• 瀏覽: 54,229
  • 回覆: 406
  • 追帖: 1
+4
引用:
原帖由 richardli008 於 2023-3-21 08:53 發表

香港人習慣熱鬧,加拿大人喜歡平靜安逸生活,根本完全兩極。其實香港人移民心態絕大部份係因為患有恐懼中共症。有啲人覺得香港比內地高一等點解要被上面管無自由仲要睇上面面色做人。另外有啲就覺得上一代千辛萬苦逃難黎香港避開共產黨呢家又點會想再次被共產黨管,所以又要二次逃難!但其實佢哋思想只係停留在係幾十年前而無去真正了解和接受現實改革後嘅中國,只會不斷逃避。甚至好似外國政客咁無中生有咁將自身問題歸咎于中國。
唔駛咁複雜, 其實成班都係寵壞晒既細路, 千錯萬錯別人錯, 仲有就係出黎社會以為仲係屋企, 點發脾四點掟爛野阿媽都錫住你, 阿媽真打就係阿媽錯, 全部都係未長大既細路, 仲嚴重過中二病.

走嘅時候大大聲 返嚟就十萬個理由          黃💩曱  垃圾本質   難怪 黃💩 夏蕙姨都返嚟 理由黃大仙 叫佢返 🤣

引用:
原帖由 jumboleung 於 2023-3-21 08:44 發表

嗰邊冇嘢撈,又悶到發慌。仲唔返嚟香港搵錢呀?
香港地,肯做搵兩餐唔難,去到外地,想做都冇得你做

垃圾

引用:
原帖由 richardli008 於 2023-3-21 08:53 發表

香港人習慣熱鬧,加拿大人喜歡平靜安逸生活,根本完全兩極。其實香港人移民心態絕大部份係因為患有恐懼中共症。有啲人覺得香港比內地高一等點解要被上面管無自由仲要睇上面面色做人。另外有啲就覺得上一代千辛萬苦逃難黎香港避開共產黨呢家又點會想再次被共產黨管,所以又要二次逃難!但其實佢哋思想只係停留在係幾十年前而無去真正了解和接受現實改革後嘅中國,只會不斷逃避。甚至好似外國政客咁無中生有咁將自身問題歸咎于中國。
恐共嘅人十個可能有8-9個過去10年或者從未返過大陸,佢哋嘅恐共都係毒🍎同文宣得嚟。

引用:
原帖由 billyfung11 於 2023-3-21 08:56 發表

小朋友
俠之大者,為國為民
你知唔知邊個係郭靖?
俠之大義。。。。
切J頭,飲精血。
知你做佐大俠。

回流香港並非主要為錢,而是因自己與家人關係十分好,但父母並不會跟隨其前往加拿大,他亦「唔會揼低佢地」,所以有此想法。

死返香港個原因,係唔想揼低頭父母,咁你當初移民時你又揼低佢哋? 黃狗真係食開屎,轉唔到口味

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2023-3-21 09:46 發表

香港地,肯做搵兩餐唔難,去到外地,想做都冇得你做
天使可以做G, 義士可以做扯皮條食大麻, 大家都快活似神仙, 咩冇野做呀?

引用:
原帖由 kklkenny 於 2023-3-21 08:29 發表

加拿大於2021年向港人推出「救生艇計劃」,讓港人能透過讀書或工作獲得永久居民身份,再而申請成為加拿大公民,計劃一推出即吸引不少港人移民至加拿大。但於今日(20日),有已經移加的港人表示「打算喺加拿大回流香港」,因他移民後發現自己對當地生活文化等等都「麻麻地」,令他不但「冇感」,甚至感「反感」。

有移加港人於網上討論區上發文表示,自己現打算從加拿大「回流香港」。他指自己是「self-employ ...
曱甴抵死

呼吸都要俾13%稅 

引用:
原帖由 奇異果博士 於 2023-3-21 09:47 發表

恐共嘅人十個可能有8-9個過去10年或者從未返過大陸,佢哋嘅恐共都係毒🍎同文宣得嚟。
人生更精彩係北京讀過書ga, 九成九讀書唔如意就憎中國la 呢D 人心理好扭曲, 有錯一定係人地錯

引用:
原帖由 st105 於 2023-3-21 08:42 發表

靜到有內疚感?即係點?
找不到工作日日在家對住四面牆。

引用:

97移民潮,好多香港人搞到妻離子散,人財兩空,今次移民潮,唔知又有幾多人重蹈覆轍??

平靜地呼吸自由空氣都有內疚感?

引用:
原帖由 北投公園 於 2023-3-21 08:36 發表

大灣區夠晒熱鬧,轉行移民去大灣區囉!😋
苦海無邊 回頭是岸

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]