• 瀏覽: 32,480
  • 回覆: 227
+2
引用:
原帖由 等只想等到黎明 於 2023-3-23 15:26 發表

係架,賺錢就識,賠錢就唔認,咁即係輸打贏要
我係事主就即刻取消中電以示不滿

咁都有得賠?唔係掛?咁即係突發停水電煤以後咪有得賠啦?諗下就得!

引用:
原帖由 s336990 於 2023-3-23 14:00 發表

佢個雪櫃有啲大喎
10支1.5公升牛奶、500ml乳酪飲品10支
、1L果汁16支
果汁我常買,無開口15個鐘室溫係頂得住,如果佢唔開雪櫃,憑裡面原本嘅溫度,6月天都肯定ok
而凍肉嗰啲只要放冰格,唔開雪櫃,可能根本連冰都未溶曬
23個牛油果放雪櫃?我見超市都係室溫存放,無事喎
蘋果菜呢啲更唔洗講,雪少15小時根本乜事都唔會有

佢一家幾口?咁大個雪櫃嘅?
15L牛奶用幾耐飲完?
16L果汁又用幾 ...
X1000

好似我公司,怕冇電力或停電影響生產損失巨大,所以裝咗部後備發電機!

如果佢覺得放在雪櫃的食物很貴重,那他就應該自行裝部後備發電機作不時之需,而不是向電力公司索償,這是作為物主的責任。。。

引用:
原帖由 不落凡間 於 2023-3-23 15:32 發表

交通工具多種選擇,用電係單一供應商,你可以唔用?
物主可以選擇在自己屍企裝部發電機發電,我以前住過船都有裝,全船有電用。。。

引用:
原帖由 s336990 於 2023-3-23 14:00 發表

佢個雪櫃有啲大喎
10支1.5公升牛奶、500ml乳酪飲品10支
、1L果汁16支
果汁我常買,無開口15個鐘室溫係頂得住,如果佢唔開雪櫃,憑裡面原本嘅溫度,6月天都肯定ok
而凍肉嗰啲只要放冰格,唔開雪櫃,可能根本連冰都未溶曬
23個牛油果放雪櫃?我見超市都係室溫存放,無事喎
蘋果菜呢啲更唔洗講,雪少15小時根本乜事都唔會有

佢一家幾口?咁大個雪櫃嘅?
15L牛奶用幾耐飲完?
16L果汁又用幾 ...
你都傻既,如果唔駛賠既話中電玩野一個月停你一次電咪無敵又冇後果。賠就賠硬架啦 睇下賠幾多架姐

引用:
原帖由 不落凡間 於 2023-3-23 15:36 發表

有晒免責條款,可能又係人為因素先俾佢上訴到,不排除又係黃官搞事
咁大間公司,一定規劃好免責條款,只要證明有關故障並唔係中電故意或疏忽導致,根本唔會告得入,到時賠了夫人又折兵!

中電快賠

當時準備用電腦落盤買股票,結果停電令我上唔到網!我損失咗一億,現在要求中電賠償!

乜嘢都想索償
永遠停佢電啦
睇下佢仲索唔索呀

唯一電力供應者, 絕對要負責任, 
已經係獨市生意唔比人選擇, 重要狂加電費冇得say no, 
而家連嚴重意外令市民有損失都唔肯賠償,

停水, 可以去超市買水, 或等政府水車,
停電, 你叫人去邊度搵電返黎???

今次真係只有5毛先會幫中電說好話....

引用:
原帖由 43射1中巴黎西 於 2023-3-23 14:42 發表

賠幾多有待商榷,但你呢句:「按例一開就大L鑊,以後邊個仲敢搞電力呢啲民生嘢?」
好有問題,依家係你大停電搞到人財物損失,你有問題預左要賠償架啦,地鐵一次大故障都要賠比政府幾仟萬啦,唔通地鐵又冇人敢搞?
有冇睇供電合約?停電而做成用戶損失,電力公司係無責任賠!

引用:
原帖由 不落凡間 於 2023-3-23 15:38 發表

我係事主就即刻取消中電以示不滿
ON鳩你 
錯不在自己反而自己承受仲覺得自己有問題
做慣奴隸做到是非不分

引用:
原帖由 lamlampeter1 於 2023-3-23 17:42 發表

有冇睇供電合約?停電而做成用戶損失,電力公司係無責任賠!
所以覺得要賠嗰d人,以後自己用愛發電

引用:
原帖由 賭爸 於 2023-3-23 17:44 發表

ON鳩你 
錯不在自己反而自己承受仲覺得自己有問題
做慣奴隸做到是非不分
家居保險就係話你知呢d意外係唔會攞到賠償,呢個本身就係風險

如果有人咁不滿,不如游說整個北區停用中電吖笨

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]