• 瀏覽: 85,556
  • 回覆: 11
  • 追帖: 3
+15
引用:
原帖由 szekin02 於 2023-3-18 13:46 發表

我係女仔,如果新聞全部屬實,個阿叔真係冇咩問題,正常落車不論男女都係側少少身俾人過,如果老馮要人起身俾佢出真係有啲過份,女仔唔係大曬。
要俾個👍

如果甘樣成為先例,甘各位男士真係好唔得閒,唔起身就會俾人以鹹濕佬來公審。

引用:
原帖由 一家團聚 於 2023-3-18 14:22 發表

你自己自私啫,我每次坐乜嘢車都好,如果係雙人座位,而我又坐喺外邊嘅,我一定會起身讓坐喺裡面個位(男或女都好)出嚟。
首先你唔好站係道德高地話我自私(哩樣你已經好冇禮貌),如果人家已經側身足夠你行出去就冇規定一定要企起身,你每次起身係你有風度,但唔好亂指責別人,唔係邊個拍片就邊個有禮。

引用:
原帖由 大寶二寶 於 2023-3-18 14:34 發表

側身都唔夠位咁點?你睇吓果位大叔又肥又大,又拎住嘢,一個人可以坐個半位
當然以哩位大叔甘既身形,起身固之然好,但我又睇唔出個女仔係行唔到出去喎,搭得公共交通工具想完全冇接觸,我諗冇咩人會做到,大家都希望對方有風度甘行個方便,但唔贊成道德綁架對方。

引用:
原帖由 大寶二寶 於 2023-3-18 15:03 發表

咁又想像吓如果隔離個唔係少女而係個一身汗臭嘅地盤工人,個大叔仲係咪隔離左右前後有位都唔坐。寧願比個地盤工人揩到佢手同衫都係一身香汗?

想玩嘢就玩嘢喇!
想揩油就揩油喇!
朋友,你有樣可能誤解左,問題唔係旁邊係女或仔,係有冇規定一定要起身讓人?如果個阿叔完全冇側身或留個位好窄,在情在理完全唔岩,但阿叔已經側曬身,女方連試都沒試就懷疑阿叔有意非禮而唔過,甘又有點對阿叔唔公平,所以凡事要講情又要岩理。

引用:
原帖由 大寶二寶 於 2023-3-18 15:16 發表

我睇落呀叔側咗身都唔夠過噃! 一定揩到個呀叔!擺明想揩油

朋友,好多嘢唔係要立例先要做,咩叫禮讓?咩叫公文意識?咩叫人情?

唔讓座比老人家都唔犯法㗎,咁你有冇讓座呀?
我185高190磅,我唔起身隔離肯定好難出來,所以我一定會起身,但我都試過想出來,人地都係極不願意,所以我比較少乘搭公共交通工具,。講返阿叔,佢起身當然係最好個做法,但就當佢屎忽鬼死都唔讓,個女仔係司機同揸手機乘客監督下慢慢試下行,如果行唔到或受到非禮再報警處理,而女仔試都唔試,大家就一味話個阿叔鹹濕想非禮甘就唔多公平咯。

引用:
原帖由 大寶二寶 於 2023-3-18 16:07 發表

好多野有灰色地帶。如果個呀叔出手摸個少女就肯定係非禮喇,但如果個少女自己揩埋呀叔度就冇得告。

條廢佬就係等緊呢個機會囉

正常隔離左右有位,自己又大隻又拎住嘢阻掟,一為風度,二為避嫌,三自己又坐得舒服,有乜理由唔坐開?咪就係等機會抽水囉
你可以合理去懷疑,但在任何事都冇發生,攞條去頭去尾的視頻出來話阿叔鹹濕非禮就不合適。

引用:
原帖由 一家團聚 於 2023-3-18 16:11 發表

好 我收回你話自私呢個評價。

可能我係男人,又普通身材,所以側身讓內面個位出嚟,對方會比較麻煩,所以我一定會企起身讓。
同樣我都會起身,但問題在於阿叔唔起身就係想企圖非禮?係咩就係鹹濕?又或者阿叔條腰唔多舒服,要佢起身佢可能覺得好辛苦,現金社會就太多看圖作文,一個冇頭冇尾的視頻就攞出來公審,頭先仲有評論話起個阿叔底,請問甘樣對阿叔公平嗎?你同我都唔知之前有冇故事?但我極睇唔過眼係巴士司機同拍片者面前,個女仔都話唔敢行出來,甘真係以後冇搭交通工具了。

引用:
原帖由 一家團聚 於 2023-3-18 17:18 發表

雖然唔知前因後果,但就咁睇條片,呢條阿叔確係9。唔係幫個女仔,但你話個老嘢身體唔舒服而拒絕起身。咁你可以講出嚟,仲有,咁你落車一樣要企起身啦。起唔到身??簡直唔係excuse 。

分明就唔想讓,咁呢仲唔係9?就算話條女係典型港女、要人就佢,我都係咁講。
觀感上阿叔做的係唔漂亮,但睇唔到前因大家都唔好甘武斷了,哩條片一來就有曬標簽,女仔=弱者,阿叔=猥瑣,大家都做好自己,樂於助人肯定係好事,斤斤計較雖不犯法,但始終有失風度。

……

引用:
原帖由 caihk 於 2023-3-19 11:29 發表

個女仔唔想有任何身體接觸有乜問題 ?
其實前後有吉位個呀叔早就應該坐過去
唔通真係鍾意同人迫 ?
定係見隔離個係後生女所以唔捨得走 ?
你都幾搞笑,你唔想有身體接觸你就要自己想下辦法了,朝早八點去中環地鐵你話來個冇接觸出行,你邊位啊?冇公主的命卻有一身公主病。至於旁邊有空位關阿叔咩事?阿叔俾錢坐巴士仲要遷就你港女的出行感受?你坐緊頭等座位定係俾左兩份車費?雖然我都贊同阿叔起身係最漂亮的做法,但佢打側身已經做到一位坐係通道乘客應有的責任。

引用:
原帖由 天生厚多士 於 2023-3-19 20:57 發表

師姐意見中肯。
都唔明咁多人係咁鬧阿叔,我又唔信佢哋個個都會起身讓入面嗰個出。巴士我搭得多,十個有九個半都係側身俾入面嗰個出㗎啦。阿叔真係慘,當然佢咁堅持唔起身有啲自找麻煩,但佢又的確無咩錯喎。
再講,個女仔第一次坐入面?次次坐出面嘅都一定起身俾佢出?我又唔信喎,佢咁瘦,阿叔側身俾佢出佢都足夠過到。點解又要咁堅持?
哩D咩叫:冇公主的命但有公主的病。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]