• 瀏覽: 12,582
  • 回覆: 45
  • 追帖: 1
一片頹垣敗瓦,要重建起碼十年,亦唔好旨意有錢收。更重要是,人材和囡囡已經流失。
中俄剛達成協議,發展西北航道,那時候礦產、農作物、石油便可大量輸入華北華東,亦縮短航程。俄佬核子破冰船天下第一。

引用:
原帖由 6674 於 2023-3-22 13:40 發表

一片頹垣敗瓦,要重建起碼十年,亦唔好旨意有錢收。更重要是,人材和囡囡已經流失。
中俄剛達成協議,發展西北航道,那時候礦產、農作物、石油便可大量輸入華北華東,亦縮短航程。俄佬核子破冰船天下第一。
烏克蘭重好有價值

引用:
原帖由 大有爺 於 2023-3-22 14:38 發表

烏克蘭重好有價值
唔好扮高深,吾該。例如?

不攪合這趟渾水的好

引用:
原帖由 真面目 於 2023-3-21 18:34 發表

核彈被成功攔截過嗎?你在想入菲菲吧,美國都沒有把握攔截,周邊國家能攔截?笑死人啦。
要截吾係泡菜搞薩德系統中國點會大反應,同俄打烏主因既援沖區問題,真係冇影響你估俄好想打?

引用:
原帖由 oyear 於 2023-3-22 08:43 發表

2戰唔係蘇聯,法國一早淪陷啦
你唔講既?
有冇蘇聯其實法國都係廢美國所謂援,只係要分散個戰場吾好圍到美國,D美粉一直扮盲

引用:
原帖由 樹下深情的P圖 於 2023-3-22 10:32 發表

冇錢賠,打到爛曬都係好事。
馬達西奇發動機廠就俾俄軍打到爛晒了

引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2023-3-23 09:36 發表

馬達西奇發動機廠就俾俄軍打到爛晒了
中國要嘅唔係間廠,係夾萬入面啲實驗數據
同一系列 設計/工藝方案
可以即時解決 有/冇 問題
好/壞 都係要靠日後自己燒錢燒時間攪

引用:
原帖由 pooh24680 於 2023-3-23 09:43 發表

中國要嘅唔係間廠,係夾萬入面啲實驗數據
同一系列 設計/工藝方案
可以即時解決 有/冇 問題
好/壞 都係要靠日後自己燒錢燒時間攪
我都認為中國應該自己研發,一步一腳印。自己研究得到嘅就係自己嘅……好似高端晶片技術咁,反正而家中國有的是錢同人才

引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2023-3-23 09:48 發表

我都認為中國應該自己研發,一步一腳印。自己研究得到嘅就係自己嘅……好似高端晶片技術咁,反正而家中國有的是錢同人才
兩睇啦
40年前 中國黎明發動機廠 所有院士,聯署反對引入 AF31 生產線,誓要攻克太行。雖然開頭係「極苦」,太行太不行,幾十年來 翻雲覆雨 終於攪店 撐起半邊天,黎緊仲有 峨嵋

不過中國要嘅發 發動機「種類」係好多,數量又偏偏唔夠多唔可以 叫阿公科水立項,最常見於 各大出口 教練機 及 無人機,利劍 就係缺一個無加力引擎
呢啲情況,就係馬達西奇嘅用處

更重要係佢地做實嘅數據,可以行少好多 地雷陣

引用:
原帖由 pp炸蝦 於 2023-3-21 16:03 發表

中國男人對烏克蘭美女就有興趣!
呢樣真呀,我都想請個烏國女傭

引用:
原帖由 1223456 於 2023-3-22 16:11 發表

有冇蘇聯其實法國都係廢美國所謂援,只係要分散個戰場吾好圍到美國,D美粉一直扮盲
自從拿破崙三世戰死之後,法國一直慢慢地沉淪,二戰後已經是一個廢國,現在更如是

引用:
原帖由 pooh24680 於 2023-3-23 10:04 發表

兩睇啦
40年前 中國黎明發動機廠 所有院士,聯署反對引入 AF31 生產線,誓要攻克太行。雖然開頭係「極苦」,太行太不行,幾十年來 翻雲覆雨 終於攪店 撐起半邊天,黎緊仲有 峨嵋

不過中國要嘅發 發動機「種類」係好多,數量又偏偏唔夠多唔可以 叫阿公科水立項,最常見於 各大出口 教練機 及 無人機,利劍 就係缺一個無加力引擎
呢啲情況,就係馬達西奇嘅用處

更重要係佢地做實嘅數據,可以行少好 ...
絕對同意。但已經俾烏仔掠咗水,冇得賠。睇住佢俾人炸爛,都係好事。

烏克蘭是甲甴國,完全沒有必要介入調解。

引用:
原帖由 pooh24680 於 2023-3-21 14:10 發表

錢同制裁 相對係小問題

壓根就係烏頭要入北約,唔好講部署導彈咁大鑊,單係邊境駐幾萬美軍都對俄毛極大威脅

呢個底線,打過抗美援朝嘅中國一定知
開頭係咁.
但去到今時今日, 又有D變左質.
老習見完普京~
呢個世界既格局已經變到歐美 vs 全世界.
三哥唔中意中國, 但又會比面老俄.
沙地伊朗又埋中國堆.
非洲唔駛講, 更加係中國老朋友.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]