• 瀏覽: 42,065
  • 回覆: 70
個人認為
美元崩潰論,同中國崩潰論一樣
係天方夜談,分別只係一個極左,一個整右

有網友經常取笑黃人盼了30年的支爆,越盼中國越強大。其實我建議他們照照鏡,是否同樣盼著美元崩潰呢一日呢?

係你個人認為咋,只有黃畜先會咁諗、美元崩潰對邊個都冇利。唔通唔黃嘅望自己身家跳水?你啲咩理論嚟㗎!
只係美元不再神話吧!
記唔記得雷曼事件、無論你咩政治立場唔多唔少都受到影響。
基本上同照鏡冇關係。

所謂美元崩潰論,係由各國減持美債,而引發討論及聯想。
長遠來說,美債投資價值會越來越低。
由俄烏戰爭推高全球通脹,美國對別國的橫蠻制裁舉動,都引起其他國家對美元美債的不信任及戒心。

但問題係,目前國際商品交易,主要還是以美元計價結算。
對外出口貿易,收回來也是美元。只要有貿易順差,國家積存的美元亦只會增加。
各國買入美債原意是,把美元收入轉為持有美債,除了可保持原有外匯儲備,還可帶來額外利息收益。
就算中國減持美債,手上都會持有大量美元。改持有其他國家貨幣,亦不見得比美元穩健。持有黃金及貴金屬,礙於供應限制,都只能有限度的適量增加。

所以要完全去美元化,令美元崩潰,並不是容易的事。
首要條件是,現時的國際商品交易結算貨幣,需改為各國更可信賴的貨幣或貴金屬,才能撤底去掉美元霸權地位。
但目前來看,還沒有其他的替代方案,所以美元崩潰不是短時間實現的事。

引用:
原帖由 Wilsonnkl 於 2023-3-18 14:32 發表

所謂美元崩潰論,係由各國減持美債,而引發討論及聯想。
長遠來說,美債投資價值會越來越低。
由俄烏戰爭推高全球通脹,美國對別國的橫蠻制裁舉動,都引起其他國家對美元美債的不信任及戒心。

但問題係,目前國際商品交易,主要還是以美元計價結算。
對外出口貿易,收回來也是美元。只要有貿易順差,國家積存的美元亦只會增加。
各國買入美債原意是,把美元收入轉為持有美債,除了可保持原有外匯儲備,還可 ...

美元從絕對霸權慢慢退出
對世界特別是中國最有利
那些日唱夜唱美元就快閃崩的
根本不切實際

俄羅斯已經向全世界證明
國家沒有美元儲備,依然能夠過得好好的
沙特亦放風,用人民幣計價出口石油
美元地位,正在逐漸被蠶食

完全認同樓主講法,現時世界已經進入多極化狀態,而美國點都會佔一極。只不過呢到有好多5毛同小粉紅繼續唱美元崩潰,仲要好快果隻。

操弄金融及有關事件,舞高弄低,政治化/武器化,從中謀利,是哪角/哪些人的專長??用吓腦啦………
若其間有失誤,怪誰?

引用:
原帖由 實力地位 於 2023-3-18 11:44 發表

個人認為

有網友經常取笑黃人盼了30年的支爆,越盼中國越強大。其實我建議他們照照鏡,是否同樣盼著美元崩潰呢一日呢?
只要求每個國家的貨幣影響力與其經濟總量相適應。當美元霸權喪失,美國內部是否適應得來,那是她自己須解決的問題。她一旦處理不宜確是相當危險的,別人唱兩句沒大不了,好自為之吧!

引用:
原帖由 cowcow8866 於 2023-3-18 05:29 PM 發表

完全認同樓主講法,現時世界已經進入多極化狀態,而美國點都會佔一極。只不過呢到有好多5毛同小粉紅繼續唱美元崩潰,仲要好快果隻。
問題係去美元化已經係大勢所趨,美國咁多年來不停濫發銀紙,只要再來一次金融危機,個泡沫一爆,你所講既美元會佔一極既份額仲剩番幾多? 欠下既國債如果唔還,美國人既信用破產,到時會變成咩景況?真係好難估計,而家已經有銀行破產,再整多幾間破產都唔出奇,到時美元變廢紙真係唔出奇,而家石油買賣已經開始唔用美元交易,到時d美元仲可以用嚟買乜?

