• 瀏覽: 68,448
  • 回覆: 745
  • 追帖: 3
+29
港府施政不濟,實施近3年的嚴苛防疫措施令民生凋敝,香港變得五勞七傷,經濟跌落谷底,學歷高、有專業技術的精英早就移民他邦,就連英語較差的人都想外流。有調查指,超過70%受訪者過去三年曾考慮到海外升學,近40%人有意到海外工作,近半想走受訪港人承認自己英文差,但即使語言不通亦執意背井離鄉。學者指,本港樓價高,住屋難及難向上流,令港人覺得生活壓力難受,此地不宜久留,促當局對症下藥,搶人才之餘亦要留人才。

有多少人想留在香港請舉手? 我

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/content/要聞港聞/odn-20230320-0320_00174_001/半數港人想走--英語差都外流

🙋🏼‍♂️

你要走就快d唔好阻住晒香港復常發展!
最好剪埋身份証!

我想走,但唔捨得月薪8皮…!外國只可以做低下層勞動工作搵皮幾

引用:
原帖由 黑色勇士 於 2023-3-20 05:15 發表

我想走,但唔捨得月薪8皮…!外國只可以做低下層勞動工作搵皮幾
請問做咩工有8皮咁多😂😂8皮唔會走啦

引用:
原帖由 逍遙老僧 於 2023-3-20 04:48 發表

港府施政不濟,實施近3年的嚴苛防疫措施令民生凋敝,香港變得五勞七傷,經濟跌落谷底,學歷高、有專業技術的精英早就移民他邦,就連英語較差的人都想外流。有調查指,超過70%受訪者過去三年曾考慮到海外升學,近40%人有意到海外工作,近半想走受訪港人承認自己英文差,但即使語言不通亦執意背井離鄉。學者指,本港樓價高,住屋難及難向上流,令港人覺得生活壓力難受,此地不宜久留,促當局對症下藥,搶人才之餘亦要留人才。 ...
半數系指邊半數先,監獄班黑暴,我相信被定罪的全部都想移民,可惜案底纍纍,無國家肯收!

人離鄉賤物離鄉貴,係香港都生存唔到重話去人生地不熟的地方。

引用:
原帖由 風流盲俠花滿樓 於 2023-3-20 05:08 發表

🙋🏼‍♂️
但我喜歡俄妹

毒果2.0斑作家點解仲吾走

引用:

港府施政不濟,實施近3年的嚴苛防疫措施令民生凋敝,香港變得五勞七傷,經濟跌落谷底,學歷高、有專業技術的精英早就移民他邦,就連英語較差的人都想外流。有調查指,超過70%受訪者過去三年曾考慮到海外升學,近40%人有意到海外工作,近半想走受訪港人承認自己英文差,但即使語言不通亦執意背井離鄉。學者指,本港樓價高,住屋難及難向上流,令港人覺得生活壓力難受,此地不宜久留,促當局對症下藥,搶人才之餘亦要留人才。 ...
東方白粉報日日反政府抹黑國家!

全球化大環境下香港面對緊嘅問題其他地方都同樣面對緊,通漲勁 樓價貴 經濟下行呢啲問題對比其他城市存唔存在?
政治方面我真係唔想同呢度班唔識政治嘅廢人講咁多,只可以講你哋唔好將自身嘅不濟無能歸咎於政府或者社會,資本主義社會底下你資本唔夠人多就要靠自身能力去同人競爭,你喺香港都只係一個廢人去到外國就可以比人哋勁?真係要移去一個港人有明顯優勢加上有發展潛力嘅地方我只諗到非洲,班廢人又會嫌非洲落後國家治安差冇冷氣,根本唔肯去捱去發奮。

幾時香港變得五勞七傷,經濟跌落谷底? 
事實現況比英美澳加要好,起碼無銀行執笠,大規模裁員.

黃絲黑暴要走就走,自然會有人補上,你估香港無人識做? 
東方日報就真係唔該你快d走,講埋d白痴野. 做埋蘋果日報果份,CIA 有無俾錢你?

未走的一位外國是天堂,最后到英國破產收場。

引用:

門口X,當然要留向到看門口。

主題標籤 #移民
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]