• 瀏覽: 11,036
  • 回覆: 78
+10
港鐵清潔工港鐵站登廣告 籲市民體諒清潔工工作

【Now新聞台】不少人搭地鐵時,可能都不太留意站內的清潔工。有港鐵清潔工就在地鐵站登廣告,呼籲公眾丟垃圾前,可以多為他們著想。

將垃圾丟進垃圾筒,不做「垃圾蟲」是否就足夠?有在港鐵任職的清潔工自行集資登廣告,希望乘客丟垃圾時,可以行多一步為他們著想,拿著未喝完的飲料進入地鐵站,再將它丟進垃圾桶,相信你和我都做過,但有沒有想過,背後的工友如何清潔?

大圍港鐵站的這則廣告,就教公眾如何丟垃圾,是港鐵清潔工程展緯集資刊登。

港鐵清潔工程展緯:「當你未喝完飲品,不要將它丟進垃圾桶,往往垃圾桶不是盛載液體垃圾的好地方,因為會弄穿。我們清理珍珠奶茶時,都會問一個問題,倒瀉珍珠奶茶的人去哪了,如果大家都看到大家,是否可以嘗試想想我們清理珍珠奶茶前,是否可以防止其他人踩中你倒瀉的東西。」

這個廣告會刊登兩星期,總共要一萬元,程展緯指廣告費比全職工友一個月的工資,近九千元還要高。

香港真係領先全球,打工打到要貼錢賣廣告

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/港鐵清潔工港鐵站登廣告-籲市民體諒清潔工工作-232340894.html

公德教育

引用:
原帖由 佬黃瓜煲竹絲雞 於 2023-3-20 01:02 發表

港鐵清潔工港鐵站登廣告 籲市民體諒清潔工工作

...
自命高尚的港人見到咁嘅告示情何以堪?

🤔無人掉垃圾,你地連工都無得做喔!
有雞先定有蛋先?
好多人掉垃圾,老板都要請多d人,加人工,加班!買新工具,
你到底想那樣先?

引用:
原帖由 bbq323 於 2023-3-20 05:18 發表

有雞先定有蛋先?
你到底想那樣先?
我覺得你認知裹,清潔工只有倒垃圾一種工作.

引用:
原帖由 fb66b28b4883ba 於 2023-3-20 05:26 發表

我覺得你認知裹,清潔工只有倒垃圾一種工作.
工作辛苦,多野做,無人做,老板係咪要加人工,請多d人做!
人人唔掉垃圾,守法,乾淨
清潔工係咪由十個變五個,全職變時工,最後好乾淨,放個吸塵機械人吸下塵就得啦!
仲要請人?

引用:
原帖由 bbq323 於 2023-3-20 05:36 發表

清潔工係咪由十個變五個,全職變時工,最後好乾淨,放個吸塵機械人吸下塵就得啦!
仲要請人?
人地無阻止你丟垃圾,只係唔好添加不必要麻煩, 香港人成日讚日本好乾淨, 唔通日本人唔丟垃圾 ? 其實唔洗讚日本人,自己香港人唔好咁福佳咪得囉

咁未飲完又唔想要點算?
去廁所倒左先?
港鐵站站有廁所?

引用:
原帖由 bbq323 於 2023-3-20 05:18 發表

有雞先定有蛋先?
你到底想那樣先?
唔係人嘅說話!🤮

引用:

有雞先定有蛋先?
你到底想那樣先?
清潔工不是有垃圾才需要的,根本無關係

飲得太多, 搞到嘔落地仲大鑊

引用:
原帖由 逆風的肥牛 於 2023-3-20 06:02 發表

人地無阻止你丟垃圾,只係唔好添加不必要麻煩, 香港人成日讚日本好乾淨, 唔通日本人唔丟垃圾 ? 其實唔洗讚日本人,自己香港人唔好咁福佳咪得囉
日本人講嘢已經無咁福佳,心點諗就唔知

引用:
原帖由 bbq323 於 2023-3-20 05:36 發表

仲要請人?
到d錢是你出時,唔好又說暴政。

應體諒清潔工

主題標籤 #港鐵
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]