• 瀏覽: 3,990
  • 回覆: 15
工聯會調查發現,有6成受訪者反映行業內缺人,51.2%稱主因為人工低、福利差,其次為工作條件差;逾半不認同擴大輸入外勞,擔心就業機會減少。工聯會建議政府確保「本地優先就業」,並改善僱員薪酬待遇和工作條件,充分發掘和釋放本地潛在勞動力。

老細當然想輸入外勞,人工低及冇得走。
工會當然想提高工作待遇來吸引本地勞工。

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/ins/港聞/article/20230319/s00001/1679209518808/逾半受訪者反對擴大輸入外勞-工聯會倡改善工作待遇釋放本地潛在勞動力

厭惡性行業, 選擇性低, 欠缺率高。

引用:
原帖由 falconV8 於 2023-3-19 18:36 發表

厭惡性行業, 選擇性低, 欠缺率高。
人工唔高

工聯會愛黨組織, 堅持不了多久.

呢句係工聯會口號黎?

羊爭出自羊身上
唔好以為老闆埋單
咪又係消費者,小市民
多餘

引用:
原帖由 ho3318 於 19/3/2023 19:17 發表

人工唔高
再加上工時長, 吸引力唔大。

個撚個都號稱要移民, 00後嬌生慣養, 寫字樓換桶水都見暈
一鳩二個清靚白淨女人骨格女人手, 釋放條毛咩?

公戀會反對特區政府,以國安法拉之可也。輸入醫護就可以,點解輸入地盤工人唔可以?地盤工人薪高工時短不必讀咁多書,日薪二三千根本已經好唔合理,係時候大力輸入建造工人,-個行人升降機也要起六七年真係離譜,大陸起-條高鐵也不必咁長時間。

根本上年青地盤工人九成九係新移民,咁點解唔索性輸入內地建築工人?內地東北西北大把建築工人,好多南方建築工程都係請北方人。

引用:
原帖由 democrazyboy 於 2023-3-19 20:18 發表

根本上年青地盤工人九成九係新移民,咁點解唔索性輸入內地建築工人?內地東北西北大把建築工人,好多南方建築工程都係請北方人。
新移民到時無工開,咪又係搞到政府。

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2023-3-19 15:57 發表

工聯會調查發現,有6成受訪者反映行業內缺人,51.2%稱主因為人工低、福利差,其次為工作條件差;逾半不認同擴大輸入外勞,擔心就業機會減少。工聯會建議政府確保「本地優先就業」,並改善僱員薪酬待遇和工作條件,充分發掘和釋放本地潛在勞動力。

...
有啲厭惡性行業,難請人。

引用:
原帖由 ho3318 於 2023-3-19 19:17 發表

人工唔高
係呀,有啲工種仲人工低。

利益之爭。

引用:
原帖由 冷看一眼 於 2023-3-19 20:37 發表

新移民到時無工開,咪又係搞到政府。
唔會冇工開,人工會低啲咁啦。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]