• 瀏覽: 40,008
  • 回覆: 273
  • 追帖: 1
+11
政府擬最快年底立法監管電動滑板車及單車等電動可移動工具,惟同類的電動輪椅車仍未有意規管。昨有疑似內地人利用電動輪椅車代步,滿載行李的輪椅車隊在中環鬧市「飛車」橫越干諾道中,又剷上行人路,除令部分車輛要急停響號以示不滿,更有途人差點被撞,畫面驚險萬分!有業界人士指出,肇事電動輪椅車人士有機會違反多條道路使用條例;執法部門回覆查詢時僅稱未收到投訴,未回應會否執法。

轉載;

讀者王先生向本報提供了多張相片及影片,看到事發地點在干諾道中與林士街交界位置,為港島區最繁忙的路段之一。影片中清楚看到有6輛電動三輪車及電動輪椅車,由多名疑似內地人士駕駛。他們先在干諾道中天橋底等候,6輛「電動車」突然先後加速,以逆線方向行了一小段干諾道中後,再橫跨馬路衝上對岸行人路上,並往上環方向離開。

載有行李 疑內地到港
王先生形容,當時他在路旁的餐廳享用早餐,眼見「車隊」才舉機拍片。干諾道中正有多架車輛高速駛至,一輛的士被迫急煞車及幾乎撞到其中一輛較慢的電動輪椅車,司機即時響號以示不滿;亦有衝上行人路的電動三輪車幾乎轆過正行走的途人,被途人指鬧了數句。王先生指「車隊」是由信德碼頭沿行車路過來,加上車上有行李箱,懷疑他們是從內地到港。

道路炸彈 發牌歎慢板
汽車會會長李耀培看過影片後表示:「好誇張!完全是累人累己,不能接受。」他指政府未就各類電動車發牌規管,而按影片中顯示,更懷疑部分是由電動輪椅改裝,不但車速快,違法地橫過繁忙路面,已對其他路面使用者構成極大危險。根據現行法例,在馬路上駕駛電動可移動工具已有機會違反《道路交通條例》;而由於現時除持有醫生證明而使用電動輪椅屬醫療用途外,在道路上使用電動可移動工具均屬違法,執法部門可以《簡易程序治罪條例》控告駕駛者。

本報向執法部門查詢,對方僅回覆指未接獲相關投訴,而對於會否執法,則不作回應。

原文網址:違法電動輪椅車隊 鬧市亂衝 途人驚恐 | 東方日報 | 要聞港聞 https://orientaldaily.on.cc/cont ... 319-0319_00176_041/

真係好有隊形喎!個個都揸架三轆電動車通街走,一陣間發生交通意外,就害咗啲揸車囉!

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/cont ... 法電動輪椅車隊--鬧市亂衝--途人驚恐

無定風翼 大包圍 唔專業拉得

引用:
原帖由 samsunlg 於 2023-3-19 08:12 發表

國家飛車黨
真係要了解一下,呢班人來自哪裏?

有關方面真係要管制電動輪椅!但係一睇落去呢啲三碌電輪驅動嘅車,就可以拉佢地啦!駕駛未有登記嘅車輛,冇買燕梳,無牌駕駛,甚至其他交通違例事項。

引用:
原帖由 keung135 於 2023-3-19 08:34 發表

無定風翼 大包圍 唔專業拉得
最基本睇下呢啲車,有冇非法改裝?有冇光頭呔?前後制動系統,有冇改大鮑魚,硬避震,車頭有冇更換?是否適合喺度路上駕駛?

引用:
原帖由 jumboleung 於 2023-3-19 08:55 發表

最基本睇下呢啲車,有冇非法改裝?有冇光頭呔?前後制動系統,有冇改大鮑魚,硬避震,車頭有冇更換?是否適合喺度路上駕駛?

拋沙版 闊轆

引用:
原帖由 keung135 於 2023-3-19 09:05 發表

拋沙版 闊轆
隨時有過之而無不及!最慘佢哋嗰啲叉電,如果冇保險絲,一發熱又唔識停叉,隨時會引起火警。

根本就要打擊呢啲電動三輪車,兼且如果呢啲人,係來自外地。必須進行執法。否則成個香港都係呢啲電驅動三輪車,帶住啲貨通街走,隨時可能撞到其他道路使用者,引至受傷又或者賠償問題。

好多電動輪椅,都會在行人通道高速移動,造成危險,早應該監管

引用:
原帖由 jumboleung 於 2023-3-19 09:33 發表

隨時有過之而無不及!最慘佢哋嗰啲叉電,如果冇保險絲,一發熱又唔識停叉,隨時會引起火警。

有啲電動 可以達八十公里

香港之前引入隻死老鼠 絕對錯
蝕香港庫房 賺就隻老鼠大份

應該要有一個真正國際跑道
一年要排嘅各類級別賽事一定好密
帶旺唔少周邊行業 (絕對廣泛)

減少道路炸彈 等班飛車L去到正式賽道
知到自己有幾屎

也益到班香港高官要保護嘅金融老千保險騙子

無計 當時愛紅酒免餐酒稅嘅官
亦太鐘意老鼠引入香港食香港庫房

通關後多左啲騎呢野。

引用:
原帖由 jumboleung 於 2023-3-19 07:15 發表

政府擬最快年底立法監管電動滑板車及單車等電動可移動工具,惟同類的電動輪椅車仍未有意規管。昨有疑似內地人利用電動輪椅車代步,滿載行李的輪椅車隊在中環鬧市「飛車」橫越干諾道中,又剷上行人路,除令部分車輛要急停響號以示不滿,更有途人差點被撞,畫面驚險萬分!有業界人士指出,肇事電動輪椅車人士有機會違反多條道路使用條例;執法部門回覆查詢時僅稱未收到投訴,未回應會否執法。

轉載;

讀者王先生向本報提供了 ...
好有隊型,佢哋以為揸緊Harley-Davidso

引用:
原帖由 加多尼奧 於 2023-3-19 09:49 發表

通關後多左啲騎呢野。
呢的咪的人成日大大聲嗌嘅所謂復常囉。

引用:
原帖由 jumboleung 於 2023-3-19 08:55 發表

到警力真係做野 . 又俾人話蚸九老人家

香港依家有三類人真心惡能晒

老人 白卡 傷殘

引用:
原帖由 kw_lam 於 2023-3-19 09:42 發表

好多電動輪椅,都會在行人通道高速移動,造成危險,早應該監管
見過電動輪椅好快,
仲要砵人~

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]