• 瀏覽: 7,470
  • 回覆: 40
+8

中港兩地全面通關下,上月訪港旅客人次於3年內首破百萬!香港旅遊發展局今日(15日)公布,上月初步訪港旅客數字為146萬人次,按月增加約2倍,是自2020年2月疫情開始以來,單月訪港旅客首次突破百萬人次,亦相等於疫情前每月旅客量的約30%水平。當中內地旅客升幅顯著。

上月訪港內地旅客共有近111萬人次,佔整體旅客約75%,較1月未全面通關約28萬人次,飆近3倍,亦較去年全年的約38萬為多。而非內地旅客的人次升幅較緩和,上月共有逾35萬人次,按月升約62%。短途市場的旅客則主要來自東南亞。旅客訪港目的方面,休閒旅客的比例持續錄得增長。整體來說,上月初步訪港旅客人次已較去年全年的逾60萬人次,增逾1倍。

旅發局又宣布「香港有禮」活動將加碼吸客,其中港鐵將送出機場快綫、遊客全日通車票及高鐵車票人民幣30元折扣優惠券各10萬張予旅客;香港賽馬會亦向旅客送贈2,000份「遊客禮遇」,每份價值430港元。該局續稱,「香港有禮」優惠券適用的商舖數目,由現時的約1,500間商舖,陸續增加1倍至約3,000間。旅客憑優惠券可享用價值100港元的優惠或迎賓飲品。

3月15日
中國消費者維權日

雙喜臨門!

銅鑼灣暴動管有汽油彈 20歲男縱火等4罪罪成囚6年
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20230315/bkn-20230315170843253-0315_00822_001.html

香港月旅客量,疫後首破100萬!內地人救港!

絕對好消息!

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20230315/bkn-20230315151201428-0315_00822_001.html

2024巴黎奧運年 中法建交60周年
中法人道主義 同抗美以新年代!
Make it Iconic. Choose France

城巴雙向分段 高質高效新年代
打擊黑社會黑暴紅小淫血饅頭!
從此氫起未來 TheFutureisH2Re
其實救唔到幾多,除左名牌野,
好多海外品牌既生活用品等等既店舖都係天貓京東開左海外店
有D香港仲買唔到得大陸有

引用:
原帖由 佑..左..佑 於 2023-3-16 08:59 發表

所以靠購物,out

香港更加要靠
天星小輪
香港電車
山頂纜車

三大世界傳統交通

更加值得成為「世界樂施毅行者之都」!
除左原有11月 麥徑,仲有
12月 大嶼山
2月 衛徑 + 深圳梧桐山
3月 港島徑 + 城門 + 梧桐寨 + 大刀刃 至 粉嶺!

引用:
原帖由 佑..左..佑 於 2023-3-16 08:59 發表

等國內同胞落黎享用港人寧願住得細住得貴都要寸土不讓咁保住既郊野公園同邊陲地綠化帶
港人為國內同胞製造左個渡假後花園,等佢地工餘落黎休閒,休閒完又上返去住大屋,唔錯架

防疫一鬆綁,遊客滾滾來

引用:

有遊客就有生水,各行各業都有得益

內地活雞供港大增

引用:
原帖由 飛劍龍 於 2023-3-16 09:22 發表

內地活雞供港大增
港人都餓左好耐

引用:
原帖由 2020biden53 於 16-3-2023 09:02 發表

所以靠購物,out

香港更加要靠
天星小輪
香港電車
山頂纜車

三大世界傳統交通

更加值得成為「世界樂施毅行者之都」!
除左原有11月 麥徑,仲有
12月 大嶼山
2月 衛徑 + 深圳梧桐山
3月 港島徑 + 城門 + 梧桐寨 + 大刀刃 至 粉嶺!
冇杯靈雙渡同環湖出咀?

引用:

每月一百萬人,若人均消費二千(包括住食行購物),係二十億呀!
可以保障很多服務行業從業員。

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2023-3-16 09:32 發表

冇杯靈雙渡同環湖出咀?
只試過一次,環湖出咀行左十幾個鐘

引用:
原帖由 綠腳趾 於 16-3-2023 09:38 發表

只試過一次,環湖出咀行左十幾個鐘
咁先充實

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2023-3-16 09:21 發表

有遊客就有生水,各行各業都有得益
帶動到小小啦我覺得

引用:
原帖由 6674 於 2023-3-16 09:34 發表

每月一百萬人,若人均消費二千(包括住食行購物),係二十億呀!
可以保障很多服務行業從業員。
有就有消費既,但有冇計水貨客先,個個關口日日唔少嫁喎 😮

引用:
原帖由 佑..左..佑 於 2023-3-16 09:49 發表

帶動到小小啦我覺得
慢慢黎,復常都無可能一下子回復到以前一樣

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]