• 瀏覽: 21,367
  • 回覆: 81
引用:
原帖由 商界巨額才藝 於 2023-3-21 19:10 發表

香港當年 “強行” 通過咩法案, 講嚟聽吓, 講唔出就係認老作
其實真係好多"強行"的法案, 就如某特首選舉連俾"自己"選的機會都無, 咁叫乜?

豬朋狗友,虛與委蛇。 導航衛星單耶,就知道歐洲人心底裡歧視非白人,絕對無友誼可講,但老美怎樣把歐盟作奴才也甘之如飴。 實利為先,勿被白人視作水魚,毫無國格。

無中國所有國家日子都不好過 

引用:
原帖由 jetdone 於 2023-3-21 21:28 發表

其實真係好多"強行"的法案, 就如某特首選舉連俾"自己"選的機會都無, 咁叫乜?
唔係強行㗎,可能你係台省人唔係咁清楚香港啲嘢,係立法會泛民唔投票,建制唔夠人所以就流咗呢個法案,絕對唔係你講嘅強行

整個歐盟真係超級垃圾

收皮啦馬乞籠!飛過來扮乞兒就要施捨你呀?

引用:
原帖由 賢豬 於 2023-3-21 22:32 發表

唔係強行㗎,可能你係台省人唔係咁清楚香港啲嘢,係立法會泛民唔投票,建制唔夠人所以就流咗呢個法案,絕對唔係你講嘅強行
你都勁啦, 特首侯選人是立法會通過? 仲話"建制"選, 真的是被洗腦的一代.

引用:
原帖由 jetdone 於 2023-3-21 22:46 發表

你都勁啦, 特首侯選人是立法會通過? 仲話"建制"選, 真的是被洗腦的一代.
你講嘢好奇怪,特首候選人點樣強行?你妄想?,定為反中而抹黑?
你不如表達得清楚一啲啦

太傷透黃絲曱甴的玻璃心了!

引用:
原帖由 賢豬 於 2023-3-21 22:58 發表

你講嘢好奇怪,特首候選人點樣強行?你妄想?,定為反中而抹黑?
你不如表達得清楚一啲啦
扮蠢唔係咁扮嘅.

引用:
原帖由 jetdone 於 2023-3-22 00:18 發表

扮蠢唔係咁扮嘅.
我真係唔明你講乜強行喎,特首候選人只要夠提名就可以參選,一人一票選特首係立法會流會,你指邊方面?2方面都冇你所講嘅強行,你如果唔係講呢2方面,不如你講清楚啲

引用:
原帖由 jetdone 於 2023-3-21 21:28 發表

你即是想講CY 既2015政改普選方案, 當中要根據人大831決定, 去設有1200人篩選委員會唔民主, right?

831決定去設立1200人選委會有咩咁唔民主? 而你班泛民黃絲居然以呢個1200人選委會為 “理由” , 去發動2014既佔中暴動, 我就用泛民金主美國既政治制度去踢爆你, 撕下你既民主假面俱,露出你哋泛民黃絲醜惡既暴徒面目.

泛民金主美國, 俸行 "兩黨政治" 制度, 呢種兩黨壟斷政制已經喺美國持續超過150年, 只有兩黨推出既候選人才可當上美國總統寶座, 無其他第三方可以公平競爭, 而更醜惡係美國共和黨與民主黨背後都由同一班財閥, 以政治獻金操縱兩黨, 由總統候選人至到白宮政策, 都由背後財閥集團搖控, 咁樣跟中共以太子黨及共青團去壟斷中國政權, 又有咩事實分別? 用你個黃絲腦諗諗.

共和黨與民主黨既總統候選人, 首先要係埋堆呢2個壟斷政黨既自己黨員才有資格, 而且仲要係得到2黨嗰十件八件黨元老推薦, 才能出嚟跑馬仔參加初選, 根本唔係 “自由地”、 “任由地” 讓民衆既張三李四去報名參選美國總統!

即是話泛民金主美國係由2個壟斷政黨既十幾人元老會去篩選美國總統、州長、國會議員候選人, 而美國共和黨及民主黨既老元席位, 又是否由3億美國人以投票選出嗎? 答案係100%否定的! 美國兩黨元老席位完完全全無公民票選基礎, 100%依賴個人喺其黨內 “大老地位” 去決定元老資格. 咁點先有黨內大老地位? 咪就係你有無本事向美國財閥籌集到黨團經費囉! 你有財閥水喉射住, 支撐到共和黨或民主黨既年度黨團開銷與競選資金, 你就係黨元老喇, 黨員就視你為神, 因為要乞求你既政治宣傳資源去參選.

美國兩黨既黨元老就係美國財閥既政治經紀、利益代言人, 明未? 由嗰十幾廿個無選票基礎既美國兩黨元老, 操有對美國總統候選人既篩選權, 是否符合香港泛民口宣既 "真普選無篩選" 大義? 你答.

反觀, 人大831決定指定要成立1200人選委會, 每個選委會人員都必定經過香港各界別, 數萬至十幾萬香港人票選出嚟, 以人數去睇、以民選背景去睇, 講民主、公開、公平, 究竟係CY政改既1200人選委會民主化? 還是美國兩黨政治下既黨元老篩選制度民主化?

若果, 你話泛民金主美國既篩選制度, 已經係可接受既民主模式, 咁何解泛民及黃絲要2014佔中暴動, 去反對比美國無選票基礎既黨元老篩選制, 更民主、公開、公平既香港1200人選委會制度?

相反, 若果你話美國黨元老篩選制係邪惡既不公義體制, 咁何解口喊民主既泛民要埋堆美國政權呢? 何解黃絲要嚮應泛民去佔中暴動, 嚟反對比美國黨元老篩選制更加公開、公平既香港1200人選委制度?!

你答吧, 咪鳩縮, 我哋睇住你答.

又嚟乞錢,躝啦!

近排歐洲真係多左講美文D人。

大陸如想拉近歐洲, 法國系最佳入攝點。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]