• 瀏覽: 54,270
  • 回覆: 406
  • 追帖: 1
+4
引用:
原帖由 ~JustinBeaver~ 於 2023-3-21 09:03 發表

平心不作虧心事,夜半敲門也不驚!
條友因太靜有內疚感,要查吓有冇掟x油彈
搵皇家騎警探佢

引用:
原帖由 richardli008 於 2023-3-21 08:53 發表

香港人習慣熱鬧,加拿大人喜歡平靜安逸生活,根本完全兩極。其實香港人移民心態絕大部份係因為患有恐懼中共症。有啲人覺得香港比內地高一等點解要被上面管無自由仲要睇上面面色做人。另外有啲就覺得上一代千辛萬苦逃難黎香港避開共產黨呢家又點會想再次被共產黨管,所以又要二次逃難!但其實佢哋思想只係停留在係幾十年前而無去真正了解和接受現實改革後嘅中國,只會不斷逃避。甚至好似外國政客咁無中生有咁將自身問題歸咎于中國。
師兄睇野通透,可惜好多眼盲心盲。裝睡的人不會醒

短期係錢嘅問題
長期係個人能力問題
兩樣都唔達標就真係快啲回流好過

引用:
原帖由 c.keung 於 2023-3-21 09:14 發表

加拿大唔習慣咪過英國囉,英國一定好,冇得唔好,總之返香港一定唔好,樓主要堅持初心,返嚟你人生就冇意義,我哋會支持你架
講得好,香港最L衰

靜風熏得黃人醉,直把戇州當杭州。

悶爆就悶爆啦

洗咩咁長篇

一方水土養一方人,
就算天堂,都有撒旦要離開。

引用:
原帖由 怒風 於 2023-3-21 08:39 發表

藉口多多
原因只有一個: 莫財

引用:
原帖由 billyfung11 於 2023-3-21 08:56 發表

小朋友
俠之大者,為國為民
你知唔知邊個係郭靖?
小說人物,,,

引用:
原帖由 st105 於 2023-3-21 08:42 發表

靜到有內疚感?即係點?
就係無得攪事,所有佢覺得不公既都無得反對,自己又唔敢帶頭

引用:
原帖由 kklkenny 於 2023-3-21 08:29 發表

加拿大於2021年向港人推出「救生艇計劃」,讓港人能透過讀書或工作獲得永久居民身份,再而申請成為加拿大公民,計劃一推出即吸引不少港人移民至加拿大。但於今日(20日),有已經移加的港人表示「打算喺加拿大回流香港」,因他移民後發現自己對當地生活文化等等都「麻麻地」,令他不但「冇感」,甚至感「反感」。

有移加港人於網上討論區上發文表示,自己現打算從加拿大「回流香港」。他指自己是「self-employ ...
移民去時講到香港有幾差
想回來時不斷找藉口

香港人衰左要食回頭草都要扮野

成班白痴

引用:
原帖由 richardli008 於 2023-3-21 08:53 發表

香港人習慣熱鬧,加拿大人喜歡平靜安逸生活,根本完全兩極。其實香港人移民心態絕大部份係因為患有恐懼中共症。有啲人覺得香港比內地高一等點解要被上面管無自由仲要睇上面面色做人。另外有啲就覺得上一代千辛萬苦逃難黎香港避開共產黨呢家又點會想再次被共產黨管,所以又要二次逃難!但其實佢哋思想只係停留在係幾十年前而無去真正了解和接受現實改革後嘅中國,只會不斷逃避。甚至好似外國政客咁無中生有咁將自身問題歸咎于中國。
東升西落
移民西謊,未來肯定係企錯邊

以前幸福快樂又唔知,去到別國被欺負,去個超市買野都被歧視,當然支持你地班人唔好返黎

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]