• 瀏覽: 30,514
  • 回覆: 171
+3
引用:
原帖由 bluelikejazz 於 2023-3-22 13:36 發表

一名網名叫「翠」的內地女子日前在小紅書發文,題目為「在香港叫救護車去公立急診是甚麼體驗……」,指早前與家人來港探親,同行的長者突然大腿抽筋,並且心跳加速,渾身冒冷汗,甚至出現頭暈及面色發白的情況,於是趕緊讓酒店公寓的櫃台職員幫忙召救護車。她指由職員上門了解病人的情況,至打電話至救護車到場,整個過程約17分鐘,「不知道這個速度算不算快,但是我覺得如果病人真的很嚴重,十幾分鐘的時間,作為家屬我一定還是 ...
香港勝在有私家醫院。。。大陸是沒有的?
下次記得買旅遊保險。。。直接去私家醫院

引用:
原帖由 87er 於 2023-3-24 11:22 發表

美國連救護車收費都貴過人~

內地逐漸用醫保,
病人只須一成到三成醫療費,

規定先醫後收費,
當然比香港仍冇得比~
大陸救護車都要收費,14億人你試吓唔洗錢睇吓會點

低端人口 衰過隻狗

呢啲白痴小紅書,好心星島唔好再轉報。

去私人醫院嘛😚😚

引用:
原帖由 bluelikejazz 於 2023-3-22 13:36 發表

一名網名叫「翠」的內地女子日前在小紅書發文,題目為「在香港叫救護車去公立急診是甚麼體驗……」,指早前與家人來港探親,同行的長者突然大腿抽筋,並且心跳加速,渾身冒冷汗,甚至出現頭暈及面色發白的情況,於是趕緊讓酒店公寓的櫃台職員幫忙召救護車。她指由職員上門了解病人的情況,至打電話至救護車到場,整個過程約17分鐘,「不知道這個速度算不算快,但是我覺得如果病人真的很嚴重,十幾分鐘的時間,作為家屬我一定還是 ...
可以直接去養和,仁安呢啲私院,唔好再同香港市民迫。

引用:

我哋一樣要等好耐

引用:
原帖由 pycicamn 於 2023-3-23 00:48 發表

只是壓力過大而抽筋,這樣都要入急症室
佢地覺得抽筋係即時會死

引用:
原帖由 alvinm 於 2023-3-24 10:59 發表

內地人去醫院,吾好去政府個D,去私家啦,私家服務一定比公家好上幾十倍
港人去公家只係因平,所以絕多數都去公家睇,人多就服務差家啦
內地人去公或私價錢根本差吾多,港人多數吾會去
正確

酒店公寓有問題
明知旅客,可能有保險
應問客可想去私家醫院
邊間酒店咁差?
定賓館?

香港嘅公立醫院, 服務不嬲都咁差架啦, 呢啲就係另類嘅香港體驗嘞

引用:
原帖由 bluelikejazz 於 22-3-2023 13:36 發表

我係佢就返到深圳先去醫院啦!無服務質素點樣接受呀!?

有病就來香港看,食完仲要唱衰正仆街

帶這個仆街女子,去國安處拘偵。反中亂港。

引用:
原帖由 bluelikejazz 於 2023-3-24 10:36 發表

不知內地醫療服務,
好唔好?....
貴唔貴?
梗糸上面好啦仲唔快D走

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]