• 瀏覽: 68,671
  • 回覆: 745
  • 追帖: 3
+29
系走就快D走唔好幾年又走返晒返來

引用:
原帖由 逍遙老僧 於 2023-3-20 04:48 發表

港府施政不濟,實施近3年的嚴苛防疫措施令民生凋敝,香港變得五勞七傷,經濟跌落谷底,學歷高、有專業技術的精英早就移民他邦,就連英語較差的人都想外流。有調查指,超過70%受訪者過去三年曾考慮到海外升學,近40%人有意到海外工作,近半想走受訪港人承認自己英文差,但即使語言不通亦執意背井離鄉。學者指,本港樓價高,住屋難及難向上流,令港人覺得生活壓力難受,此地不宜久留,促當局對症下藥,搶人才之餘亦要留人才。 ...
港府不濟就移去歐美睇下有幾好啦
現實教做人,費事阻人發達

都係香港好, 人離鄉賤。

呢期興吖嘩,香港人至一窩蜂,以前移民冇資格,而家可以做BNOer,個個都蠢蠢欲動,唔係邊度搵話題?
最低限度,呢個話題會再發酵五年左右,等啲現今BNOer畀人掃把番嚟,就會停……

不過,只係話題,真正郁嘅又有幾多人?

引用:
原帖由 eric1966 於 2023-3-20 05:22 發表

半數系指邊半數先,監獄班黑暴,我相信被定罪的全部都想移民,可惜案底纍纍,無國家肯收!
呢啲統計不嬲都流流地,所謂半數,一般都係發幾百份問卷,收番嚟嘅一半……

想走既好行夾吾送,走左既吾好番黎呀

離鄉別井的年齡已過

引用:
原帖由 逍遙老僧 於 2023-3-20 05:36 發表

但我喜歡俄妹
烏克蘭個 D 仲靚你去唔去?

呢啲報導不用太認真,信佢一成雙目失明

引用:
原帖由 sowina 於 2023-3-20 05:19 發表

請問做咩工有8皮咁多😂😂8皮唔會走啦
香港地8皮唔係好多。中低層生活

引用:
原帖由 sowina 於 2023-3-20 05:19 發表

請問做咩工有8皮咁多😂😂8皮唔會走啦
好多大公司都會咁 用8皮請個人返嚟 職責就係點樣幫公司慳番8皮甚至更多

講來講去就1%都唔夠,全部黃畜廢物都不如

係咪有半數人想走? 定係出國讀書? 兩樣嘢.

淨係知2020年開始, 有一班朋友真係離開咗香港, 有去美國, 有去英國, 有去加拿大.
不過, 大部份都係過去兩個月回流, 淨番唔夠十個仲係外國 (有個有錢唔使做, 其餘嘅搵到工).
回流原因, 朋友間都心照, 幫到嘅都幫.
有啲嘢, 唔出去唔經歷過, 唔會知道個現實係點. 
有啲嘢, 人哋做到 (有能力財力運氣) 唔代表自己做到. 
試過...心息...回流...
97回歸前後嘅歷史, 再次重演啫!

引用:
原帖由 逍遙老僧 於 2023-3-20 04:48 發表

港府施政不濟,實施近3年的嚴苛防疫措施令民生凋敝,香港變得五勞七傷,經濟跌落谷底,學歷高、有專業技術的精英早就移民他邦,就連英語較差的人都想外流。有調查指,超過70%受訪者過去三年曾考慮到海外升學,近40%人有意到海外工作,近半想走受訪港人承認自己英文差,但即使語言不通亦執意背井離鄉。學者指,本港樓價高,住屋難及難向上流,令港人覺得生活壓力難受,此地不宜久留,促當局對症下藥,搶人才之餘亦要留人才。 ...
知唔知乜嘢叫「口嫌體正直」呀?  
睇下果半數想走嘅係呢幾年仲留係中國香港就知呢個想係幾咁 Cheap

走吧  走吧!

人要學會自己長大!!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]