• 瀏覽: 43,450
  • 回覆: 240
引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2023-3-22 13:33 發表

瑞銀(UBS)併購瑞信(Credit Suisse,CS)後,《彭博》報道,瑞士每一位男女老幼可能要付出12,500瑞郎(折合約10.6萬港元)的代價,來保住該國作

瑞士人均收入8萬美元,
https://m.toutiao.com/w/1729890462504991/

而家攞2-3個月人工出黎拆彈…….

香港的明日大嶼,耗資5800億,
即係每人要攞7-8萬,如果用平均工資計,係半年人工。

引用:
原帖由 小朋友JJ 於 22-3-2023 15:21 發表

二戰時瑞士都可以抵受德國的壓力,但係今日抵受不住美國,為美國自掘祖墳,可以說明美國比二戰時德國更加兇惡,手段更加毒辣,瑞士自己作死都不敢違抗美國
希特拉曾佔領法國,但都冇搞d珍貴古蹟文物,冇講個有 Plan of Destruction of France,反而拜登.........

引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2023-3-22 13:33 發表

瑞銀(UBS)併購瑞信(Credit Suisse,CS)後,《彭博》報道,瑞士每一位男女老幼可能要付出12,500瑞郎(折合約10.6萬港元)的代價,來保住該國作

學 立圖宛 開口要美國財力幫助吧。 

引用:
原帖由 paulchen 於 2023-3-22 14:27 發表

有錢佬唔會再信瑞士銀行
夠期就會贖走哂資金
好多存款走咗或走緊

引用:
原帖由 waltzno2 於 2023-3-22 13:52 發表

瑞士由要交人資料俾美國,就已經失去中立國地位,再加埋上年制裁俄羅斯,即刻嚇到沙特同中國啲錢係咁出走,呢個都係瑞信被收購嘅主因。
自毀名聲,信譽掃地,冇人可以幫到佢。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 22-3-2023 15:32 發表

瑞士人均收入8萬美元,
https://m.toutiao.com/w/1729890462504991/

會計佬,你撈亂左 expenditure 和 capital investment 啦,你個牌係咪 expire 左冇 renew 呀?

引用:
原帖由 cwbguy 於 2023-3-22 15:35 發表

會計佬,你撈亂左 expenditure 和 capital investment 啦,你個牌係咪 expire 左 renew 冇呀?
係我眼中,可以回本的,先可以叫capital expenditure。

明日大嶼,可唔可以回本,我真係唔知,
而且,就算回本,都唔該計埋個discount rate。

此外,你又點知,瑞士呢個行動,唔會令瑞士人日後大賺特賺。
巴菲特係08年大舉投資面臨大規模倒閉的銀行業,
結果係賺到佢阿媽都唔認得。

引用:
原帖由 韓風黃色神童 於 22-3-2023 15:25 發表

點止11萬,全球富豪繼續提走存款,個氹有排填,瑞士無再獨立行事保持中立,錢放你瑞士同放美國根本無分別,咁仲點解放錢入你瑞士?
瑞士踢爛自己招牌,要為國家作商譽撇帳,條數都唔知點計

引用:
原帖由 cwbguy 於 2023-3-22 15:15 發表

曾幾何時,歐美國家經濟富裕,是風度翩翩的紳士  
幾十年後的今日,己變末落皇孫,唯有耍流氓手段
當年係吸殖民地的血吧!

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2023-3-22 15:32 發表

瑞士人均收入8萬美元,

填氹同發展你都唔識分?讀多幾年書咪唔使做打手囉!

引用:
原帖由 montejo 於 2023-3-22 15:40 發表

填氹同發展你都唔識分?讀多幾年書咪唔使做打手囉!
你又點知,瑞士呢個行動,唔會令瑞士人日後大賺特賺。

引用:
原帖由 毛毛手 於 22-3-2023 15:26 發表

瑞士而家醫返都哂藥費, 邊個會信你? 尤其華人俄佬中東佬? 
以後d黑社會片只會話存錢去香港和新加坡而唔係瑞士銀行.... 
終於找到答案............ 因為道具部被導演屌到飛起  
仲搵瑞土銀行本票?未柒夠呀!

附件

image.png(596.42 KB)

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2023-3-22 15:38 發表

係我眼中,可以回本的,先可以叫capital expenditure。

明日大嶼,可唔可以回本,我真係唔知,
而且,就算回本,都唔該計埋個discount rate。

此外,你又點知,瑞士呢個行動,唔會令瑞士人日後大賺特賺。
明日大嶼除咗回本,主要係發展增加土地,起多啲樓畀人住………你以為將軍澳沙田屯門自己變出嚟?

真係未出世就揹債囉. 睇泥瑞士佬好快僧趺出全球快樂國家前幾位囉. 

引用:
原帖由 montejo 於 2023-3-22 15:43 發表

明日大嶼除咗回本,主要係發展增加土地,起多啲樓畀人住………你以為將軍澳沙田屯門自己變出嚟?
咁人哋想保護佢個生財工具(金融系統)。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]