• 瀏覽: 43,547
  • 回覆: 240
點解會蝕咁多? 贏就大富賺, 輸就小巿民比

引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2023-3-22 13:33 發表

瑞銀(UBS)併購瑞信(Credit Suisse,CS)後,《彭博》報道,瑞士每一位男女老幼可能要付出12,500瑞郎(折合約10.6萬港元)的代價,來保住該國作

咁點解瑞士人仲可以係銀行拿回存款,而河南人拿不回自己存款?

西人銀行都痴,唔理債權人利益唔想辦法,一黎就將債卷歸零。

人人畀錢救國好撚幸福,中國人恨唔到

從瑞信事件中,應盡快賣晒美國債券

引用:
原帖由 lmichael 於 2023-3-22 16:24 發表

人哋瑞信債務遺約呀,債券清零呀,1300億攞唔返錢呀大哥!關存款鳩事?關河南鳩事咩?

引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2023-3-22 16:23 發表

都training囉……仲點理?
講到班碎屎仁好能慘, 但又無提佢哋啱啱做過乜好屎

奶晒野啦、又話永久中立國

引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2023-3-22 13:33 發表

瑞銀(UBS)併購瑞信(Credit Suisse,CS)後,《彭博》報道,瑞士每一位男女老幼可能要付出12,500瑞郎(折合約10.6萬港元)的代價,來保住該國作

值得,值得,支持瑞士人捐多d,1個四人家庭都係4x萬之嘛

引用:

Yup
未出世剩係受精卵已經要咩左12500 瑞郎債

引用:
原帖由 lmichael 於 2023-3-22 16:24 發表

1 瑞士政府要平民夾錢比富豪,保佢哋存款平安,你都覺得無問題?😒
2 河南9成存戶已經拎返錢,剩番嘅處理中,如果查明係黑錢.漏稅嘅存款,應該會充公🤭

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2023-3-22 14:04 發表

信埋嗰啲咁嘅報告就真係儍嘅,一個人幸福與否乜可以用客觀指標去評估嘅咩?一個人係咪幸福,根本就係好主觀嘅個人感受,用埋啲「人均GDP、預期壽命、社會支持及對生活作選擇的自由等,平均以0至10分計算。」來做調查主要指標,基本上就已經係錯誤嘅,單單第一樣人均GDP就已經係最大問題。古語有云:知足者貧亦樂,不知足者富亦憂,好明顯人均GDP即使低,都唔代表唔幸福快樂囉。況且,所謂人均GDP都唔代表嗰度啲 ...
認同!幸福感係好個人感受。世界性機構調查過,中國人民普遍自己感到幸福,比起其他國家人民,係世界排三甲以內!

引用:

黃屍💩吹咗大陸勿爆💥物爆💥而家主人自爆😁 呢班垃圾💩應連垃圾價值都沒有了😎

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]