• 瀏覽: 2,569
  • 回覆: 15
近年網絡欺凌事件時有發生,青少年難以應對及幫助受害人。青年協會發表「青少年網絡欺凌及同理心狀況」調查結果,當中發現53.4%青年曾經遇過網絡欺凌,而有49.6%青年表明不知道該如何幫助受欺凌者。青協表示,要遏止網絡欺凌,旁觀者往往扮演重要角色,需教育大眾如何伸出援手。

網絡欺凌嘅出現, 其實係公民教育做得不好

新聞來源連結:

https://hk.news.yahoo.com/逾半青年-遇網絡欺凌-214500446.html

too many

香套都唔少

eddie仔日日走黎犯賤,遭大家凌辱,唔知算唔算被網絡欺凌呢?
不過佢年紀唔係青年,加癡癡呆呆,應該被凌辱都不自覺

提示: 違規內容已被屏蔽
出到社會⋯同人爭女爭仔爭賺爭位~更激烈萬倍 有得投訴嗎

提示: 違規內容已被屏蔽
馬版有條友,都長期網絡欺凌某騎師

引用:
原帖由 小李廣花榮00 於 2023-3-17 14:17 發表

佢無故Block人都係一種欺凌
因為香土有黑名單

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2023-3-17 14:23 發表

因為香土有黑名單
真係好想開個帖,統計吓佢黑咗幾多個人。。。
又或者,叫做求證一下,究竟有無咁多人比佢黑咗。

引用:
原帖由 ryokun99 於 2023-3-17 14:11 發表

eddie仔日日走黎犯賤,遭大家凌辱,唔知算唔算被網絡欺凌呢?
不過佢年紀唔係青年,加癡癡呆呆,應該被凌辱都不自覺
凌辱又點?佢人在蠅國,吹鳩漲?

引用:
原帖由 佛口蛇心十一 於 2023-3-17 14:44 發表

真係好想開個帖,統計吓佢黑咗幾多個人。。。
又或者,叫做求證一下,究竟有無咁多人比佢黑咗。
佢冇黑我

小粉紅

引用:
原帖由 屙唔出屎 於 2023-3-17 14:45 發表

凌辱又點?佢人在蠅國,吹鳩漲?
咁又唔係, 條契弟精神分裂而且好記仇㗎!
好似出過條貼話曾經向香港警察投訴過香討人網絡欺凌佢㗎!

網上確實很多不講理嘅仆街,以為人地唔知佢邊個就乜都可以亂嗡。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]