• 瀏覽: 9,002
  • 回覆: 60
引用:
原帖由 勇猛遠遠的老虎 於 2023-3-23 22:49 發表

聯合國都冇將貧鈾彈列入禁止使用武器,有害極有限喇,但穿透能力、破壞力就驚人!
聯合國都無禁止核武架,根本禁唔禁只係大國話事,咁唔代表無害架

貧鈾彈對人體和環境的風險?

雖然未被列為核武,國際原子能總署(IAEA)表示,貧化鈾仍具有化學毒性,攝入量達到一定程度時,對身體可能有害。

貧化鈾並非沒有放射性,但程度遠低於天然鈾;和任何具有放射性的物質一樣,長年暴露可能有致癌風險。國際原子能總署強調,即使直接碰觸貧鈾彈,也不大可能會發生灼傷或其他急性輻射效應,但建議盡可能減少直接碰觸貧鈾彈的時間,碰觸時應穿戴防護衣或手套,

《天空新聞台》指出,貧鈾彈的風險主要是化學性,而不是輻射。鈾在體內的濃度過高時,可能導致腎衰竭。貧鈾彈在撞擊裝甲時噴出微粒,吸入氣溶膠等級的微粒就可能有健康風險;貧化鈾如果滲入在戰地的土壤,可能會汙染水源或作物。隨著時間過去,風險會慢慢降低。

第三議定書
禁止或限制使用燃燒武器的第三議定書禁止在任何條件下,使用燃燒武器或彈藥襲擊平民居民,包括平民個人或平民物體。燃燒武器是指主要被設計用於通過火焰或熱力作用或二者的綜合作用,引起目的物燃燒或人員燒傷的那些武器。議定書還禁止向位於平民聚集區的軍事目標空投燃燒武器,並限制以其他方式投射的燃燒武器的使用。不得將森林或其他植物作為攻擊目標,除非它們被用於藏匿戰鬥員或其他軍事目標

" 燃燒武器 " 是指任何武器或彈藥,其主要目的是使用一種通過化學反應在擊中目標時引起火焰、熱力、或兩者兼有的物質,以便使擊中的目的物燃燒或引起人員的燒傷。

(a) 燃燒武器有下列各種形式:例如火焰噴射器、定向地雷、炮蟬、火箭、手榴彈、地雷 (水雷)、炸彈和其他裝有燃燒物質的容器。

(b) 燃燒武器不包括:

(一)可引起偶發燃燒效應的彈藥,例如照明彈、曳光彈、煙霧彈或信號彈等。

(二)旨在結合貫穿、爆破或破片飛散效果並附帶具有燃燒效果的彈藥,例如:穿甲彈、殺傷炮彈、爆炸彈以及類似的綜合效果彈藥,這種彈藥的燃燒效果並非專為燒傷人員而設計,而是用于攻擊裝甲車輛、飛機和裝備或設施等軍事目標。

白磷彈是否是燃燒武器?不是,它並不在燃燒武器範圍內。而且,白磷彈也不算是化學武器,雖然有毒,但不是化學武器。這白磷彈也不算在《化學武器公約》列出的化學品的範圍,《化學武器公約》禁止的都是神經毒劑,窒息性氣體和起泡劑......並不包括白磷。

這就導致一個現象,以色列在多次軍事行動中所使用白磷彈,他都大大方方的承認了,也沒藏着掖着。根據所有公約,他都沒違規。

貧鈾彈(英語:Depleted uranium ammunition)又稱貧化鈾彈、衰變鈾彈或耗弱鈾彈,是指彈體使用來自濃縮鈾的尾礦(並非來自核電廠的核廢料)為主原料的合金所製成的彈頭。貧化鈾彈因撞擊和燃燒所產生的貧化鈾氣膠和粉末可能會擴散到自然環境中,而貧化鈾具有化學毒性及放射性,進而污染撞擊地點周圍的大片區域,所以使用貧化鈾彈的正當性也備受爭議。大多數國家不會拿來裝備防衛部隊,而是多用於進攻遠離本土的地方。由於離開國土進行長距離的戰爭極為考驗國力和軍事後勤,因此目前全世界只有美國在戰爭中實際使用過貧鈾彈。

因為無良美國的戰爭全在國外,你死你事,唔關牠事,烏克蘭用貧鈾彈污染自己土地,農產品減產,美國農產品得益。
假如烏克蘭真係使用貧鈾彈污染自己土地,唯一原因承認無力收回土地,焦土政策,污染土地俄羅斯佔到也無用。

昨晚睇返俄羅斯外長講嘅一番話,自己踢爆自己,根本俄羅斯自家都有生產貧鈾彈,難道俄羅斯生產嘅貧鈾彈係無害?定佢知道使用後根本唔會有後違症?明明俄羅斯係侵略者講到好似受害者咁,賊喊捉賊,死未?

理由好簡單,挑戰者二型加上貧鈾彈,現時T-90以下型號可以全部打爆!甚至T-90都未必扺擋得住,所以普丁馬上呱呱叫!

貧鈾彈有問題,聯合國也出聲,但有隻廢柴係度撐,超様衰

引用:
原帖由 勇猛遠遠的老虎 於 2023-3-24 08:53 發表

昨晚睇返俄羅斯外長講嘅一番話,自己踢爆自己,根本俄羅斯自家都有生產貧鈾彈,難道俄羅斯生產嘅貧鈾彈係無害?定佢知道使用後根本唔會有後違症?明明俄羅斯係侵略者講到好似受害者咁,賊喊捉賊,死未?

