• 瀏覽: 43,618
  • 回覆: 240
引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2023-3-22 14:24 發表

瑞信事件顛覆課本常識 股東權益竟優於債權人

刁佬好耐之前寫過一篇文關於可換股債券,提到可換股債券的最大罩門就是發行的公司違約,唔單止唔還息,仲要洗橫手唔畀人換股票。金融創新日新月異,2010年巴塞爾協定III(Basel III)出台,全世界開始提高對銀行的資本要求,應急可換股債券(Contingent Convertible Bonds,簡稱CoCo Bonds、CoCos)因需求而誕生,好多 ...
西人不嬲雙標

吹美國佬支笛衰鳩硬無好結果。

引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2023-3-22 13:33 發表

瑞銀(UBS)併購瑞信(Credit Suisse,CS)後,《彭博》報道,瑞士每一位男女老幼可能要付出12,500瑞郎(折合約10.6萬港元)的代價,來保住該國作

為左保國際金融中心地位,令到每人分擔11萬,似乎得不償失。

除咗之前買coco債既人有捐失,連市民都受影響。
救得返都冇乜人敢投資瑞士既公司。
😨😨😨

引用:
原帖由 cannabisbaby 於 22-3-2023 14:24 發表

刁佬好耐之前寫過一篇文關於可換股債券,提到可換股債券的最大罩門就是發行的公司違約,唔單止唔還息,仲要洗橫手唔畀人換股票。金融創新日新月異,2010年巴塞爾協定III(Basel III)出台,全世界開始提高對銀行的資本要求,應急可換股債券(Contingent Convertible Bonds,簡稱CoCo Bonds、CoCos)因需求而誕生,好多 ...
曾幾何時,歐美國家經濟富裕,是風度翩翩的紳士  
幾十年後的今日,己變末落皇孫,唯有耍流氓手段

引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2023-3-22 14:24 發表

冇所謂啦!黑吃黑,哈哈。

引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2023-3-22 13:33 發表

瑞銀(UBS)併購瑞信(Credit Suisse,CS)後,《彭博》報道,瑞士每一位男女老幼可能要付出12,500瑞郎(折合約10.6萬港元)的代價,來保住該國作

瑞士人應該向美狗追討!

引用:
原帖由 cwbguy 於 2023-3-22 15:03 發表

瑞士除左瑞士糖之外,冇一樣野靠得住
乜唔係手錶咩?

每人分擔近11萬元 好少錢啫  瑞士民眾 每人捐一隻奴力士

二戰時瑞士都可以抵受德國的壓力,但係今日抵受不住美國,為美國自掘祖墳,可以說明美國比二戰時德國更加兇惡,手段更加毒辣,瑞士自己作死都不敢違抗美國

債卷原來一樣咁恐怖,貪高息後果又仆街了。

點止11萬,全球富豪繼續提走存款,個氹有排填,瑞士無再獨立行事保持中立,錢放你瑞士同放美國根本無分別,咁仲點解放錢入你瑞士?

瑞士而家醫返都哂藥費, 邊個會信你? 尤其華人俄佬中東佬? 
以後d黑社會片只會話存錢去香港和新加坡而唔係瑞士銀行.... 

引用:
原帖由 冷看一眼 於 22-3-2023 15:20 發表

乜唔係手錶咩?
論準時可靠,機械錶點都比唔上電子錶

佢自已要作死

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]