• 瀏覽: 16,130
  • 回覆: 141
+5
香港代表隊在外地出賽,接二連三發生播錯國歌事件,最近一次發生是上月底港隊參加波斯尼亞世界冰球錦標賽,但港府要求Google把國歌置頂及移除錯誤資訊遭拒。身兼行政會議召集人的議員葉劉淑儀昨去信當局,指播錯國歌事件從未平息,更有愈演愈烈的跡象,令人無法接受,更直斥Google拒絕移除國歌的錯誤搜尋結果,是毫不尊重中國的行徑,建議政府政策局、部門及非政府公營機構即時停止在Google刊登廣告.......

政府要抵制谷歌,我想做法正確,只不過實際做的話,恐怕相當之困難。

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/content/要聞港聞/odn-20230323-0323_00176_201/播錯國歌--議員促停登廣告--港府勿光顧Google

引用:
原帖由 ichthys2 於 2023-3-23 08:16 發表

香港代表隊在外地出賽,接二連三發生播錯國歌事件,最近一次發生是上月底港隊參加波斯尼亞世界冰球錦標賽,但港府要求Google把國歌置頂及移除錯誤資訊遭拒。身兼行政會議召集人的議員葉劉淑儀昨去信當局,指播錯國歌事件從未平息,更有愈演愈烈的跡象,令人無法接受,更直斥Google拒絕移除國歌的錯誤搜尋結果,是毫不尊重中國的行徑,建議政府政策局、部門及非政府公營機構即時停止在Google刊登廣告...... ...
應該立法,罰佢錢直到更改為止。

要佢地糾正錯誤資訊有幾難啫, 前特首己經示範過一次啦, 今屆政府仲唔識做

https://www.hk01.com/政情/851584/梁振英踩上google辦事處-成功爭取詐騙廣告下架-政壇諸事町

引用:
原帖由 wwwvv0701 於 2023-3-23 08:18 發表

應該立法,罰佢錢直到更改為止。
你立法佢唔做你生意啦!
14億中國市場人地都唔要
你估佢仲志在香港市場
索性學大陸封鎖佢好過不過你最後都阻止唔到外國人係外國搜尋香港國歌囉!最後一樣出現播錯歌問題
最死搞到香港同大陸一樣封呢樣封嗰樣啫!

嘥氣,冇辦法出致命重擊,亜水會啋你😄

引用:
原帖由 花生之友 於 2023-3-23 08:27 發表

14億中國市場人地都唔要啦!
你估佢仲志在香港市場
索性學大陸禁咗佢好過
不過你都阻止唔到外國人係外國搜尋香港國歌囉!
最後搞到香港同大陸一樣呢樣禁嗰樣禁啫!
放棄咪好囉,唔駛比佢塗毒市民!🤭
另外,唔係中國禁佢,係Google自己申請放棄中國市場,你唔好再誤導其他人!😒

引用:
原帖由 wwwvv0701 於 2023-3-23 08:34 發表

放棄咪好囉,唔駛比佢塗毒市民!🤭
另外,唔係中國禁佢,係Google自己申請放棄中國市場,你唔好再誤導其他人!😒
因為大陸干涉佢禁佢呢樣嗰樣,所以人地咪退出中國市場囉!
我無誤道人喎!
就算香港無google,但你都解決唔到外國人係外國搜尋香港國歌啦!最後咪又係播錯歌。
塗毒市民,你估香港人唔知邊啲先係國歌咩?你見香港播錯國歌咩?
反而你做法似係破壞香港國際地位多過想解決問題囉!

封google!

引用:
原帖由 花生之友 於 2023-3-23 08:41 發表

因為大陸干涉佢禁佢呢樣嗰樣,所以人地咪退出中國市場囉!
我無誤道人喎!
就算香港無google,但你都解決唔到外國人係外國搜尋香港國歌啦!最後咪又係播錯歌。
塗毒市民,你估香港人唔知邊啲先係國歌咩?你見香港播錯國歌咩?
反而你做法似係破壞香港國際地位多過想解決問題囉!
呢樣嗰樣 就是説不出來是那様...
on 9 仔 我****1!

引用:
原帖由 吾輩は貓である 於 2023-3-23 08:45 發表

呢樣嗰樣 就是説不出來是那様...
on 9 仔 我****1!
你諗唔到解決辦法?

引用:
原帖由 花生之友 於 2023-3-23 08:47 發表

你諗唔到解決辦法?
答左 [大陸干涉佢禁佢呢樣嗰樣] 係那様未?

引用:
原帖由 吾輩は貓である 於 2023-3-23 08:42 發表

封google!
你封香港google但封唔到外國google封佢有咩用?

你以為播錯國歌是香港人係google搜尋國歌再交比外國人播出錯
連問題係邊都未知,死曱甴搞破壞就識,真係無腦

引用:
原帖由 吾輩は貓である 於 2023-3-23 08:49 發表

答左 [大陸干涉佢禁佢呢樣嗰樣] 係那様未?
你喺Google搜尋六四睇下睇唔唔睇到?
你大陸禁又點,我唔做你生意,我都唔係比你睇,比外國人睇。
你根本諗唔到方法幫政府,淨係諗埋啲鳩噏嘢
嘥氣

引用:
原帖由 花生之友 於 2023-3-23 08:49 發表

你禁人禁唔禁到外國人係外國搜尋?
你連問題喺邊都未知?以為香港人搜尋國歌死曱甴真係無腦
你都係答大陸禁左google セ呢樣嗰樣先la

提示: 違規內容已被屏蔽
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]