• 瀏覽: 31,595
  • 回覆: 227
+2
去買家居停電保險,呵屎唔出都有得賠。。

當KP遇上杏加🍊

刁民先打三十大板

冇買UPS 後備電源

引用:
原帖由 mousehunter 於 2023-3-23 15:22 發表

冇買UPS 後備電源
要後備柴油發電機先有咁高電量,兼UPS頂唔到15個鐘咁耐

引用:
原帖由 ibm1 於 2023-3-23 15:00 發表

如果咁樣索償成功, 
咁喺英國斷電凍死咪有排賠?! 
係架,賺錢就識,賠錢就唔認,咁即係輸打贏要

停電果一刻唔識自己處理去防止變壞?
要唔處理放到佢壞去告人?
叻...

引用:
原帖由 淡忘之音 於 2023-3-23 13:49 發表

仆街中電搞到人地冇電 d食物壞哂又唔賠償。仲話加價 DLLM
取消用中電,自己用電自己發吖笨

而且雪櫃停電16個鐘,唔開雪櫃門d野都唔會壞...

停電期間: 避免打開雪櫃保鮮格及冰格,延長維持適當儲存溫度的時間,以免細菌在攝氏4度至60度的危險溫度範圍內迅速生長; 一般而言,如果雪櫃保鮮格及冰格的門保持關閉,雪櫃保鮮格可安全保存食物2至4小時;全滿的冰格可保存48小時;而半滿的冰格則可保存24小時

當日好似只係元朗天水圍受影響,如果每戶申請幾千蚊賠償,中電都應賠得起,不是最大可能是一次過向 用戶律貼電費。

成功索償中電就大鑊

milk太多
apple唔雪都可以, 佢個隻apple特別D?

引用:
原帖由 43射1中巴黎西 於 2023-3-23 14:42 發表

賠幾多有待商榷,但你呢句:「按例一開就大L鑊,以後邊個仲敢搞電力呢啲民生嘢?」
好有問題,依家係你大停電搞到人財物損失,你有問題預左要賠償架啦,地鐵一次大故障都要賠比政府幾仟萬啦,唔通地鐵又冇人敢搞?
交通工具多種選擇,用電係單一供應商,你可以唔用?

引用:
原帖由 howevera 於 2023-3-23 15:32 發表

成功索償中電就大鑊
有晒免責條款,可能又係人為因素先俾佢上訴到,不排除又係黃官搞事

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]