾多架姐
中電玩嘢有乜好處先?
你唔好下下被害妄想症啦

幾十年前成日停水停電又唔見有呢啲索償?
肯定有理由唔上身

中電一向表現良好
單嘢咁古怪,當時我甚至懷疑小黃人員工玩嘢
老實講呀,論害人,小黃人員工一句唔高興,報復公司,搞破壞,然後逼中電賠,咪話無動機呀

引用:
原帖由 s336990 於 2023-3-23 14:00 發表

佢個雪櫃有啲大喎
10支1.5公升牛奶、500ml乳酪飲品10支
、1L果汁16支
果汁我常買,無開口15個鐘室溫係頂得住,如果佢唔開雪櫃,憑裡面原本嘅溫度,6月天都肯定ok
而凍肉嗰啲只要放冰格,唔開雪櫃,可能根本連冰都未溶曬
23個牛油果放雪櫃?我見超市都係室溫存放,無事喎
蘋果菜呢啲更唔洗講,雪少15小時根本乜事都唔會有

佢一家幾口?咁大個雪櫃嘅?
15L牛奶用幾耐飲完?
16L果汁又用幾 ...
我老母個雪櫃有3000蚊花膠,我都同佢講花膠本身乾貨唔使放雪櫃,我話停電一冷一熱好易變壞,佢唔理照放我都無佢扶,仲有啲急凍螺頭四五百蚊,仲有花旗參花菇之類,應該過6000唔難囉!

引用:
原帖由 lamlampeter1 於 2023-3-23 17:52 發表

你都傻既,所可服務提供者,如未能提供服務,都只會退回服務費!
航空公司取消航班,乘客可唔可以因為去唔外國簽約,損失億元生意索償?
公司電話壞左,接唔到重要電話損失百億生意,要電話公司賠?

電力公司無諾100%唔斷電,如你電力咁緊要,可揾公程公司幫你設計後備電力裝置,簽埋約斷電責任賠償!
得啦,咁如果中電隔日斷你電 你都欣然接受啦

引用:
原帖由 s336990 於 2023-3-23 17:53 發表

中電玩嘢有乜好處先?
你唔好下下被害妄想症啦

幾十年前成日停水停電又唔見有呢啲索償?
肯定有理由唔上身

中電一向表現良好
單嘢咁古怪,當時我甚至懷疑小黃人員工玩嘢
老實講呀,論害人,小黃人員工一句唔高興,報復公司,搞破壞,然後逼中電賠,咪話無動機呀
點會冇好處,已經慳左果一日供咁多住戶用電既成本啦

引用:
原帖由 boss.tseung 於 2023-3-23 13:32 發表

元朗朗屏中電電纜橋去年6月中爆炸起火,導致元朗、天水圍及屯門「大停電」,歷時逾15小時,影響十多萬戶居民。有市民稱因事件導致冰箱食物變壞,入稟小額錢債審裁處,向中電追討6500多元;中電一方則申請剔除申索,指對方無理纏繞。暫委審裁官陳嘉行今日駁回中電無理纏繞的申請,將案件押後至8月28日再訊,保留是次訟費處理,以待正式審訊的後才定奪。 陳官就剔除申請裁決時指,根據對電纜橋意外發生的調查報告,中電會 ...
好多事實須等法庭判完才知!
如果利益有實質損害, 點解申訴會係ON 9.  除非不可抗力, 中電有責任確保電壓任何時間足夠!
你最多話佢獅子開大口.

引用:
原帖由 淡忘之音 於 2023-3-23 17:56 發表

你估要針對性停電咁易? 又要在不同地方順序按適當的按鈕, 又要針對一些目標關閉又要一些開啟, 理論上這種報復不合成本效益.

引用:
原帖由 花生之友 於 2023-3-23 17:55 發表

我老母個雪櫃有3000蚊花膠,我都同佢講花膠本身乾貨唔使放雪櫃,我話停電一冷一熱好易變壞,佢唔理照放我都無佢扶,仲有啲急凍螺頭四五百蚊,仲有花旗參花菇之類,應該過6000唔難囉!
問題唔係條數
係條友啲貨唔係呢類海産乾貨
15L奶類,16L果汁,蘋果牛油果無雪都唔壞嘅,肉類放冰格,停電只要唔開雪櫃,佢裡面溫度唔會急升架嘛
15小時捱得到喎
而且重點係我認為根本不能追討

引用:
原帖由 淡忘之音 於 2023-3-23 17:55 發表

得啦,咁如果中電隔日斷你電 你都欣然接受啦
唔係接唔接受問題,如中電咁差時常停電,政府有監管責任,達唔到服務標準,可取消專營權!

引用:
原帖由 淡忘之音 於 2023-3-23 17:56 發表

你知唔知電費係計用電量架?
唔係計日子收費架?
即係你依家講租咗舖唔開店係慳咗成本
咪為反而反啦

引用:
原帖由 s336990 於 2023-3-23 17:59 發表

問題唔係條數
係條友啲貨唔係呢類海産乾貨
15L奶類,16L果汁,蘋果牛油果無雪都唔壞嘅,肉類放冰格,停電只要唔開雪櫃,佢裡面溫度唔會急升架嘛
15小時捱得到喎
而且重點係我認為根本不能追討
條友自己唔買家居保本身都係on9啦!
真係住佢隔離都驚,驚佢出事唔知有無本事賠比人

去歐美生活一下就唔會要求賠償。外國經常停電賠條毛,電力公司有免責條款,難道法官唔識?

引用:
原帖由 touya08 於 2023-3-23 14:11 發表

雖然停電係不可抗力, 通常依D明知大公司有責任但又唔可以判無罪既, 都係會象徵性判罰100蚊左右好小錢咁, 等其他人唔會跟風又可以close file
不可抗力係世界上最無聊嘅條款
如果係咁
全世界保險都唔使陪啦
因為全部都係不可抗力

出街揸車撞車唔小心,不可抗力,因為側邊架車隊埋你
佢揸車唔小心,都係不可抗力,因為香港腳發作忍唔到

引用:
原帖由 Alanshearer8 於 2023-3-23 17:57 發表

好多事實須等法庭判完才知!
如果利益有實質損害, 點解申訴會係ON 9.  除非不可抗力, 中電有責任確保電壓任何時間足夠!
你最多話佢獅子開大口.
乜中電同你供電合約有講100%供電承諾?如有,佢要收你好多好多附加費!

問心講,中電服務水平全世界數一數二。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]