引用:

個人認為

係唔同,中國崩潰論,預測結果係中國經濟政治全方位破產,中共下台,中國四分五裂任外人宰割,這類預測基本上無中間結果,就係中國遲早玩L完,而預測依據係少數選擇性經濟數據(比如地方債務)或人口數據(比如老齡化),基本係老吹

美元崩潰,其實正常人都知唔會變津巴布韋幣,但係會失去美元霸權,各國減持美元美債,貿易大幅改用各國本地貨幣或一籃子貨幣結算,世界從單極變多極,美國最大可能像昔日英國,從超一流強權退化成一線局部強權,這中間更要經過極大陣痛,不排除如加州或德州這些強州會有人吹風獨立,這事變數太多,可以係小崩、中崩到全崩,但走下坡是必然,符合客觀大勢和各類數據,如果你認為美元還能維持現狀,我只能話你先係迷信那個

引用:
原帖由 Iamshameless 於 2023-3-19 09:50 發表

係唔同,中國崩潰論,預測結果係中國經濟政治全方位破產,中共下台,中國四分五裂任外人宰割,這類預測基本上無中間結果,就係中國遲早玩L完,而預測依據係少數選擇性經濟數據(比如地方債務)或人口數據(比如老齡化),基本係老吹

美元崩潰,其實正常人都知唔會變津巴布韋幣,但係會失去美元霸權,各國減持美元美債,貿易大幅改用各國本地貨幣或一籃子貨幣結算,世界從單極變多極,美國最大可能像昔日英國,從超 ...
英國經濟沒落失霸權失控制力殖民地紛紛獨立,蘇聯行同一條路聯邦四分五裂,歷史上奧圖曼帝國,唐朝...每一個大國衰落跟手都係接住分裂成小國小邦,美國點可能有例外!😶

引用:
原帖由 hk_mask 於 2023-3-19 01:57 PM 發表

英國經濟沒落失霸權失控制力殖民地紛紛獨立,蘇聯行同一條路聯邦四分五裂,歷史上奧圖曼帝國,唐朝...每一個大國衰落跟手都係接住分裂成小國小邦,美國點可能有例外!😶
無錯,美國本來內部就已經嚴重分裂,再加上美國係一個移民國家,多種族既大熔爐,爆發內戰絕對唔出奇

美元應該唔會崩潰,但影響力逐漸下降是必然的。

崩都唔奇, 因為負債已經係上限, 又冇啲小型經濟體俾佢收割. 印銀紙收割呢招又太舊, 係人都知, 唔一定要用佢嚟交易. 所以成日都想搞事製造戰爭, 希望可以從中取利. 但中國唔上佢當, 俄佬又講到明, 搞到佢入肉嘅就會發動核戰. 所以其實佢都冇乜符fit. 睇佢都係會繼續製造戰爭, 尤其係想拖中國落水, 再由大白人西方聯盟一齊制裁, 以此變相收割中國.

引用:

個人認為

閣下所言甚是

引用:
原帖由 正字 於 2023-3-20 11:44 發表

崩都唔奇, 因為負債已經係上限, 又冇啲小型經濟體俾佢收割. 印銀紙收割呢招又太舊, 係人都知, 唔一定要用佢嚟交易. 所以成日都想搞事製造戰爭, 希望可以從中取利. 但中國唔上佢當, 俄佬又講到明, 搞到佢入肉嘅就會發動核戰. 所以其實佢都冇乜符fit. 睇佢都係會繼續製造戰爭, 尤其係想拖中國落水, 再由大白人西方聯盟一齊制裁, 以此變相收割中國.
瑞信千幾億羊毛被割
夠老美頂兩三年?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]