• 瀏覽: 10,335
  • 回覆: 39
  • 追帖: 1
+2
美媒3月16日稱,美國前國務卿基辛格(Henry Kissinger)受訪時談及中國促成沙特阿拉伯和伊朗復交的事,稱是中東戰略局勢的重大變化,又指從長遠看,中國以調解者身份出現,改變國際外交的職權範圍。
《華盛頓郵報》專欄作家伊格內修斯(David Ignatius)16日發表文章稱,他本週訪問基辛格,對方談及中國、沙特阿拉伯、伊朗10日在北京發表3方聯合聲明,宣布沙特和伊朗同意恢復雙方外交關係。

文章指,基辛格表示,中國近年宣布中方需要成為創建世界秩序的參與者,而且現時已朝這個方向邁出重要的一步。
他認為從長遠看,中國以調解者的身份出現,改變國際外交的職權範圍。文章作者對此解釋指,美國不再是中東不可或缺的力量,不再是唯一足夠強大或足夠靈活來促成和平協議的國家。
基辛格說:「我將它(中國促成沙特阿拉伯和伊朗復交)視為中東戰略局勢的重大變化。」他指沙特現時正通過挑撥美國和中國的對抗,來平衡他們的安全形勢。

文章最後談到「正如基辛格所說,這將是一個新規則的新遊戲。」

原文網址: 基辛格談中國促成沙特伊朗復交:改變國際外交職權範圍 | 香港01 https://www.hk01.com/article/878 ... utm_medium=referral

老尾衰落嘅原因,已經很難再有基辛格這樣的領導人才

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/article/878 ... utm_medium=referral

“改變外交職權”, 係未即是中國越了國際既權, 甘又想問點解你地既國際甘多年又唔去處理外交, 美國係甘破壞外交你地又唔阻止

沙特挑撥中尾對抗?
老基忘了武漢解封後即赴北京所為何事?

都係嗰句啦 中東係中東人嘅中東 亞洲係亞洲人既亞洲 尾國你死開啦 ,有乜理由五十幾億人為你尾國小部分人服務呀

引用:
原帖由 豆芽生 於 2023-3-18 18:24 發表

都係嗰句啦 中東係中東人嘅中東 亞洲係亞洲人既亞洲 尾國你死開啦 ,有乜理由五十幾億人為你尾國小部分人服務呀
講得好👍👍

引用:
原帖由 豆芽生 於 2023-3-18 18:24 發表

外交就是利用對話去解決衝突的方法,但現在美國卻走相反方向,通過外交挑釁其他國家,希望發生衝突。

明修棧道暗渡陳倉,兩會期間沙伊俱朝京師,阿爺擺下鐵門栓,絕殺!。

引用:
原帖由 下載孩 於 2023-3-18 18:13 發表

美媒3月16日稱,美國前國務卿基辛格(Henry Kissinger)受訪時談及中國促成沙特阿拉伯和伊朗復交的事,稱是中東戰略局勢的重大變化,又指從長遠看,中國以調解者身份出現,改變國際外交的職權範圍。
《華盛頓郵報》專欄作家伊格內修斯(David Ignatius)16日發表文章稱,他本週訪問基辛格,對方談及中國、沙特阿拉伯、伊朗10日在北京發表3方聯合聲明,宣布沙特和伊朗同意恢復雙方外交關係。 ...
仆街
美國係攪分化 掠水
割全球菲菜
想點都得
亂來的 話搶就搶他國資產

路人楷知

俄烏罷戰先兆, 呢兩個星期會有突破性.
美國就多幾間銀行老破先.

現今美國政治家係做唔到美國總統,因為依家美國玩緊金主制度,選舉總統係睇你籌到幾多錢做競選,背後有幾多個金主,基本上每個人都做得一屆,任何長遠策略都推行唔到,討好選民賺選票先係最重要,咁派福利討好係最直接簡單方法,但每屆都要派,加碼咁派,最終只會拖垮自己

引用:
原帖由 @海東青 於 2023-3-18 18:24 發表

沙特挑撥中尾對抗?
老基忘了武漢解封後即赴北京所為何事?
呢條猶太大奸狗!!!!

引用:
原帖由 暴徒黑衣人 於 2023-3-18 19:57 發表

呢條猶太大奸狗!!!!
王主任係世界仔…

引用:
原帖由 @海東青 於 2023-3-18 20:00 發表

王主任係世界仔…
社交禮儀only

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]