• 瀏覽: 4,183
  • 回覆: 18
應俄羅斯總統普京邀請,中國國家主席習近平周二(21日)在克里姆林宮與對方舉行小範圍會談,討論一系列問題,包括深化雙邊關係、經濟領域合作、國際局勢及烏克蘭危機等。習近平稱,中俄關係一直保持蓬勃穩定發展勢頭,雙方合作領域不斷擴大。雙方其後簽署《中華人民共和國和俄羅斯聯邦關於深化新時代全面戰略協作夥伴關係的聯合聲明》及《中華人民共和國主席和俄羅斯聯邦總統關於2030年前中俄經濟合作重點方向發展規劃的聯合聲明》聯合聲明,強調透過和談解決烏克蘭危機。

中俄聯手,拜山還可以做甚麼?
抹黑, 砌生豬肉,講大話,老作美國都做過晒,黎緊仲有咩招數?

原文網址:中俄元首簽聯合聲明 強調透過和談解決烏克蘭危機 | on.cc東網 | 國際 https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/intn ... 0321_00992_001.html

新聞來源連結:

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/intn ... 0321_00992_001.html

先和談,和談唔得,就核談

習近平用自備有中國文化特色的假毛筆簽名。

歐美應該很擔心中俄聯手開發北方航道,
- 會直接支援俄羅斯的北極霸權。
- 在俄羅斯西北的農產品、礦產和石化,可以快速進入華北。

今次真係美國搭個台比大陸上。

引用:
原帖由 6674 於 2023-3-22 01:26 發表

歐美應該很擔心中俄聯手開發北方航道,
- 會直接支援俄羅斯的北極霸權。
- 在俄羅斯西北的農產品、礦產和石化,可以快速進入華北。
中俄有條天然氣管道,大陸起左幾年就起好,俄佬起左20幾年都未起好,俄佬話財政預算不足。大陸話: 我幫我起,我借錢比你起。俄佬都唔制。
俄佬一打烏雞,一比美國制裁,條管道就起好啦,你話俄佬幾甘鬼。有得選擇你估大陸想同俄佬合作?

無論點美國佬都係會打壓中國發展,俄佬未打烏克蘭時都打壓大陸5 G技術同阻撓芯片技術供應㗎啦!我就反而替一啲喺大陸市場已經有好大投資佔有率嘅美企擔心,因為佢哋大部分都係要中外合資,如果老美又推新一輪制裁,呢啲公司都應該幾難再生存落去,因為共產黨玩鬥爭係會不惜一切代價

人地美國西一陣, 你間粗1嗰班破產戶, 西幾年!咪當人傻人哋唔知先得㗎

引用:
原帖由 有毛節瓜甘大條 於 2023-3-22 02:00 發表

中俄有條天然氣管道,大陸起左幾年就起好,俄佬起左20幾年都未起好,俄佬話財政預算不足。大陸話: 我幫我起,我借錢比你起。俄佬都唔制。
俄佬一打烏雞,一比美國制裁,條管道就起好啦,你話俄佬幾甘鬼。有得選擇你估大陸想同俄佬合作?
所以我話有國家利益先可以合作,冇利益唔好去趟北極熊嘅水

一日烏克蘭唔肯獨立思想,一日都會比人利用

引用:
原帖由 MarkIV 於 2023-3-22 02:23 發表

無論點美國佬都係會打壓中國發展,俄佬未打烏克蘭時都打壓大陸5 G技術同阻撓芯片技術供應㗎啦!我就反而替一啲喺大陸市場已經有好大投資佔有率嘅美企擔心,因為佢哋大部分都係要中外合資,如果老美又推新一輪制裁,呢啲公司都應該幾難再生存落去,因為共產黨玩鬥爭係會不惜一切代價
而家似係美共玩鬥爭不惜一切代價

引用:
原帖由 billyfung11 於 2023-3-22 07:14 發表

日日飛彈導彈轟炸
似乎同個聲明背道而馳wor
烏克撚 真係日日唔炸唔鬆化

引用:
原帖由 billyfung11 於 2023-3-22 07:14 發表

日日飛彈導彈轟炸
似乎同個聲明背道而馳wor
美國佬唔係想要咁嘅效果咩?

西方好想戰爭就真。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]