• 瀏覽: 4,864
  • 回覆: 15
港鐵票價可加可減機制檢討結果今日(21日)獲行政會議通過,包括提高列車服務延誤的罰款額,如延誤在上、下午繁忙時間發生,罰款額更要增加兩成。因應去年的延誤事故罰款額,港鐵今年將在4月8、9日及5月13、14日,提供4日半價乘車的「特別車費日」,即港鐵稱作的「感謝日」。

港鐵票價可加可減機制檢討結果今日(21日)獲行政會議通過,包括提高列車服務延誤的罰款額,如延誤在上、下午繁忙時間發生,罰款額更要增加兩成。因應去年的延誤事故罰款額,港鐵今年將在4月8、9日及5月13、14日,提供4日半價乘車的「特別車費日」,即港鐵稱作的「感謝日」。
港鐵客運服務總監楊美珍指,當「服務表現回贈」帳戶累積滿2,500萬元,港鐵便會在特定周六、日設立「特別車費日」,當日除機場快綫外,所有重鐵、輕鐵和港鐵巴士車程,以八達通、車票二維碼繳付車資和享用「二元乘車優惠」的乘客,都可享有半價優惠。

有4日半價都好似幾好..4月同5月,大家留意下

新聞來源連結:
https://www.am730.com.hk/本地/港鐵4月及5月設4天「感謝日」-車費半價-一條路線除外/367475?utm_source=home_banner_web&utm_medium=referral

all are holidays

有乜嘢留返拜山先講

「感謝日」定「謝罪日」

學屈銀紙 抄橋
華文用:射射日

引用:
原帖由 修羅刀下證菩提 於 2023-3-22 12:07 發表

真係多L謝喎
我都想講 哈哈

太好啦,可以去遠少少既地方行山行澗

最好就設立多啲$2八達通優惠站

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2023-3-22 12:16 發表

太好啦,可以去遠少少既地方行山行澗
正!

最佳方式慶祝2023年4月!

嗰4日肯定勁多人
我唔同人逼喇

DKLM ,假期同週六週日

引用:
原帖由 s336990 於 2023-3-23 14:16 發表

嗰4日肯定勁多人
我唔同人逼喇
正確。以大多數高尚港人嘅性格, 有優惠, 點會唔多人? 當日的人, 一家大細, 一定空群而出。

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2023-3-23 14:19 發表

DKLM ,假期同週六週日
不用過海返工

搭兩蚊嘅仲有冇半價?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]