理由好簡單,挑戰者二型加上貧鈾彈,現時T-90以下型號可以全部打爆!甚至T-90都未必扺擋得住,所以普丁馬上呱呱叫!
俄羅斯生產唔代表有使用,核彈俄羅斯都有好多,無人話核彈無害。

引用:
原帖由 我是中國香港人 於 2023-3-24 09:19 發表

俄羅斯生產唔代表有使用,核彈俄羅斯都有好多,無人話核彈無害。
都估到有人一定講呢樣嘢,所以我特登唔講住!

有生產唔代表有使用,核彈喺人類歷史只曾掉過兩粒,但點解各國爭相生產核彈?保養費又高都要維持核彈數量,主要咪嚇鬼囉!烏克蘭就係笨柒,信咗俄羅斯解除核武,如果唔係,烏克蘭同俄羅斯齊齊用核彈攬炒喇!

講返貧鈾彈呢啲常規彈藥,你生產得即係會打算使用,只係視乎戰場地點,戰術需要!

烏軍坦克不多,主力單兵反坦克導彈,冇坦克大戰,所以俄軍面對嘅係單兵,以及民宅嘅牆身,所以爆裝甲力強嘅貧鈾彈根本用唔上,用普通彈藥可慳啲!

宜家坦克大戰即將上演,俄羅斯一樣可出動貧鈾彈,唔好講到咁大仁大義影響生態!乜俄羅斯唔係不斷使用有毒嘅白磷彈,已經嚴重影響烏克蘭環境,以及土地嘅長久破壞,真正賊喊捉賊!

有常規穿甲彈唔用,俄羅斯會在自已地方會用有核貧鈾彈,英國都生產幾十年無用過,你講俄羅斯有生產會用?你的假設不成立!
成本和來源(沒有稀有金屬),才是生產貧鈾彈的原因,現在英國比烏狗用(別人地方)!烏狗無力收回的地方,有可能焦土政策使用貧鈾彈,自己守唔到就比福射地俄羅斯。

俄軍一樣有用大家一齊用

引用:
原帖由 我是中國香港人 於 2023-3-24 10:33 發表

有常規穿甲彈唔用,俄羅斯會在自已地方會用有核貧鈾彈,英國都生產幾十年無用過,你講俄羅斯有生產會用?你的假設不成立!
成本和來源(沒有稀有金屬),才是生產貧鈾彈的原因,現在英國比烏狗用(別人地方)!烏狗無力收回的地方,有可能焦土政策使用貧鈾彈,自己守唔到就比福射地俄羅斯。
v吾好咁冇知啦,有害就唔會用來做裝甲啦,以美狗傳媒性格仲唔嘈到拆天咩

引用:
原帖由 我是中國香港人 於 2023-3-24 10:33 發表

咩叫假設唔成立?呢啲只係普通彈藥,又唔係禁武,如生產後一定唔用的話,生產嚟托咩?即係代表有機會用,只係未有需要使用咁解!
仲有,咩叫俄羅斯地方,果度明明係烏克蘭地方!若然你夾硬話烏克蘭無力收回地方,咁俄羅斯又不斷使用有毒化學物質嘅白磷彈,破壞環境及污染土地?到底邊個搞緊焦土政策?咪就係俄羅斯自己囉!

俄羅斯使用的9M22C是鋁熱彈

俄羅斯用得最多嘅係溫壓彈 俄羅斯要擁有烏克蘭土地 冇理由搞污糟自己將來嘅地方 用溫壓彈殺傷力仲大 但係冇後遺症 英國心態唔同 趕唔到俄羅斯 都要搞到俄羅斯得物無所用

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2023-3-24 14:57 發表

俄羅斯用得最多嘅係溫壓彈 俄羅斯要擁有烏克蘭土地 冇理由搞污糟自己將來嘅地方 用溫壓彈殺傷力仲大 但係冇後遺症 英國心態唔同 趕唔到俄羅斯 都要搞到俄羅斯得物無所用
將來?你真係認為烏克蘭趕唔走入侵者?俄羅斯真係打得掂就唔駛向習大大求救喇!
宜家俄羅斯喺烏克蘭根本就係進行焦土政策,同烏軍交戰嘅地方,大部份建築物廢咗九成,你認為俄羅斯仲有咩能力(包括金錢、人力)可以重建呢啲地方?炸就容易,重建就難喇!

引用:
原帖由 勇猛遠遠的老虎 於 2023-3-24 15:21 發表

將來?你真係認為烏克蘭趕唔走入侵者?俄羅斯真係打得掂就唔駛向習大大求救喇!
宜家俄羅斯喺烏克蘭根本就係進行焦土政策,同烏軍交戰嘅地方,大部份建築物廢咗九成,你認為俄羅斯仲有咩能力(包括金錢、人力)可以重建呢啲地方?炸就容易,重建就難喇!
咁樣你放心喎 俄羅斯攞返嚟嘅土地 有中國支持 重建一定冇問題 至於你仲發緊夢烏克蘭可以打贏我羅斯 你可以繼續發夢 冇人阻你 因為我睇你嘅留言 長期都係發緊夢 俄羅斯最喜歡用嘅殺傷力武器 係 溫壓彈 你英國嘅貧鈾彈更大殺傷力 冇乜後遺症 反而烏克蘭知道攞唔返東部嘅土地 就用焦土政策

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]