• 瀏覽: 25,916
  • 回覆: 190
+8

中國國家主席習近平3月20日起對俄羅斯展開為期3日的國事訪問,期間會與俄總統普京(Vladimir Putin,又譯作普丁或蒲亭等)討論烏克蘭問題。烏克蘭當局於同日重申,中國未來的任何和平計劃,前提都必須是俄軍完全撤離烏克蘭領土。

烏克蘭國家安全與國防事務委員會秘書長達尼洛夫(Oleksiy Danilov)當日表示,中國如要成功落實和平計劃,均需要求莫斯科當局恢復烏克蘭的主權、獨立及領土完整,「最重要的一點是,俄羅斯佔領部隊須根據國際法及聯合國憲章投降或撤離烏克蘭領土。」

烏克蘭外交部發言人尼柯蘭科(Oleg Nikolenko)亦表示:「烏克蘭密切關注中國國家主席對俄羅斯的訪問。我們期待北京運用自身對莫斯科的影響力,讓莫斯科結束對烏克蘭的侵略戰爭。」

中國外交部曾於2月24日發表「關於政治解決烏克蘭危機的中國立場」,主張12點立場,包括尊重各國主權、摒棄冷戰思維、停火止戰、啟動和談、解決人道危機等。烏克蘭總統顧問波多利亞克(Mykhailo Podolyak)其後表示,任何只有停火的「和平計劃」,以及因此而出現的新分界線和對烏克蘭領土的持續佔領,都不是和平,而是凍結戰爭,是烏克蘭的挫敗,他並主張這會是「俄羅斯種族滅絕的下一階段」。

====================================================

非常之合情合理。

如果有人充當和事佬,而唔承認俄羅斯係侵略烏克蘭,其實係表面中立,實質徧幫俄羅斯。

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/879440/習近平訪俄-烏克蘭-和平計畫須以俄軍完全撤出烏領土為前提

烏唔想談
中國咪唔做和事佬囉
又唔會少忽肉

依家點睇都係美國想戰爭繼續
啱啱又俾武器烏了

惟有繼續打落去

咁你哋慢慢打

我不嬲認為俄佬吾嘔返佔領左土地,即係侵略,烏肯,即係賣國!
中國不嬲話要尊重所有國家主權,無理由幫俄侵略,既然係咁,做乜要插手,而家傾條毛咩

引用:
原帖由 golfboy 於 2023-3-21 13:35 發表

中國不嬲話要尊重所有國家主權,無理由幫俄侵略,既然係咁,做乜要插手,而家傾條毛咩
仲話美國俾軍火烏克蘭係火上澆油。

美國二戰時俾軍火中國抗日,算唔算火上澆油?

引用:
原帖由 golfboy 於 2023-3-21 13:35 發表

烏克蘭自從顏色革命後,日日都向俄國挑機,挑足十幾年,呢d叫做先撩者賤,打死無怨,今日被俄國教訓,絕對咎由自取

唔服輸咪繼續打囉,歐美都開始出現經濟危機,咪睇下佢地撐得幾耐

引用:
原帖由 望見義蝦蟆 於 2023-3-21 14:07 發表

烏克蘭自從顏色革命後,日日都向俄國挑機,挑足十幾年,呢d叫做先撩者賤,打死無怨,今日被俄國教訓,絕對咎由自取

唔服輸咪繼續打囉,歐美都開始出現經濟危機,咪睇下佢地撐得幾耐
"日日都向俄國挑機,挑足十幾年"

見人所未見。

問題是美國想俄羅斯撤軍嗎﹖

引用:
原帖由 hfceddie 於 2023-3-21 14:10 發表

"日日都向俄國挑機,挑足十幾年"

見人所未見。

英國通漲爆錶,日日都示威罷工,但係你都見唔到,仲話英國生活好,好明顯你係盲嘅,學乜人講「見人所未見」

引用:
原帖由 望見義蝦蟆 於 2023-3-21 14:32 發表

英國通漲爆錶,日日都示威罷工,但係你都見唔到,仲話英國生活好,好明顯你係盲嘅,學乜人講「見人所未見」
英國罷工我見到,見唔到因為罷工要示威。

🤣🤣🤣

引用:
原帖由 hfceddie 於 2023-3-21 06:06 發表

中國國家主席習近平3月20日起對俄羅斯展開為期3日的國事訪問,期間會與俄總統普京(Vladimir  ...
話夠之佢死
最傷係西方

引用:
原帖由 hfceddie 於 2023-3-21 15:09 發表

英國罷工我見到,見唔到因為罷工要示威。

🤣🤣🤣
咁都見唔到
扮黃狗露底了

條件可以開,但亦要人接受雙方才可達成協議,睇俄佬又有乜條件囉

開天殺價,落地還錢就必然㗎喇,學懂妥協方為生存之道,寸步不讓並非談判的態度

叫普京無條件投降,即系想叫普京做階下囚或自盡,習總都無咩智慧。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]