• 瀏覽: 18,330
  • 回覆: 93
據界面新聞援引英國天空新聞3月18日報道,知情人士表示,在被滙豐收購幾天之後,硅谷銀行原來的英國子公司向包括高管在內的員工發放了1500萬至2000萬英鎊的獎金。
此前在3月13日,總部設在倫敦的滙豐銀行(HSBC)以一英鎊的價格購買了已經倒閉的美國硅谷銀行(SVB)的英國分支機構。

老外西毛騙子銀行真係多老千...

新聞來源連結:
https://www.wenweipo.com/a/202303/19/AP6416a72ce4b0b6003c021f6b.html

引用:
原帖由 hwwong 於 2023-3-20 01:17 發表

據界面新聞援引英國天空新聞3月18日報道,知情人士表示,在被滙豐收購幾天之後,硅谷銀行原來的英國子公司向包括高管在內的員工發放了1500萬至2000萬英鎊的獎金。
此前在3月13日,總部設在倫敦的滙豐銀行(HSBC)以一英鎊的價格購買了已經倒閉的美國硅谷銀行(SVB)的英國分支機構。
傳聞說有機構擺咗D錢入去倒閉的銀行,收購返, 就不用倒閉, 係唔係真?

香港股東真大方

引用:
原帖由 .黃金工程. 於 2023-3-20 08:16 發表

傳聞說有機構擺咗D錢入去倒閉的銀行,收購返, 就不用倒閉, 係唔係真?
傳聞做到差搞到公司倒閉都有花紅 幾勵志

大企業好普通姐,呢D叫 retention bonuses 。唔係咁D高管咪走L哂。

收購前袋一筆後又袋一筆執笠公司都咁富有

引用:
原帖由 hwwong 於 2023-3-20 01:17 發表

匯控股東又送錢俾人地洗了

開左個戶口三十年,早幾年覺得唔對路取消左啦

引用:
原帖由 吳儼晉 於 2023-3-20 08:37 發表

所以我匯豐戶口只會用途出糧後轉數, 匯豐戶口唔會超過一萬幾千
開戶口同用信用咭只係貪方便,
又唔關揾笨事,但投資收費高,定期利息低就唔會幫親,
揾笨只係搵小股民,
英腳係尾契弟,獅子要完成國家任務,
又怕被尾制菜,冇辦法唔做,

我都唔知點解佢要收購一間噉嘅銀行?佢有冇問過我哋啲大股東呀?

so smart

引用:
原帖由 吳儼晉 於 20-3-2023 08:37 發表

所以我匯豐戶口只會用途出糧後轉數, 匯豐戶口唔會超過一萬幾千
我大方過你,會風戶口唔會超過1000萬

都話CEO一定無事,
你D小市民自己諗辦法。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]