• 瀏覽: 35,367
  • 回覆: 198
  • 追帖: 1
+3
由於美國的航空公司無法使用俄羅斯領空,往返美國與亞洲時被迫繞道,耗費更多時間、燃料,難以與無需繞道的外國航空公司競爭,因此航企正落力遊說政府及國會,向非本地航空公司實施與本地公司相同限制,以免對手獲得競爭優勢。

真係好笑,賺唔到錢咪唔好做囉。
學埋啲曱甴衰嘢,人哋富貴就要拉埋人哋一齊仆街。  

美媒3月17日引述消息人士稱,美國交通部已起草命令,禁止赴美中國航班飛越俄羅斯領空,並已交由白宮官員審理。

《紐約時報》17日報道,由於美國的航空公司無法使用俄羅斯領空,往返美國與亞洲時被迫繞道,耗費更多時間、燃料,難以與無需繞道的外國航空公司競爭,因此航企正落力遊說政府及國會,向非本地航空公司實施與本地公司相同限制,以免對手獲得競爭優勢。

報道也引述3名知情人士稱,航企的提議似乎獲得交通部響應,交通部不久前草擬命令,禁止赴美中國航班越過俄羅斯領空,並已在13日交由白宮官員審理。

俄烏戰爭開打後,美國在2022年3月禁止在俄羅斯註冊的航班飛入本國領空,俄羅斯隨後採取對等措施,禁止美國飛機進入俄羅斯領空。

原文網址: 美媒:美國交通部擬禁赴美中國航班飛越俄羅斯領空 | 香港01 https://www.hk01.com/article/878767?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/878767/美媒-美國交通部擬禁止赴美中國航班飛越俄羅斯領空

老尾幾時禁埋腥港角老太?

奸邪妖獸為打倒中國,可謂陰招盡出。

可以令少些中國人去美國消費,還不錯的。

想出這種損人不利己的陰招, 正正是美國佬最低能弱智的小學雞魚蛋攬炒政策, 事實證明美國佬是智障低能不是扮的...

好霸道囉 自己制裁人飛唔到人哋個領空, 之後唔夠人競爭就禁飛, 如果咁都禁嘅話食屎啦呢個垃圾國家

美國幾時禁止全世界,除美國人外,呼吸?

引用:
原帖由 freemind1 於 2023-3-18 19:04 發表

美國幾時禁止全世界,除美國人外,呼吸?
很幼稚吧,美國真的瘋了。

中國擬禁美飛中航班禁飛日、韓、台領空!

不如禁埋用俄羅斯原油的飛機

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2023-3-18 18:45 發表

由於美國的航空公司無法使用俄羅斯領空,往返美國與亞洲時被迫繞道,耗費更多時間、燃料,難以與無需繞道的外國航空公司競爭,因此航企正落力遊說政府及國會,向非本地航空公司實施與本地公司相同限制,以免對手獲得競爭優勢。

真係好笑,賺唔到錢咪唔好做囉。
學埋啲曱甴衰嘢,人哋富貴就要拉埋人哋一齊仆街。 :smile_ ...
真係痴撚線唔係扮

引用:
原帖由 sokwokwai 於 2023-3-18 19:07 發表

很幼稚吧,美國真的瘋了。
即係話美國已經力有不逮,冇能力之餘,影響力亦喪失。

老尾真喺愛生事國家
搞到世界亂晒籠

美國一向都係咁

笑左。咁搞法只會堅定左加強中美斷交的決心

主題標籤 #俄羅斯
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]