• 瀏覽: 54,160
  • 回覆: 406
  • 追帖: 1
+4
那些已經移民的外國人,請你們不要再做怨婦,當初是你們決定放棄偉大社會主義祖國,今天就別罔想回流,我國14億同胞絕不歡迎

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 touya08 於 2023-3-21 08:54 發表

她指當地購物需付13%消費稅,到餐廳食飯又要付至少「13%小費」???

算少了, 我朋友新加坡返嚟聚舊同我講, 佢地出街食野要畀18%消費稅, 怪唔之得福利咁好既地方原來都係由自己從少出錢到老畀返你
只可以講香港係豐儉由人,冇錢可以可以去大x樂、坐地鐵,有錢可以去四季,食餐飯俾20%tips都得,俾幾十萬牌費買法拉利,自己顧自己,呢啲先係自由。去外國,食個麥記、subway都成百蚊落樓,因為人工貴、稅貴,政府幫你再分配。各有各好啦,但大部分井底港蛙永遠只會係見到人好嗰面,唔會見到衰嗰面

引用:
原帖由 dsq222 於 2023-3-21 09:48 發表

回流香港並非主要為錢,而是因自己與家人關係十分好,但父母並不會跟隨其前往加拿大,他亦「唔會揼低佢地」,所以有此想法。

死返香港個原因,係唔想揼低頭父母,咁你當初移民時你又揼低佢哋? 黃狗真係食開屎,轉唔到口味
搬龍門、打到昨日的我係Y C本質!

住唐人街,市區中心又點會靜

引用:
原帖由 kklkenny 於 2023-3-21 08:29 發表

加拿大於2021年向港人推出「救生艇計劃」,讓港人能透過讀書或工作獲得永久居民身份,再而申請成為加拿大公民,計劃一推出即吸引不少港人移民至加拿大。但於今日(20日),有已經移加的港人表示「打算喺加拿大回流香港」,因他移民後發現自己對當地生活文化等等都「麻麻地」,令他不但「冇感」,甚至感「反感」。

有移加港人於網上討論區上發文表示,自己現打算從加拿大「回流香港」。他指自己是「self-employ ...
自己扮移民人士,自己開文抱怨,再自己轉貼過嚟香討,你真係天才中嘅天才

引用:
原帖由 kklkenny 於 2023-3-21 08:29 發表

加拿大於2021年向港人推出「救生艇計劃」,讓港人能透過讀書或工作獲得永久居民身份,再而申請成為加拿大公民,計劃一推出即吸引不少港人移民至加拿大。但於今日(20日),有已經移加的港人表示「打算喺加拿大回流香港」,因他移民後發現自己對當地生活文化等等都「麻麻地」,令他不但「冇感」,甚至感「反感」。

有移加港人於網上討論區上發文表示,自己現打算從加拿大「回流香港」。他指自己是「self-employ ...
而是因自己與家人關係十分好,但父母並不會跟隨其前往加拿大,他亦「唔會揼低佢地」... 

咁當初點解又移咗過去既 當初已經揼低佢地架啦喎唔係咩

呢班豬西黃絲死返嚟
只會搞衰香港

引用:

係除咗呼吸唔使交稅

住慣香港咁熱鬧嘅城市, 除非你本身鍾意靜, 如果唔係真係好難捱

引用:
原帖由 andysan4 於 2023-3-21 08:55 發表

billy仔仲未劈炮移民?
PK曱甴最喜歡叫人走, 自己就打死都唔L走...

"住得太peaceful" ? 曬命?

最主要住得唔開心,不要又說什麼家人相處好好,唔揼低佢地喇。
唔揼低之前就唔走喇。

正常,黃屍日日鬧香港太多人太迫生活空間太細,但其實一啲咁中意聚集同搞事嘅人又點忍受到平淡似水嘅生活吖?就算我enjoy一支公住,都會希望落街有啲人俾我望下啦

加拿大都有繁華的地方的,搬去酒吧街附近保証晚晚嘈到沒有內疚感

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]