• 瀏覽: 11,460
  • 回覆: 14
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 caorenjie 於 2023-3-21 12:04 PM 發表

我覺得中國統一台灣最重要的還是台灣地理位置太重要,台灣是中國星辰大海的必要出海口。其他的都是冠冕堂皇的借口
因為兩岸統一係實現中華民族偉大復興既重要一步

引用:
原帖由 caorenjie 於 2023-3-21 12:04 發表

我覺得中國統一台灣最重要的還是台灣地理位置太重要,台灣是中國星辰大海的必要出海口。其他的都是冠冕堂皇的借口
台灣是中國星辰大海的必要出海口?? 但落在台狗手上, 只能淪為尾國的小犬, 對台灣發展是一大阻滯。
如果你三十年前去過台灣, 今年再去的話, 你會驚覺台政府丟失了太多寶貴發展的機會, 並且任人漁肉, 最賺錢的台積電都拱手送給尾國人了。
又早在一九七一年四月十八日, 一場颱風台灣在尾國施壓下, 就把中葉島給菲律賓人偷走!
https://www.yzzk.com/article/details/封面專題/2019-16/1555473806546/台灣失去中業島之痛

統一才會強大,每一個強大的國家都想統一某些事情:中國在整合東亞內部勢力,而美國則在整合世界各國的力量。這些力量是發展的基石,令人類活得更好和更優秀,不至於內訌和戰爭,合作發展才會導致共同勝利,解構出各種科學奧秘,以科技為人類治病和更好地繁衍後代,令大家真正活在一個幸福大同的世界裡。

台灣人同烏克蘭人一Q樣,
啲政棍一收咗西方嘅錢就會叫人民變身做豪豬,
破壞周邊地區嘅和平同穩定。

其失台灣統唔統一唔係必要,亦冇時間表,
但搞禍個地區嘅和平穩嘅分子定就必須杜絕!
台灣唔搞嘢,烏克蘭唔入北約,
和和平平搵鬼理佢咩!

你睇!烏克蘭堂堂歐洲嘅大糧倉,夾在歐俄間左右逢縁,
一搞顏色革命親西趕俄,即刻淪落為性工作者嘅出口大國!
再比啲綠營嘅台獨份子搞多幾年,台灣睇嚟都要步後塵。
香港好快會見到台灣性工作者超越東南亞同內地。

數千年都在原地生活繁洐,中國人的鄉土情懷特別重

引用:
原帖由 貓男 於 2023-4-17 08:20 發表

台灣人同烏克蘭人一Q樣,
啲政棍一收咗西方嘅錢就會叫人民變身做豪豬,
破壞周邊地區嘅和平同穩定。

其失台灣統唔統一唔係必要,亦冇時間表,
但搞禍個地區嘅和平穩嘅分子定就必須杜絕!
台灣唔搞嘢,烏克蘭唔入北約,
和和平平搵鬼理佢咩!

你睇!烏克蘭堂堂歐洲嘅大糧倉,夾在歐俄間左右逢縁,
一搞顏色革命親西趕俄,即刻淪落為性工作者嘅出口大國!
再比啲綠營嘅台獨份子搞多幾年 ...
全國世各動亂地區,都係美國搞鬼
邊可能會和平?
美國係軍火商治國
天下太平啲軍火賣俾邊個?
現世報,害人終害己
年中幾多痴線佬無差別開槍殺人
因為槍會勢力太大,禁槍管槍叫左幾多年?
再多人命都冇辦法扭轉美國槍枝氾濫成災

只因為台灣係全球公認的天堂之一.

呢個問題宋太祖已經答左啦

中華文明有大一統,看整體等等的傳承,西毛不會明白。台乃老鎂鎖欲困中華文明於第一島鏈的重要一環,對中華文明中的奶西奴,可留島不留人。

引用:
原帖由 肆叔 於 2023-4-17 19:06 發表

只因為台灣係全球公認的天堂之一.
詐騙犯天堂

引用:
原帖由 三四五上 於 2023-4-17 21:15 發表

呢個問題宋太祖已經答左啦
宋太祖無統一。
終宋一代也無統一。

引用:
原帖由 caorenjie 於 2023-3-21 12:04 發表

過去被非法霸佔,現收回物業好正常吧。

引用:

統唔統都唔重要, 要重要係中美一戰, 台灣佬幫美國佬先係重點, 打你又話唔當你係同胞, 不如先統理同美國打.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]