• 瀏覽: 10,309
  • 回覆: 73
【本報訊】港府去年底提出「三隧分流」方案,預計將於今年首季修例,除建議在8月2日收回西隧當日起,東隧及紅隧收費將劃一加價至30元,至於西隧則減至60元。據悉,行會昨日拍板通過「三隧分流」方案,稍後向立法會提出修例。當中,西隧收費將由目前的75元減至60元。

轉載;

西隧減至60元
政府原本採取「兩步走」方案,即先在8月實施「三隧分流」新方案,再於一年後實施「不同時段不同收費」,據了解,政府計劃壓縮兩者之間時間,最快本年底三條隧道的晚間非繁忙時間,將劃一收費20元。運輸及物流局局長林世雄和運輸署署長羅淑佩將於今日舉行記者會,公布三條過海隧道的擬議收費方案。
原文網址:三隧分流方案 年底推3隧晚間統一$20 | 東方日報 | 要聞港聞 https://orientaldaily.on.cc/cont ... 322-0322_00176_042/

根本就係舊瓶新酒,只係以加價去減低流量!

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/cont ... 隧分流方案--年底推3隧晚間統一-20

始終紅隧最耐 交通配套最方便

西隊嘅道路指引係最多最齊 亦最貴

全部50蚊好了。

引動人去西隧。

引用:
原帖由 keung135 於 2023-3-22 06:37 發表

始終紅隧最耐 交通配套最方便

西隊嘅道路指引係最多最齊 亦最貴
你講得冇錯!

如果西隧可以減到40至50蚊一程,肯定可以疏導到平日嘅交通。

引用:
原帖由 sokwokwai 於 2023-3-22 06:41 發表

全部50蚊好了。
如果全部30蚊一程,一樣可以疏導道交通。

引用:
原帖由 ichthys2 於 2023-3-22 06:58 發表

引動人去西隧。
如果想疏導交通,根本就係要多啲車輛使用西隧。

引用:
原帖由 jumboleung 於 2023-3-22 09:21 發表

如果全部30蚊一程,一樣可以疏導道交通。
30太便宜啦。

其實三隧分流,可以考慮西隧減到40蚊一程,紅隧同東隧30蚊一程。唔好下下以加價,可以諗住會疏導到交通。

引用:
原帖由 sokwokwai 於 2023-3-22 09:24 發表

30太便宜啦。
三隧私家車價最好同煙價目標一樣望$100水平
Call一次貨van過海冇300蚊都唔使諗

引用:
原帖由 sokwokwai 於 2023-3-22 09:24 發表

30太便宜啦。
因為三條隧道,同樣收費30蚊,司機就會選擇自己最方便嗰條隧道,從而疏導交通!

引用:
原帖由 jumboleung 於 2023-3-22 09:20 發表

你講得冇錯!

如果西隧可以減到40至50蚊一程,肯定可以疏導到平日嘅交通。
如果住西九一帶沿路嘅

又返中西區 返工地點容許泊車方便

好話唔好聽 咬住個包上車 未食完都過左去

引用:
原帖由 A1000 於 2023-3-22 09:25 發表

其實三隧分流,可以考慮西隧減到40蚊一程,紅隧同東隧30蚊一程。唔好下下以加價,可以諗住會疏導到交通。
如果西隧仍然收費高企,一般司機唔願意用西隧,只會繼續用紅隧同東隧,係解決唔到交通擠塞問題。

一班智障既高官諗埋d變相加價既方案,完全無解決過塞車既問題,唉........

引用:
原帖由 園田都市線 於 2023-3-22 09:28 發表

三隧私家車價最好同煙價目標一樣望$100水平
Call一次貨van過海冇300蚊都唔使諗
加價係解決唔到梳到交通嘅問題,因為香港車多路窄。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]