• 瀏覽: 30,768
  • 回覆: 163
+5
美國運動服裝及運動鞋專賣店Foot Locker,周一(20日)在其2022財政年度第四季財報中,提到將會改變其亞洲業務模式,當中包括結束位於香港和澳門的實體及網店業務,惟未有提及確實時間。

翻查資料Foot Locker的香港旗艦店,位於尖沙嘴裕華國際大廈地鋪、1樓、2樓及3樓,2014年開始承租,當時每月租金250萬元。至於旺角家樂坊分店,Foot Locker於2020年開始承租,當時租金每月200萬,為佔地近2萬方呎的地鋪。

而家流行網店, 
賣對鞋都玩到咁貴成本, 價錢又貴過網購價, 
離地到咁, 執, 
似乎係必然囉

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1913790/即時-港聞-Foot-Locker撤出港澳-結束香港6間實體店及網上業務

國產運動品牌崛起,咪西只剩"慣性消費"優勢

ps. 慣性消費: 顧客常不受外界影響和理性支配重複消費以前的產品和服務。

佢在旺角家樂間鋪前係那間瑞典嘢, 那間都執得好快喎 

改返做2層家樂商場好過啦

你的價錢咁離地,關門只是時間的問題

MK果間完全冇吸引入去行lor 
隔離成條街

TST 果間個位又唔好 

引用:
原帖由 cwilson1 於 23-3-2023 06:58 發表

美國運動服裝及運動鞋專賣店Foot Locker,周一(20日)在其2022財政年度第四季財報中,提到將會改變其亞洲業務模式,當中包括結束位於香港和澳門的實體及網店業務,惟未有提及確實時間。

翻查資料Foot Locker的香港旗艦店,位於尖沙嘴裕華國際大廈地鋪、1樓、2樓及3樓,2014年開始承租,當時每月租金250萬元。至於旺角家樂坊分店,Foot Locker於2020年開始承租,當時租金 ...
差啲唔記得這個牌子!

引用:
原帖由 starr 於 2023-3-23 07:02 發表

國產運動品牌崛起,咪西只剩"慣性消費"優勢
整返間安踏就好啦

引用:
原帖由 cwilson1 於 2023-3-23 07:07 發表

佢在旺角家樂間鋪前係那間瑞典嘢, 那間都執得好快喎 

改返做2層家樂商場好過啦
又開小店係咪?

引用:
原帖由 另一個天堂 於 2023-3-23 07:23 發表

整返間安踏就好啦
Cannot agree more

疫情前後時期 已經改變市場消費模式  睇下允記  就知道 狂開實體店搞唔掂 加上有國內品牌競爭 美國品牌吸引力已經下降好多 仲有衣服鞋 質素用料真係差咗好多一啲都唔襟用  🥱

恭喜

敗走港澳

中國遊客殺到都救唔到佢?過去三年咪白挨?

引用:
原帖由 另一個天堂 於 2023-3-23 07:23 發表

整返間安踏就好啦
黃人曱甴會唔會搞搞震架??

一雞死,一雞鳴。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]